Русия поставя под тотален контрол информационния поток

4806
Русия поставя под тотален контрол информационния поток
Снимка: Getty Images/Guliver

Депутатите от Държавната дума в Русия приеха на трето четене законопроект, който позволява да се признават чуждите средства за масова информация за чуждестранни агенти. Документът бе подкрепен от всички присъстващи 414 депутати. Предстои законопроектът да бъде разгледан от Съвета на Руската федерация, а след утвърждаването му - изпратен и подписан от президента Владимир Путин, съобщи meduza.io.

"Ние не искахме да приемаме този закон, който можеше и да не бъде факт. В Русия никога не са се предприемали мерки, които да ограничават свободата на словото във всичките ѝ проявления", заяви преди гласуването заместник-говорителя на Държавната дума Пьотр Толстой. Толстой е същият депутат, който заяви, че Русия вече купила Черноморското крайбрежие на България и ако поиска, ще купи цяла България. След тези думи и последвалият отзвук депутатът от партията на Владимир Путин "Единна Русия" каза, че се е пошегувал.

Над 400 руски профила в Twitter агитирали за Brexit

Руски акаунти в Туитър са публикували почти 45 000 съобщения по темата Brexit в 48-те часа около референдума във Великобритания за напу...

Държавната дума подготви поправка в Закона за средствата за масова информация, които позволява да се признаят отделните средства за масова информация за чуждестранни агенти. Поправките са в отговор на решение министерството на правосъдието на САЩ да присвои статут на чуждестранен агент на държавната телевизия RT (Russia Today).

Как трябва да работи проектът?

Министерството на правосъдието на Русия ще има право да определя средства за масова информация за чуждестранни агенти. За целта медията трябва да съответства едновременно на две условия:

- Да се намира зад граница (като юридическо лице или друга структура)

- Да получава пари (имущество) от чужденци

Скрийншот от игра - неопровержимото доказателство на руското военно министерство (СНИМКИ)

Невероятен гаф бе установен от потребители в мрежата след като руското министерство на отбраната публикува изображения, които доказвали...

След получаването на статут на чуждестранен агент, такава медия, ако иска да продължи да работи в Русия, всяко тримесечие трябва да предоставя в Министерството на правосъдието отчет за дейността си, както и такъв за получаването и разходването на средствата си. Всички публикации, в това число и в интернет, трябва да се съпровождат с бележка, че са пуснати от медия-чуждестранен агент. Форматът на маркировката ще бъде определен от правосъдното министерство.

Кой може да бъде признат за медия – чуждестранен агент?

За "чуждестранно средство за масова информация" може да бъде призната "чуждестранна структура", която разпространява "предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални или други съобщения и материали." Тези критерии са толкова общи, че в това определение може до попадне медия от всяко ниво и от всяка страна.

Освен това руската телевизия RT има чуждестранни клонове, чрез които работи извън пределите на Русия. Тези структури така или иначе получават финансиране, в това число и от реклама от Youtube – значи, RT отговаря на условията, описани в новия закон. Логично е да се предположи, че правосъдното министерство на Русия трябва да изработи допълнителни принципи, по които ще избира медии, подлежащи на засилен контрол, но те все още не са формулирани.

В определението на новия законопроект влизат и не само медии, но и всеки сайт или акаунт в социалните мрежи.

Путин и Ердоган се споразумяха по редица въпроси от двустранен и международен характер

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган приключиха срещата си в Сочи. Работната среща в резиденцията на руския д...

Например, основателят на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални има блог, включително и в Youtube. Руският опозиционен лидер събира дарения за дейността си, следователно напълно вероятно е да получава средства от "чуждестранни граждани, лица без гражданство или упълномощени от тях лица".

Руският законопроект се позиционира като "огледален" отговор на американския закон за чуждестранните агенти, съгласно който телевизията RT трябваше да се регистрира. Но главният пункт в американския закон е политическата дейност. Т.е. Вашингтон смята за важно да следи тези теми, които се занимават с политическа пропаганда с чужди пари.

Държавната дума предложи изобщо да не се разглежда съдържанието на публикациите на чуждестранните медии: т.е. това може да бъдат спортни или културни средства за информация.

Как ще се проверяват отчетите на чужденците?

Законът в САЩ обхваща само организации, регистрирани в Америка. Там министерството на правосъдието проверява работата на компании, които вече са под неговата юрисдикция. Руското ведомство по неизяснен начин трябва да контролира чуждестранните средства за масова информация, които за пръснати по целия свят.

Тереза Мей нападна Русия - заради агресията по всички фронтове

Великобритания не иска да се връща към Студената война с Русия. Това заяви британският премиер Тереза Мей в речта си на банкета на кмет...

С какво чуждестранните агенти ще се различават от средствата за масова информация само в Русия?

Средствата за масова информация в Русия са особен вид организации с права и задължения, описани в отделен закон. Чуждестранните медии обикновено работят в Руската федерация след получаването на акредитация от министерството на външните работи (макар да не е задължително). Новият закон създава друга процедура за появата на чуждестранни медии в руската юридическа сфера – чрез зачисляването на изданията в министерството на правосъдието в списъка на чуждестранните агенти. Никакви допълнителни права у агентите няма да се появят.

Едновременно с появата на новите поправки в Съвета на Федерацията е предложено да бъдат задължени всички агенти да работят в Русия само чрез посредници. В същото време за чуждестранен агент по новия закон може да бъде призната всяко чуждестранно средство за масова информация. Означава ли това, че скоро чуждестранните кореспонденти няма да могат за работят в Русия без посредници? Какви ще са санкциите за нарушаването на закона?

"Ако съответната медия не бъде регистрирана като чуждестранен агент, такава медия ще престане да работи на територията на Руската федерация", поясни Пьотр Толстой. Как ще става това, той не обясни.

Вероятно сайтовете на чуждестранните медии няма да се блокират, тъй като руският закон забранява ограничението на достъпа до съобщенията и материалите на чуждестранните издания (макар че за разпространението на вестници, теле- и радио сигнал се изисква специално разрешение.)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари