5 мита за медитацията, които може да ви пречат в живота

3275
5 мита за медитацията, които може да ви пречат в живота
Снимка: Juuucy / Pixabay

Желанието да се направи тази древна практика „правилно“ предизвиква у някои хора силна възбуда. Но има много начини да го направите (от внимателност до трансцендентална медитация) и научаването на истината за медитацията и как да медитирате може да ви донесе спокойствието, което обещава.

Как бързо да се успокоите и да спрете да сте нервни?

Мит №1: Медитацията винаги е релаксираща

Истината: Да седите тихо не е лесно за всеки. Медитацията всъщност може да причини някаква дисрегулация или безпокойство, защото може да е първият път, когато някой започва да седи с дискомфорта от вътрешното си преживяване. Преглед на множество проучвания установи, че повече от 8% от участниците са преживели нежелано събитие, особено тревожност или депресия, докато медитират. За повечето практиката води до повече комфорт, но тези с история на травма може да намерят медитацията на вниманието за предизвикателство без подкрепа. Ако като човек, преживял травма, имате много негативни мисли, докато медитирате или това просто ви кара да се чувствате зле, запитайте се дали медитацията се чувства като добър начин да тренирате вниманието си или по-скоро като мазохизъм. Ако изглежда като последното, помислете за работа с травматичен съветник, за да се справите с тези сложни емоции.

Мит №2: Медитацията означава да седите неподвижно със затворени очи

Истината: Затворени очи, в поза лотос и в тишина не е единственият начин за медитация. Можете да го направите в легнало положение, фокусирайки се върху всяка част на тялото последователно, от пръстите на краката до скалпа (известно като сканиране на тялото), или като отидете на разходка на тихо място и задържите вниманието си върху движението на краката си.

Медитацията е умишлена практика на пренасочване далеч от нашите мисли и можем да практикуваме независимо от позицията си или дори нивото на шума Някои държат очи отворени, но нефокусирани, а други изричат мантра, за да се съсредоточат, докато трети пускат музика. Всичко, което ви помага да се чувствате присъстващи и съзнателно осъзнати, е правилният начин за вас.

Мит №3: Медитацията е голяма загуба на време

Истината: Дори само една минута съсредоточено дишане може да ви помогне да се справите с негативните мисли и едно проучване установи, че медитацията в продължение на 25 минути три дни подред е всичко, което е необходимо за понижаване на нивата на стрес. Не е нужно да медитирате 45 минути, за да си струва. И все пак, както при всеки друг здравословен навик, най-добре е да медитирате редовно, за да го запазите. Ако пропуснете ден или повече, най-важното нещо е да се опитате да възобновите ежедневния си навик възможно най-скоро.

Мит #4: Някои хора просто са лоши в медитацията

Истината: Няма правилен или грешен начин за медитация, което означава, че не можете да сте „лоши“ в това. Ако извличате нещо от това – да речем, чувствате се по-спокойни или сте по-малко осъдителни към себе си – значи го правите правилно. Една от основните причини хората да смятат, че са лоши в медитацията е, че не могат да изчистят ума си, но това наистина не е целта на практиката. Медитацията не е да спрете мислите си; вместо това става дума за това да се научите да имате повече контрол над мислите си, вместо да се чувствате така, сякаш те контролират вас. Идеята е да позволите на вашите мисли и емоции да се появят, да ги наблюдавате без преценка или размисъл и след това да се върнете в настоящето, като се съсредоточите върху дъха си, мантра, тялото си, непосредственото пространство около вас или обект. Но дори и да се борите да имате предвид настоящия момент, намерението да седнете и да се опитате да тренирате съзнанието си и да наблюдавате работата на ума е достатъчно добро.

Защо трябва да опитате медитация, когато сънят не идва

Мит № 5: Водената медитация не е „истинска“ медитация

Истината: Абсолютно е така. Водената медитация се ръководи от външни подкани, да речем от учител или приложение, което ви моли да се съсредоточите върху различни неща и може да бъде особено полезно за хора, на които им е трудно да останат в настоящия момент. Осигурява непрекъснати напомняния за това, което трябва да правите, точно когато трябва да ги чуете. Той съветва да имате предвид факта, че продължителните периоди на мълчание, за да се съсредоточите върху практикуването на техниките, са важни, но някои ръководени медитации не предлагат достатъчно тишина. Ако откриете, че имате нужда от повече тишина (или смятате, че определени аспекти на медитация, като музика или насочващ глас, ви разсейват), преминете към друга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com