Ударихме дъното в Европа и по медийна грамотност

3212
Ударихме дъното в Европа и по медийна грамотност
Снимка: БГНЕС

България е на дъното в Европа по медийна грамотност. Това сочи сравнителен анализ за нивото на медийна грамотност и за способността на държавите в Европа да се справят с феномена "пост-истина", изготвен от Институт Отворено общество – София.

Анализът предлага модел на индекс за измерване на медийната грамотност в европейските държави, който стъпва на допускането, че в държавите, в които медиите са по-свободни, хората – по-образовани, а доверието между гражданите – по-високо, може да се очаква по-голяма степен на медийна грамотност.

Валери Симеонов: В България има диктат на медиите

В България има диктат на медиите, те са тези, които отправят призовки. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му ръководс...

Данните за анализираните 33 държави очертава пет основни групи от страни, разположени в доста отчетливи географски граници.

В най-добра позиция са държавите от северната и северозападната част на стария континент, следвани от останалите страни в Западна и Централна Европа - Финландия, Холандия, Дания и Естония.

България е на последно място в четвъртия клъстер по медийна грамотност, в който влизат още Румъния, Сърбия и Гърция.

Журналисти на протест в защита на свободата на словото (СНИМКИ)

Журналисти излязоха на протест пред Министерски съвет. Акцията бе организирана в защита на правото им да работят свободно и професионал...

С по-лоши резултати са единствено Черна гора, Албания и Турция, които оформят петата група от страни в класацията.

Страните, които оглавяват класацията за медийна грамотност, се радват едновременно на свободни медии в съчетание с висока степен на образованост и голямо доверие между гражданите.

Така например, в анализа е цитирана информация, според която във Финландия – страната, която оглавява класацията – добрата образователна система и широко разпространените умения за критично мислене сред финландските граждани се разглеждат като основен инструмент за противодействие на фалшивите новини и за противопоставяне на информационната война срещу страната.

В същото време държавите в дъното на класацията са такива, в които се наблюдава по-ниска степен на медийна свобода, гражданите им са по-слабо образовани, а недоверието между хората е по-голямо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com