6 леснодостъпни храни, които дават най-много енергия

3133
6 леснодостъпни храни, които дават най-много енергия
Снимка: Thinkstock

1. Листни зеленчуци

Енергията може да дойде от там, откъдето най-малко я очаквате. Захарта или кофеинът са очевидните първи продукти за консумация, за които мислим, щом се чувстваме изморени. Но знаете ли какво ще се случи, ако вземете едно нестандартно решение: да консумирате повече листни зеленчуци?

Ето мнението на д-р Карла Леал. 

Освен ниското си калорийно съдържание, листните зеленчуци изобилстват с калций, желязо, целулоза, магнезий, фолиева киселина, витамини С, А, К, Е. Желязото и витаминът С действат синхронно в предотвратяването на анемия - която е една от главните причини за отпадналост, особено при жените. Можете да си поръчате зелено смути по средата на следобеда вместо да ядете сладкиш и да пиете кафе. Изберете изискана салата вместо пържени картофи. Така ще включите в менюто си храни, които гарантират повече енергия.

Яжте ТЕЗИ храни и ще се чувствате заредени с енергия

2. Авокадо

Още един продукт от списъка с храни, които осигуряват повече енергия. Добавете авокадо в менюто си, когато чувствате дефицит на енергия. В добавка на пантотеновата киселина и витамините от група В, които помагат на клетките да превръщат храната в гориво, авокадото изобилства с целулоза и здравословни мазнини. Целулозата помага за по-ефективно усвояване на хранителните вещества; забавя процесите на колебания в кръвната захар след основно хранене или междинна закуска, стабилизира енергийните нива. И не се страхувайте от добрите мазнини в авокадото! Те и без това трябва да съставляват между 30% и 35% от калориите във вашата диета. Въглехидратите представляват 50%, а белтъчините - около 20% от общите калории.

3. Батати (сладки картофи)

Няма причина да не включите въглехидрати в своето меню. Сладкият картоф е шампион сред храните, които освобождават най-много енергия. Отчасти заради въглехидратите, той е най-балансираният източник на гориво за човешкия организъм. Съдържа пълнозърнести въглехидрати, богати на целулоза, която се усвоява по-равномерно от бялото брашно и захарта и забавя скоростта на храносмилането, освобождавайки енергия бавно и стабилно. Грудката на сладкия картоф също е източник на манган – а той пък на свой ред спомага за разграждането на хранителните вещества, повишаващи нивото на енергията.

Между другото, ананасите, орехите и овесените ядки представляват също добри източници на манган, който подобрява метаболизма.

Ако сте над 50, яжте тези храни за повече енергия

4. Банани

Бананите определено са сред най-енергийните храни. Тъй като са пълни с добри въглехидрати, хранителни вещества и калий, те са чудесен вариант, особено преди тренировка, за да получите бързо усвояемо гориво.

Списъкът с ползите от бананите е доста дълъг: калият подпомага хидратацията, ключов фактор да чувствате по-голяма бодрост. При това, натуралните захари и въглехидрати подготвят вашата система за физическите натоварвания при тренировка. И накрая, фитохимикалите подпомагат възстановяването, след като сте натоварили мускулите си.

5. Черен шоколад

Когато сте твърде изтощени, може да потърсите захарта като бързо решение. Лошото е, че тя се усвоява бързо в кръвния поток, което причинява гликемичен скок, а след това – внезапно спадане. Ефектът е още по-голямо чувство на умора.

За по-балансирано зареждане с бърза енергия потърсете черен шоколад със съдържание на 75% или повече какао. Този продукт с ниско захарно съдържание е добър източник на теобромин и кофеин - два стимуланта, които повишават енергията и настроението. И още едно твърде благоприятно обстоятелство: придружават ги много антиоксиданти.

Коя храна дава най-много енергия?

6. Цвекло

В цвеклото се съдържат натурални антиоксиданти и нитрати, които усилват кръвния приток към мускулите и мозъка. Въобще, стремете се да консумирате разнообразни плодове и зеленчуци, за да попълните дневната си нужда от микроелементи. Тяхното повишено или намалено количество не е директно свързано със загубата или наддаването на тегло. Но когато имаме дефицит на микроелементи, организмът започва да функционира по-интензивно, за да компенсира недостига. Това може да ви измори или да изчерпи енергията ви.

Внимание! Статията е само информативна. Консултирайте се с диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com