3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

1581
3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят
Снимка: Pixabay

Цветът, който виждате почти всеки ден - в короните на дърветата пред дома ви или в ежедневната ви доза зеленчуци - всъщност е от съществено значение за вашето благосъстояние.

Според проучвания зеленият цвят, който се възприема от човешкото око по-добре от всеки друг цвят в спектъра, има невероятни ползи за здравето - от това да ви държи спокойни до това да ви помага да живеете по-дълго. По-долу сме събрали най-изненадващите начини, по които този цвят може да ви накара да се чувствате и да работите по най-добрия начин!

Още: Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Предотвратяване на заболявания

Зеленото се свързва с природата, така че не е изненадващо, че този цвят може да ви помогне да бъдете по-съзнателни за заобикалящата ви среда. Забелязването на промяна в цвета на листата, плодовете и зеленчуците може да показва възрастта или зрелостта им и дори да бъде предупредителен знак за влошено състояние. Всъщност този метод датира чак от древността, когато древните търсачи са използвали фона на зелените листа, за да различават вредните от ядливите цветни плодове.

Спокойствие

Да, точно така. Ако се чувствате стресирани, просто погледнете зеления цвят. Някои учени смятат, че тъй като очите ни са достигнали максимума на възприемане на дължините на вълните, свързани със зеления цвят, той може да има успокояващи свойства. С други думи, на очите ни не им се налага да се напрягат, за да възприемат цвета, така че могат да се отпуснат. Това може да е причината, поради която успокояващият нюанс се появява в толкова много болници, училища и работна атмосфера.

Помага да живеете по-дълго

Според проучване от 2016 г. средата с естествена растителност може да увеличи продължителността на живота ви. Изследователи от Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан" и болницата "Бригам и жените" установяват, че от изследваните 100 000 участнички тези, които живеят в близост до зелени площи, имат по-висока продължителност на живота и по-ниски нива на психични заболявания. В края на осемгодишното проучване резултатите са следните: Участничките, живеещи в близост до зелени площи, са имали 12 % по-ниска смъртност от тези, които са живеели далеч от зелени площи.

Според авторите на проучването зелените площи могат да предоставят повече възможности за общуване на открито, което е от полза за психичното здраве на хората. Освен това те твърдят, че зелените площи намаляват излагането на замърсяване, за което е установено, че е основна причина за смъртните случаи, свързани с дихателните пътища, при лицата, които не живеят в по-зелени райони.

Още: Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Кой е знаел, че един толкова обикновен цвят може да бъде толкова полезен за здравето на хората? Така че поставете няколко растения в дома си и променете гардероба си - време е да станете зелени това лято!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com