6 научно обосновани ползи от яденето на домати

5033
6 научно обосновани ползи от яденето на домати
Снимка: PhotoMIX-Company / Pixabay

Няма как да сбъркате с пресни домати. Те не само са вкусни и освежаващи, но списъкът с ползите от доматите, особено тези, свързани със здравето е безкраен. Доматите са и мощни антиоксиданти и са пълни с много други основни витамини и хранителни вещества.

Имайки това предвид, ето някои изненадващи неща, които могат да се случат с тялото ви, когато ядете пресни домати.

1. Ще се заредите с антиоксиданти

Доматите съдържат изобилие от растителни съединения, които са естествени антиоксиданти, открити в плодовете и зеленчуците. Важно е да приемате много антиоксиданти в диетата си, когато можете, защото те могат да помогнат в борбата със свободните радикали в тялото, молекули, които могат да ускорят процеса на стареене и да допринесат за неща като рак и сърдечни заболявания.

Антиоксидантът, който се съдържа най-много в доматите се нарича ликопен. Той е отговорен за яркочервения цвят на този страхотен зеленчук. Все пак бъдете сигурни, че ядете кожата на домата, за да получите много от този антиоксидант, защото там е най-високата концентрация. Също така, яденето на източник на мазнини заедно с вашите домати ще помогне на тялото ви да абсорбира по-добре ликопена.

2. Повече калий за организма

Този универсален зеленчук може да помогне на сърцето ви по повече от един начин. Не само, че съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, но доматите са добър източник на калий, за който е известно, че помага за понижаване на кръвното налягане. Нещо повече, консумацията на калий също е свързана с по-нисък риск от инсулт, сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето.

3. Намален риск от слънчеви изгаряния

Доматите са пълни с каротеноиди, особен вид антиоксидант, който предпазва кожата ви от увреждане от слънцето. Всъщност едно проучване от 2017 г. установи, че редовната консумация на домати може да предпази от слънчеви изгаряния, като по този начин намалява риска от кожни тумори, предизвикани от UVB.

4. По-добро настроение

Доматите не само подобряват вкуса на храната, но те също могат да подобрят и настроението ви в дългосрочен план. Проучване от 2013 г. установи, че възрастните участници на възраст над 70 години, които ядат домати два до шест пъти седмично, са с 46% по-малко склонни да усещат леки или тежки симптоми на депресия в сравнение с тези, които ядат домати по-рядко от веднъж на седмица. Трябва да се отбележи, че други продукти, използвани в проучването, не са довели до същия ефект.

3 грешки, които всеки втори градинар прави при поливането на доматите, но те са пагубни за реколтата

Изследователите не са сигурни кои хранителни вещества причиняват този ефект, но смятат, че това може да са антиоксидантите, включително ликопенът.

5. Вашето тяло може да абсорбира желязото по-ефективно

Знаете ли, че някои храни всъщност помагат на тялото да абсорбира други хранителни вещества по-добре? Доматите са една такава храна. По-конкретно, те могат да ви помогнат да абсорбирате желязо, минерал, който играе ключова роля в производството на хемоглобин и миоглобин, които са протеини, помагащи за преноса на кислород до мускулите и органите в цялото тяло.

Доматите могат да постигнат това поради съдържанието на витамин С. Този витамин от своя страна може да увеличи желязото, което консумирате, като го съхранява във форма, която тялото може да усвои по-лесно. Добрата новина за доматите е, че една порция от една чаша съдържа почти 27% от препоръчителната дневна доза от този витамин.

Тайните на градинарите за УСПЕШНА реколта от домати

6. Раните ще заздравеят по-бързо

Витамин С, който доматите имат в изобилие, е необходим, за да помогне за стимулиране на синтеза на колаген в кожата. Това прави доматите чудесно здравословно допълнение към вашата диета.

Този витамин е необходим за производството на колаген, протеин, открит в съединителната тъкан, който помага при заздравяването на рани. Постоянният прием на витамин С може да помогне на тялото да се излекува по-бързо, когато се порежете или се възстановявате от операция.

Доматите обаче не са за всеки. Ако имате киселинен рефлукс, например, те могат да предизвикат множество неприятни симптоми като киселини, подуване на корема или лошо храносмилане.

Пресните домати са пълни с лимонена и ябълчена киселина, които са склонни да повишават стомашните киселини. Редовният прием на пресни домати повишава прекомерното производство на стомашен сок, което може да влоши киселинния рефлукс.

Това не означава непременно, че изобщо не можете да ядете домати, ако имате киселинен рефлукс, но вероятно ще трябва да се придържате към малки количества и да наблюдавате симптомите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com