В защита на правосъдието с лицето на Гешев – депутат обижда на цървул (ВИДЕО)

10671
В защита на правосъдието с лицето на Гешев – депутат обижда на цървул (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

В пореден огромен цирк се превърна заседание на Комисията по правни и конституционни въпроси, на което трябваше да се гледа на второ четене преместване на Бюрото за защита на свидетелите към правосъдното министерство (сега то се управлява от главния прокурор, а промените са в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство) и на първо четене закриване на специализираното ни правосъдие (изменения в Закона за съдебната власт, предложени от "Демократична България"). В законопроекта на демократите особено важно е искането за промяна при гласуване за освобождаване на някой от т.нар. трима големи (главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС) – предлаганата промяна предвижда за освобождаване на председателите на върховните съдилища да трябват както 17 от 25 гласа на Пленума на ВСС, така и мнозинство в съдийската колегия. А за кариерното развитие на съдиите трябват поне 8 гласа от съдийската колегия (от общо 14, като 6 са на т.нар. политическа квота т.е. назначавани от Народното събрание), при прокурорите – поне 6 гласа (от общо 11, 5 от които са избрани от Народното събрание).

По време на заседанието, важна промяна по отношение на защитените свидетели стана предложение на Радостин Василев от ИТН, а именно – предварителният административен акт за поставяне на свидетел под държавна защита става окончателен. Друг важен спор – главният прокурор Иван Гешев предупреди, че ще обжалва закона в частта му сградата на Бюрото за защита на свидетелите да отиде под управление на правосъдното министерство, ако това стане окончателно. Припомняме, че трябва да има одобрение и на второ четене в пленарна зала.

В крайна сметка, промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, бяха приети от комисията на второ четене. Обявена беше почивка и след нея Филип Попов от БСП предупреди, че няма време преди пленарното заседание за актуализацията на бюджета - затова да се брояло, че той подкрепя законопроекта на първо четене и ще се внасят предложения за поправки преди второ. Хамид Хамид от ДПС пък заяви, че парламентарната група на движението има заседание за актуализацията на бюджета от 13:30 часа и заради това представителите на движението не може да останат. Стигна се до спор дали да бъде спрян дебатът - според Атанас Славов от "Демократична България" категорично "да", защото е имало вече обществено обсъждане и дебат на предишно заседание на правната комисия. Опонираха от ДПС и ГЕРБ, че на първо четене не може да се гласува спиране на дебата, защото четенето е първо. Главният прокурор Иван Гешев повиши тон: "Не искате да изслушате съдебната власт ли?".

"Значи има такъв народ, но няма такова заседание", дойде ехидно подмятане, след като председателят на комисията Андрей Михайлов обяви край на заседанието, тъй като имал информация, че започва пленарното заседание за актуализацията на бюджетите на НЗОК и т.нар. голям държавен бюджет. Какво стана след това - НАУЧЕТЕ ТУК!

Гешев чака защита от ЕС за спецправосъдието при актуална нелицеприятна справка колко работи то

Европа може да е всякаква, всеки може да има своето мнение, но не сменя курса си на 180 градуса. Тези структури (Специализираната проку...

Обстановката

Заседанието на комисията почна с опит на Хамид Хамид от ДПС да промени дневния ред и да не се гледат на второ четене промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Той се аргументира, че на ДПС не им станало ясно дали промените били приети на първо четене, само че бързо му беше обяснено и се съгласи, че били приети.

Анна Александрова от ГЕРБ пък поиска да се гледа законопроект за изменение на Изборния кодекс – заради машинното гласуване, евентуалното връщане на хартиеното гласуване и броенето на контролните разписки. Приехме дневния ред, няма обществени обсъждания и няма становища по този законопроект, отвърна обаче председателят на комисията Андрей Михайлов от "Има такъв народ" (ИТН). А бившият министър на туризма Николина Ангелкова коментира, че след като беше върнат третият мандат за правителство, парламентът вече е трябвало да не работи. За да се угоди на президента, настоя тя.

Колегите от ГЕРБ ще саботират работата на комисията, с вземане на процедури, за да дойде време за пленарното заседание (14:00 часа), предупреди Явор Божанков от БСП. А Анна Александрова опонира, че за законопроекта за съдебната власт (за премахване на специализираното правосъдие) няма редовно становище от ВСС и трябва да отпадне от дневния ред. Изискано е становище от ВСС, ако то не е пратено, не значи, че законопроектът не трябва да се гледа, цитира пореден нормативен акт Андрей Михайлов. Нали за 14 дни се дават становища, искате ВСС за 1 ден ли да даде, продължи Александрова и настоя, че имало огромни проблеми с Изборния кодекс. Осакатихме купувачите на гласове с новия Изборен кодекс, отвърнаха на Александрова. А Атанас Славов от „Демократична България” също убедено каза, че ГЕРБ и ДПС гледат всякак как да не се случи преместване на Бюрото за защита на свидетелите към правосъдното министерство и как да не бъде закрито специализираното правосъдие.

"Вчера се изсули като цървул от заседание и провали приемането на бюджета на Здравната каса", заяви Хамид, без да споменава Славов по име. "Г-н Славов, извинявайте за цървула, бях емоционален, но вие вчера шиканирахте, бойкотирахте", добави Хамид.

Правна комисия не гласува закриването на спецсъдилищата

Правната комисия в Народното събрание не успя да гласува днес (1 септември) на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на ...

В течение на заседанието имаше и друг бисер. "Ще се обадя на 112 за Вас, много Ви моля" – към Анна Александрова, която беше председател на правната парламентарна комисия по времето на предишното управление. Причината – тя се развика, че при четенето на текстовете не се изчитат предложените поправки от работната група на Комисията по правни и конституционни въпроси, но беше дадено предложение да се четат само неподкрепените от групата текстове. Но Александрова се оплака и от Николай Хаджигенов, който не е член на правната комисия – че я нарекъл "креслива", и поиска Хаджигенов да бъде изгонен от заседанието.

Всичко това дойде на фона на вчерашното фиаско, при което в една от почивките при гласуването на актуализацията на бюджета на НЗОК в пленарна зала, Андрей Михайлов свика правната комисия и заради това от ДПС го нарекоха "престъпник".

Главният прокурор Иван Гешев също повтори как ще има масови напускания на Бюрото за защита на свидетелите, попита и къде ще отидат те (дай Боже, на държавна работа), може би с явен намек и че отговорността за свидетелите няма да я носи прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика