Следващо поколение изкуствен интелект контролира съня на хората

1652
Следващо поколение изкуствен интелект контролира съня на хората
Снимка: iStock

Учени създадоха новаторска технология за изкуствен интелект, която може да идентифицира нарушения на съня. Изследователи от университета в Шефилд работят върху най-съвременния ИИ, който следи нивата на хъркането, информира „Дейли Стар“, цитиран от БГНЕС.

Технологията, създадена от професор Гай Браун и д-р Нинг Ма от Групата за изследване на речта и слуха на Университета в Шефилд, е включена в ново приложение, наречено SoundSleep, достъпно за iOS устройства и скоро за Android. То записва и проследява нивата на хъркане и предоставя нощни доклади, за да помогне на хората да открият причините, факторите и решенията.

Изкуственият интелект заплашва света, ако има война

Светът навлиза в нова ера на война, като изкуственият интелект взема превес. ИИ прави военните по-бързи, по-умни и по-ефективни. Но ако...

Но сега екипът е разработил ИИ за диагностицирне на сънна апнея, причинена от нарушения на съня. Д-р Нинг Ма, научен сътрудник от Катедрата по компютърни науки в Университета в Шефилд, каза: „Постигането на добър сън е проблем, който засяга много хора - независимо дали това се дължи на партньор, който хърка силно и е основно здравен проблем или поради фактор в начина на живот или рутинното ежедневие на човека, който влияе върху това колко много сън получава всяка вечер. Разбираме, че откриването на тази тайна за добър нощен сън може да изглежда стресиращо и объркващо, така че това, което се опитваме да направим с нашето изследване, е да използваме най-съвременния изкуствен интелект, за да помогнем на хората да стигнат до дъното какво им пречи да се наспиват възможно най-лесно."

Сънната апнея кара дишането на човек да спира и тръгва отново, докато спи, а също така може да доведе до тежко дишане, хъркане или задавяне, да се събужда често и да хърка силно. Без лечение състоянието може да доведе до високо кръвно налягане, по-голям шанс за инсулт, депресия, промени в настроението, затруднена концентрация в училище или работа и повишен риск от сериозен инцидент поради умора.

Много страдащи от нарушения на съня не се идентифицират, докато други медицински проблеми не станат очевидни, което означава, че те са по-малко склонни да правят промени в начина на живот, които биха могли да подобрят състоянието им, без да е необходимо лечение. В резултат на това изследователите от университета в Шефилд са стартирали проект с помощта на ИИ съвместно със SoundSleep, така че да може да идентифицира нарушенията на съня от звуците, които хората издават по време на спане. Този по-сложен ИИ скоро ще бъде добавен към приложението, така че хората да могат да следят съня си и да идентифицират нарушенията на съня, използвайки своя смартфон в собствения си дом. Приложението може също да им помогне да направят промени в начина си на живот или режим на лягане, за да получат по-добър нощен сън, казаха учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Забавление без ограничения – премиерни филми и сериали в програмата на VIVACOM Arena през май

Летният стаж във Vivacom и неговите предимства

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide