Ще се строи ли на Корал - съдебно решение разбуни духовете

2375
Ще се строи ли на Корал - съдебно решение разбуни духовете

Ще може или няма да може да се строи на популярния къмпинг Корал при Царево? Този въпрос отново стана актуален след излязло решение на Върховния административен съд (ВАС) по стар казус с искане за издигане на хотелски комплекс. Става въпрос за "Корал резидънс", като инвеститорът е "Витатур инвест" АД, като негов праводател е "Прайм Пропърти БГ".

За строежа има разрешение от главния архитект на Царево, но то е спряно от РДНСК-Бургас. Тричленен състав на ВАС обаче счита, че имотът е урбанизиран и "липсват доказателства за съществуването на дюни като част от територията на плаж "Лозенец Кум Кашла". Всъщност, съдът казва, че чак на 19 септември, 2014 година са издадени специализирана карта и регистър, които показват наличие на пясъчни дюни, но строителните книжа са издадени години по-рано – още през 2006 година. Затова и ВАС счита, че има "евентуална незаконосъобразност на строителните книжа". Освен това съдиите Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева считат, че всъщност няма установено от РДНСК нарушение – наличие на ОВОС от РИОСВ-Бургас и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). А РДНСК трябва да плати 960 лева съдебни разноски.

Мнение

"Според мен няма да строят на Корал. ВАС обясняват, че РДНСК са издали незаконосъобразен акт, а не че е разрешено да се строи". Това твърди природозащитникът Тома Белев в личния си профил във Facebook.

Белев не пропуска и друга актуална глава от сагата "Застрояване на Черноморието". Той публикува становище на РИОСВ-Бургас за местността Алепу при Созопол, според което там има 560 кв. метра дюни, които са засипани със земна пръст. Още когато стана ясно, че там се строи и последваха обяснения как строежът всъщност щял "да подпира" свлачище, имаше публикувани снимки във Facebook и твърдения, че има нарочно засипани с пръст дюни.

И в Ахтопол

Пред Нова телевизия жители на Ахтопол изразиха недоволство заради готвена, според тях, промяна на Общия устройствен план (ОУП) на града. Те подозират, че в градинка в центъра ще има строеж на 10-метров хотел, като казват, че има министерско потвърждение. Кметът на града обаче твърди, че ще има изграждане на площад, а кметът на община Царево Георги Лапчев не е пожелал да коментира и само е казал, че ако почне да се строи, ще покани медийни екипи. Недоволни добавят, че щяло да има и разрушаване на къща на Хаджи Фотаки, за да се освободи място за строеж. Имало вече и подписка от 150 души, при общо около 700 гласоподаватели в малкото градче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас