6 начина да се отървете бързо от запушения нос и да дишате лесно отново

10921
6 начина да се отървете бързо от запушения нос и да дишате лесно отново
Снимка: iStock/Guliver

Знаете чувството, когато духате носа си и нищо не излиза от него? Или когато се опитвате да вдишате и усещате, че сте в задънена улица? Има малко по-досадни неща от това. Разбираемо е, че бързате да потърсите как да се отървете от запушения нос веднага щом се появи. Първо, трябва да знаете, че медицинският термин за запушен нос е "ринит", което означава възпаление на лигавиците (т.нар. мукоза) в носа, споделя специалист по вътрешни болести. "Когато човек вдиша алерген в носния си проход, било то от вирус, бактерия или друг алерген, клетките, известни като мастоцити, освобождават химикал, наречен хистамин, който започва възпалителния процес", обяснява той. Това е причината за натрупване на слуз, което води до запушен нос и други симптоми като кихане, сърбеж в носа, кашлица, натиск в синусите и сърбеж в очите.

3 лесни упражнения за отпушване на носа – ще забравите за проблемите с него през зимата

Може да си мислите, че слузта е виновна, но запушването се дължи главно на подуването на вените в носа, споделят експерти. Много хора духат многократно носа си, за да изкарат слузта, докато истинският проблем е в подуването. Духането на носа е полезно, но ако нищо не излиза, това обикновено означава, че няма много слуз.

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА ТАКА НЕОБХОДИМОТО ОБЛЕКЧЕНИЕ И ДА ДИШАТЕ ОТНОВО? ОПИТАЙТЕ ЕДНО ОТ СЛЕДНИТЕ ЛЕЧЕНИЯ, ПРЕПОРЪЧАНИ ОТ ЕКСПЕРТИТЕ.

1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ СПРЕЙ ЗА НОС С ФИЗИОЛОГИЧЕН РАЗТВОР

Физиологичният назален спрей е обикновен, стерилен разтвор на солена вода, който е подходящ за запушени носни кухини. Това лечение без рецепта действа, като изтегля вода от запушената лигавица в носа, като в крайна сметка свива подутата носна тъкан и премахва запушването. Физиологичният спрей е безопасен вариант за всички възрастни и може да се използва толкова често, колкото е необходимо за облекчаване на симптомите, но прекомерната му употреба може да доведе до изтичане на част от течността от носа ви. 

Запушен нос без хрема - причини, симптоми и лечение

2. ВЗЕМЕТЕ АНТИХИСТАМИН

Антихистамините също могат да помогнат за премахване на задръстванията. Тези лекарства блокират производството на хистамин, който е основният двигател на възпалението и производството на слуз. А ако имате и кихане и налягане в синусите, експерти препоръчват да използвате антихистамини заедно със спрей за нос. Въпреки че са безопасни за повечето хора, посъветвайте се с лекаря си, преди да вземете антихистамини, ако сте бременна, планирате бременност или кърмите.

3. ВЗЕМЕТЕ СИ МАЛКО ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО

Ако търсите естествен домашен лек, това е вашето решение. Проучванията показват, че евкалиптово масло може да действа като болкоуспокояващо и има антибактериални и противовъзпалителни свойства, за да намали производството на слуз и възпалението на носа. "Маслото от евкалипт може да се вдишва на пара чрез дифузер, за да се намалят симптомите на носа, или като се добавят няколко капки масло в купа с гореща вода", казва експерти. Съществуват и евкалиптови таблетки за смучене и парни разтривки, които също могат да помогнат за прочистване на носа. Макар че евкалиптовото масло е безопасно за мирисане и вдишване, избягвайте да го поглъщате или да го поставяте директно върху лицето си. Също така се уверете, че го съхранявате на хладно и сухо място, тъй като топлината и пряката слънчева светлина могат да променят състава на това етерично масло.

Направете това и запушеният нос ще остане в миналото

4. ВКЛЮЧЕТЕ ОВЛАЖНИТЕЛЯ СИ

Овлажнителите могат да намалят запушването на носа и болката в синусите, като освобождават водни пари във въздуха и разхлабват слузта в носа. Спането с включен овлажнител също увеличава влагата и влажността, като елиминира сухия въздух, който може да раздразни и възпали носните проходи. А ако нямате овлажнителн, просто отидете на почивка в близкия спа център за малко парна баня.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com