Русия, Турция и Иран искат да са гарант за мирно споразумение между Асад и опозицията

1840
Русия, Турция и Иран искат да са гарант за мирно споразумение между Асад и опозицията
Снимка: Getty Images/Guliver

Проведените в Москва тристранни преговори на министрите на външните работи и на отбраната на Русия, Иран и Турция, дадоха надежда за насърчаване на процеса на урегулиране в Сирия, коментира руската информационна агенция ТАСС.

Срещата се състоя въпреки трагедията в Анкара - убийството на руския посланик Андрей Карлов. Неговият убиец извика, че го прави заради Алепо и Сирия, както и заради тиранията в Турция. Външните министри на Русия, Турция и Иран подчертаха, че тероризмът е заплаха за света и срещу него борбата трябва да е обща.

Преди разговорите министърите на външните работи на Русия, Турция и Иран, Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу и Мохамед Джавад Зариф положиха цветя пред портрета на загиналия посланик. Турският и иранският министър изразиха своите съболезнования.

По време на тристранната среща, външните министри на Русия, Иран и Турция съгласуваха заявление в осем пункта, пише БГНЕС.

В документа Иран, Русия и Турция "напълно подкрепят зачитането на суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирийската арабска република като мултиетническа, мултирелигиозна, демократична и светска държава". Страните подчертаха липсата на алтернатива на мирното решение на сирийския конфликт.

Коментари: Война между Русия и Турция няма да има, търси се решение за Сирия

Спиралата на насилие според мен ще продължи. Такъв коментар за случилото се в Анкара направи главният директор на БНР и бивш генерален ...

Министрите постигнаха съгласие "за значението на разширяването на режима на прекратяването на огъня, на безпрепятствения достъп на хуманитарна помощ и за свободното движение на граждани на територията на цялата страна". Те изразиха готовност "да допринесат за изработването и да се превърнат в гарант на бъдещо споразумение между сирийското правителство и опозицията" и изразиха увереност, че "въпросното споразумение ще помогне да даде необходимият тласък за възобновяване на политическия процес в Сирия".

Коментирайки приемането на документа, Сергей Лавров заяви, че страните са доволни от постигнатия резултат. "Убедени сме, че в условията, при които е в застой изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, действията в тази посока на нашите три страни ще помогнат …”.

"Сега приключва евакуацията (на Алепо). Надяваме се, че е въпрос на един или два дни най-много", каза Лавров. "Може би това също показва ефективността на формата, който се образува от държавите, сега, вероятно повече от всички други готови с реални дела, а не само на думи, да допринесе за уреждането на сирийската криза", каза руският министър.

По време на пресконференцията след разговорите, руският външен министър заяви, че Русия, Иран и Турция "са се опитвали да работят и в по-широк формат, на колективна основа, но тежкото положение на жителите в източната част на Алепо, необходимостта да се намали броят на потенциалните жертви, както и необходимостта да се освободи Алепо от бунтовниците - не ни позволи да останем край оградата".

Турският министър Чавушоглу посочи, че тази среща, за първи път в този формат, е важно събитие. „Говорихме за осигуряване на режима за прекратяване на огъня и за разпространяване на действието му върху всички региони на Сирия", каза турският министър. „Обсъждахме и мерки за реализация на тази задача. Разбира се, терористични групировки, такива като "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" трябва да бъдат изключени от споразумението", подчерта турският министър. Иранският министър заяви, че „сериозно, логично и последователно” решението се придвижва напред.

Който не иска да убива, бяга от Сирия

Дауд е на 27. Той е християнин от сирийската провинция Хама, откъдето почти ежедневно пристигат съобщения за нападения, убити и ранени...

Успоредно се проведе среща на министрите на отбраната на трите страни.

Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу „с общи усилия е изпълнена работата по отделянето на бойците, които ние в по-голямата част унищожихме, от умерената част на опозицията, която в по-голямата си част е евакуирана от Алепо в Идлиб и други провинции”.

На свой ред турският му колега Фикри Ъшък изрази надежда, че сътрудничеството между Русия и Турция за Сирия ще укрепи отношенията между двете страни.

В коментар за срещата The New York Times посочва, че Русия търси начин да излезе като победител от продължаващия вече шест години война в Сирия. Пред американската медия Андрю Тейблър, анализатор във Вашингтонския институт за политиката в Близкия изток, посочва, че "за САЩ е проблем, че Русия, Иран и Турция сами решават какво ще става в Сирия. Русия вече е наясно, че никой не дава нищо и тряба сам да си го вземеш." Вестникът на няколко пъти подчертава, че Москва, Анкара и Техеран не са счели за необходимо да канят САЩ или представители на която и да е западна държава и не са съгласували срещата с ООН. В точка 2 от изявлението обаче е записано, че Русия, Турция и Иран "признават усилията на ООН за решаване на кризата".

Вечерта министрите на външните работи на Русия и Турция участваха в посрещането на самолета, с който в страната бяха докарани тленните останки на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов. Двамата министри се качиха на борда и подкрепиха вдовицата и майката на убития дипломат по стълбата към червения килим, където войници от почетна рота изнесоха ковчега, покрит с платно в цветовете на руския държавен флаг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com