Вече е ясно колко безотчетни пари вземат горе-долу депутатите

10621
Вече е ясно колко безотчетни пари вземат горе-долу депутатите
Снимка: БГНЕС

Вече е ясно горе-долу колко безотчетни пари получават българските депутати, след като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) публикува декларациите на хората на публични постове за 2017 година.

Става въпрос за т.нар. 2/3 безотчетни средства, които народните представители вземат за работата си. Според правилника на Народното събрание депутатите имат право на допълнителни 2/3 от основното им месечно възнаграждение за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата им в парламента и в избирателните им райони. До деклариране на тези средства се стигнало след питане на соцдепутат до антикорупционната комисия. Реално много от депутатите не вземат на ръка тази сума, а по-голямата част от нея остава в касата на парламентарната група или отива за дарения.

Пеевски декларира 37 млн. лева дивидент от тютюн, а в банка - 4 млн. лева, 3 млн. долара, 300 хил. евро

Малко над 37 млн. лева дивидент от тютюн, близо 5 милиона лева в банката, още около 3 млн. долара в банкови сметки и около 300 000 евро...

От справка, изготвена от в. "24 часа", става ясно, че повечето депутати на БСП са декларирали като допълнителни приходи за миналата година по 17 691 лв. и като основание са посочили именно чл. 11 от финансовите правила към правилника, който разписва тези 2/3. Само соцпредседателят Корнелия Нинова, която като водач на парламентарната група на БСП, получава по-голяма заплата и е обявила допълнителни 19 675 лв. по това перо. Депутатите от ГЕРБ Маноил Манев и Милена Дамянова също са декларирали своите безотчетни средства.

Освен това, БСП е платила 10 513 лв. за участието на Корнелия Нинов в заседанието на Социнтерна в Ню Йорк миналата година. Партията е поела и разходите на Нинова за заседание на Социнтерна в Барселона - 1865 лв., както и 1697 лв. за Съвета на ПЕС в Лисабон миналия декември, когато европейските социалисти гласуваха решението си за подкрепа на Истанбулската конвенция.

Общо в банковите си влогове семейство Нинови е събрало 67 026 лв. От финансовата декларация на соцлидерката става ясно, че тя е изкарала едва 46 197 лв., а съпругът ѝ Митко - 74 948 лв.

За първи път депутати обявяват, че живеят във ведомствени апартаменти на парламента. Така са направили Чавдар Велинов и Стефан Бурджев от БСП и Ралица Добрева от ГЕРБ.

Кои политици са с пропуски в декларациите си - вижте по-известните имена

Общо 275 несъответствия е констатирала Сметната палата по отношение на подадените имуществени декларации от лицата на публични длъжност...

Интересен факт е също, че депутати от БСП са декларирали обучение към Института за политика, създаден от бившата им колежка от "Атака" Калина Крумова - по 3500 лв. на човек, които партията е платила.

Почти всички депутати имат спестявания от заплати, като сумите са различни. Парламентарният председател Цвета Караянчева е обявила като налични 17 400 лв. и още 35 207 лв. в банка от заплата и спестявания, обявени в предходни декларации. 53 хиляди са спестяванията на съпруга ѝ Илия от трудови правоотношения. 16 500 лв. са отчисленията ѝ от заплати в универсален пенсионен фонд.

Интересен факт е, че Николай Бареков не е декларирал какви са му доходите за работата му като евродепутат. Той има на сметка 147 евро и 35 лева. За сметка на това има над 130 000 лева дългове. Той има и части от имоти в Пловдив, както и четири имота в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика