Законът "Пеевски" за медиите мина на първо четене, ГЕРБ, ДПС и ОП са "за"

7103
Законът "Пеевски" за медиите мина на първо четене, ГЕРБ, ДПС и ОП са "за"
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене днес медийния закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"За" гласуваха 92 народни представители, "против" бяха 12, а 28 се въздържаха. Подкрепата дойде от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, а БСП и "Воля" бяха "против".

Законът на Пеевски за медиите - много проблеми, малко решения

На 6 февруари, 2018 година четирима народни представители от Движението за права и свободи в 44-то Народно събрание, сред които и медий...

Става въпрос за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, с които да се задължи доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили. Други текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

По време на дебатите днес социалистът Антон Кутев заяви, че у нас има събиране на бизнес и политика. "Заради подписа на г-н Пеевски под закона няма да го подкрепя. Той цели единствено и само да изчисти образа на Делян Пеевски", категоричен беше Кутев.

"Има определени личности, които са формулирани като символи на смесването на бизнес и политика. Няма как да убедя нашите избиратели, че Пеевски не е символ на това", обяви социалистът.

Според него законопроектът е следващата крачка за разграждане на държавността. "С него ние казваме на българските граждани, че има хора в държавата, които въпреки тяхното мнение могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, нито пък Народното събрание може по някакъв начин да реагира на техните изблици на налагане", каза още Кутев.

Сигнал срещу Пеевски заради опита му да наложи нов медиен закон

Въпреки че депутатът от ДПС Делян Пеевски е "крупен собственик на медии" и не е декларирал частен интерес, той участва в изготвянето и ...

В защита на законопроекта се изказа Йордан Цонев. По думите му Пеевски не бил монополист и издател на всички медии. Според него проектът щял да покаже има ли монопол на медийния пазар.

"Законопроектът не е с имиджова цел. Пеевски не защитава бизнеса си с работата си в парламента", категоричен беше Цонев. Свидетелство за това били внесените от него закони, които били изцяло в интерес на българското общество.

"Законопроектът е в правилната посока", заяви още Йордан Цонев, като добави, че неприемането на закона обслужвало фалшивите новини. "Това е много смела законодателна инициатива на господин Пеевски, мен и моите колеги", категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика