5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

3172
5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното
Снимка: iStock/Guliver

Болката в коляното може да бъде изтощителна и да повлияе на ежедневните ви дейности и цялостното качество на живот. Въпреки че при силна или хронична болка в коляното е необходимо да се консултирате с медицински специалист, някои домашни средства могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта.

Ето пет ефективни домашни средства за лечение на болки в коляното:

Студен компрес

Прилагането на студен компрес е един от най-простите и ефективни начини за намаляване на болката и възпалението на коляното. Студът помага за изтръпване на областта, като притъпява сигналите за болка към мозъка. Той също така свива кръвоносните съдове, като намалява отока. Можете да използвате закупен от магазина студен компрес или да си направите такъв у дома, като използвате кубчета лед, увити в кърпа. Прилагайте студения компрес върху засегнатото коляно в продължение на 15-20 минути няколко пъти дневно, особено след физическа активност или при засилване на болката.

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

Топъл компрес

Топлият компрес също може да облекчи болката в коляното, особено ако тя се дължи на мускулно напрежение или скованост. Топлината спомага за подобряване на притока на кръв, отпуска мускулите и облекчава болката. Можете да използвате загряваща подложка, топла кърпа или дори топла вана, за да приложите топлина върху коляното. Уверете се, че топлината не е твърде силна, за да избегнете изгаряне на кожата. Оставете топлия компрес за 15-20 минути, като го повтаряте при необходимост през деня.

Накисване с английска сол

Магнезиевият сулфат, или английската сол, отдавна се използва заради терапевтичните си свойства, особено за облекчаване на болките в мускулите и ставите. Накисването на коленете във вана с английска сол може да помогне за намаляване на възпалението и успокояване на болката. Разтворете една чаша английска сол в топла вода във ваната и накиснете коленете си за 15-20 минути. Повтаряйте това средство няколко пъти седмично, за да изпитате пълните му ползи.

Ако усетите болка в коляното, ето на какво може да се дължи

Паста от куркума

Куркумата съдържа куркумин - съединение, известно със своите противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Създаването на паста от куркума и нанасянето ѝ върху коленете може да помогне за намаляване на болката и отока. За да направите пастата, смесете куркумата на прах с вода или кокосово масло, докато се получи гъста консистенция. Нанесете пастата върху засегнатото коляно, оставете я за 20-30 минути, след което изплакнете с топла вода. Повтаряйте това средство всеки ден за видимо облекчение.

Леки упражнения и разтягане

Въпреки че почивката е от решаващо значение за лечението, леките упражнения и разтягането могат да помогнат за укрепване на мускулите около коляното и да подобрят гъвкавостта, намалявайки болката в дългосрочен план. Слабо натоварващи дейности като плуване, колоездене или йога могат да бъдат полезни. Фокусирайте се върху упражнения, насочени към четириглавия мускул, сухожилията и мускулите на прасеца, тъй като те играят важна роля в поддържането на колянната става. Винаги започвайте бавно и се вслушвайте в тялото си, за да избегнете изостряне на болката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 май /валутен калкулатор/

Честа грешка: Как омекотителят може да развали пералнята ви

Лесен трик, с който да почистите матрака: И най-упоритите петна ще изчезнат

Експерт разкрива: Какво прави чаша кафе с тялото ни минута по минута

Какво е усещането при тромб? 7 знака, които никога не трябва да пренебрегвате

Този тропически плод изгаря мазнините, помага при възпаления и подуване на корема

Шест основателни причини да консумирате слънчогледови семки всеки ден

Кои наследствени болести се предават по майчина линия?

За какво помага чаят от дръжки на череши?

Мехлемът от прополис има антибактериално и регенериращо действие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com