8 септември – Международен ден на грамотността

4493
8 септември – Международен ден на грамотността
Снимка: Actualno

От 1967 г. ежегодно по света се отбелязва Международния ден на грамотността, за да се напомни на обществеността за значението на грамотността в контекста на човешкото достойнство и правата на човека. Въпреки постигнатия напредък в тази област, предизвикателствата пред грамотността продължават да съществуват, тъй като днес най-малко 773 милиона възрастни по света остават неграмотни.

Международният ден на грамотността 2020 се съсредоточава върху преподаването и усвояването на нови знания в контекста на кризата с COVID-19, като поставя акцент върху ролята на учителската професия и променящите се методи на преподаване. Темата ще подчертае ограмотяването в перспектива за учене през целия живот и следователно ще се фокусира главно върху младежите и възрастните.

По време на COVID-19 в много страни програмите за ограмотяване на възрастни липсваха в първоначалните планове за реакция на образованието, а по-голямата част от вече съществуващите такива бяха преустановени и преформатирани във виртуално обучение, преподаване по телевизията и радиото, или на открити пространства.

Какво е въздействието на кризата COVID-19 върху ограмотяването на младите хора? Какви са научените уроци? Как можем ефективно да позиционираме действията по ограмотяване на младежи и възрастни в глобални и национални реакции и в стратегии в етапа на възстановяване и изграждане на устойчивост?

Чрез изследване на тези въпроси, Международният ден на грамотността 2020 ще предостави възможност за размисъл и обсъждане на това как иновативните и ефективни педагогики и методологии за преподаване могат да бъдат използвани в програмите за ограмотяване на младежи и възрастни за справяне с пандемията и извън нея. Денят ще даде възможност и за анализ на ролята на преподавателите, както и на ефективни политики, системи, управление и мерки, които могат да подпомогнат учителите и процеса на обучение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com