Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 златни сутрешни навика на столетниците

25 май 2024, 16:53 часа

Дълъг и здравословен живот е цел, към която мнозина се стремят, и възприемането на здравословни навици може да допринесе значително за тази амбиция. Нашите ежедневни навици играят решаваща роля за оформянето на  благосъстоянието ни и дългосрочни резултати за здравето.

Вижте още: 3 хранителни добавки, които ще навредят на мозъка ви, ако се приемат ненужно

Всеки избор, който правим, от храната, която ядем, до дейностите, които извършваме, допринася за нашето благополучие. Сутрешните навици са особено важни, защото определят тона и траекторията за останалата част от деня. Ето защо диетологът и консултант по хранене Dr. Мринал Пандит е откроил четири прости сутрешни навика, които могат да допринесат за дълголетието.

1. Хидратация

Започването на деня с чаша вода е прост, но мощен навик.

Хидратирането с чаша вода веднага щом се събудите задейства метаболизма ви и помага за храносмилането през целия ден“, казва д-р. Пандит.

Правилната хидратация е от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система, помага за поддържане на обема на кръвта и подобрява кръвообращението.

2. Балансирана закуска

Балансираната закуска е ключова за поддържане на стабилни енергийни нива и предотвратяване на преяждане по-късно през деня.

Балансираната закуска, която включва протеини, здравословни мазнини и фибри, помага за регулиране на нивата на кръвната захар, поддържа енергията стабилна и намалява вероятността от преяждане по-късно през деня“, обяснява диетологът.

Освен това питателната закуска може да намали риска от хронични заболявания, като диабет и сърдечни заболявания.

Вижте още: 3 подправки, които ще направят корема ви плосък като дъска

3. Занимавайте се с физическа активност

Сутрешната гимнастика е мощен начин да подобрите цялостното си здраве и да зададете позитивен тон за деня.

Сутрешните упражнения, независимо дали са бързо ходене, йога или лек стречинг, укрепват сърдечно-съдовото здраве, мускулите и костите и подобряват настроението и енергийните нива през целия ден“, казва Пандит.

Редовната физическа активност е свързана с намален риск от много заболявания, включително сърдечни заболявания и някои видове рак. Като правим упражненията приоритет сутрин, ние не само подобряваме физическото си здраве, но също така задаваме проактивен, енергичен тон за останалата част от деня.

4. Медитация

Включването на медитация в сутрешната ви рутина може да има дълбок ефект върху вашето умствено и емоционално благополучие.

Включването на медитация в сутрешната ви рутина помага за намаляване на стреса, подобряване на умствената яснота и подобряване на цялостното емоционално благополучие“, отбелязва Пандит.

Тази практика е свързана с безброй ползи, включително намалено възпаление и подобрена имунна функция, като и двете са ключови за дълголетието. Започването на деня с няколко минути тих размисъл или водена медитация може да ви помогне да подхождате към ежедневните предизвикателства със спокоен и фокусиран начин на мислене.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес