Шефка на съд поиска Цацаров да я провери за корупция

1664
Шефка на съд поиска Цацаров да я провери за корупция
Снимка: БГНЕС

Председателят на Софийския апелативен съд (САпС) Даниела Дончева е изпратила сигнали до главния прокурор, до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и до съдийската колегия на съвета.

В тях тя иска да бъде проверена във връзка със заявлението на съдията в търговско отделение на апелативния съд Милен Василев.

Даниела Дончева - новият председател на САС

След четири провалени избора Софийският апелативен съд вече има свой титулярен ръководител. Това е настоящият заместник-председател на ...

Преди две седмици той закачи в съдийския коридор на САпС в Съдебната палата заявление-изложение на конкретни факти около администрирането на търговско дело с над 100 млн. лв. материален интерес, свързано с КТБ. В него съдия Василев обвинява председателката на съда в извършването на действия със "силен корупционен мирис".

Междувременно на 3 октомври зам.-председателят на Софийския апелативен съд (САС) и шеф на Търговското му отделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия съдебен съвет и освобождава състава си. Дончева, която по принцип е граждански, а не търговски съдия, премества Василев на мястото на Гроздев и сама поема делата на Василев. По правило такива размествания стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Василев напомня и досегашната практика, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие, предава в. "Сега" в днешния си брой.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък назначи комисия, която да провери дейността на САС. Трябва да се изясни как е разпределено спорното дело, как се определят съдиите по състави и отделения, защо Василев е преместен в нов състав и т.н.

Досега официалното обяснение от съда беше, че Дончева няма да коментира "неистини", че делото е публично и при съгласие на страните всеки може да присъства на следващото заседание. Освен това председателят на съда имал право по закон да влиза във всяко дело.

Две години по-късно - САС пак прави опит да си избере председател

Пореден опит за избор на председател на Софийския апелативен съд (САС) ще направи на заседанието си съдийската колегия на Висшия съдебе...

Практиката за разместване на съдии била стара, а цитираното от Василев дело далеч не било с най-големия материален интерес в съда. Апелативни съдии обясниха, че в момента събират подписи казусът да бъде включен за разглеждане като допълнителна точка във вече насроченото за 19 октомври общо събрание на САС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com