6 ползи от копривата, от които трябва да се възползвате

23869
6 ползи от копривата, от които трябва да се възползвате
Снимка: iStock

Копривата е основен елемент в алтернативната медицина от древни времена. Древните египтяни използвали копривата за лечение на артрит и болки в кръста, докато римските войници я втривали по себе си, за да се сгреят.

Научното й название, Urtica dioica, произлиза от латинската дума "уро", която означава "да горя", защото листата й могат да предизвикат временно парене при контакт.

Още: Защо пари копривата?

Листата имат косоподобни структури, които жилят и предизвикват сърбеж, зачервяване и отоци. Въпреки това, след като бъде обработена като добавка, изсушена или сварена, копривата може да се консумира безопасно. Изследвания свързват копривата с редица потенциални здравословни ползи.

Ето 6 научно обосновани ползи от копривата

1. Съдържа множество хранителни вещества

Листата и коренът на копривата съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества, като:

  • Витамини: Витамини A, C и K, както и няколко витамина от групата B
  • Минерали: Калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и натрий
  • Мазнини: Линолеева киселина, линоленова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина и олеинова киселина
  • Аминокиселини: Всички есенциални аминокиселини
  • Полифеноли: Кверцетин, каемферол, кафеинова киселина, кумарини и други флавоноиди
  • Пигменти: Бета-каротен, лутеин, лутеоксантин и други каротеноиди

Освен това, много от тези вещества действат като антиоксиданти в тялото. Антиоксидантите са молекули, които помагат за защитата на клетките ви от увреждане от свободни радикали. Увреждането, причинено от свободни радикали, е свързано със стареенето, както и с рака и други заболявания.

Изследванията показват, че екстрактът от коприва може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта. Въпреки това е малко вероятно количеството коприва в билковите добавки да осигури значителни количества от повечето от тези съединения.

2. Може да намали възпалението

Възпалението е начинът, по който тялото се лекува и се бори с инфекции. Въпреки това, хроничното възпаление може да нанесе значителна вреда. Копривата съдържа различни съединения, които могат да намалят възпалението. Прилагането на крем от коприва или консумация на продукти от коприва изглежда облекчава възпалителни състояния, като артрит.
Например, в едно изследване с 27 души, прилагането на крем от коприва върху засегнатите от артрит области значително намали болката. В друго изследване приемането на добавка, която съдържаше екстракт от коприва, значително намали болката при артрита.
Въпреки това, изследванията са недостатъчни, за да се препоръча копривата като средство срещу възпаление. Необходими са допълнителни изследвания.

3. Може да лекува симптомите на уголемената простата

До 50% от мъжете на възраст над 51 години имат уголемена простата. Уголемената простата е обичайно наречена доброкачествена хиперплазия на простатата (BPH). Учените не са сигурни какво предизвиква BPH, но тя може да доведе до значителни дискомфорт.

Интересно е, че няколко изследвания показват, че копривата може да помогне за лечението на BPH. Изследвания с хора с BPH показват, че екстрактите от коприва помагат за лечението на краткосрочни и дългосрочни проблеми с уринирането - без странични ефекти. Въпреки това не е ясно колко ефективна е копривата в сравнение с конвенционалните методи за лечение.

4. Може да лекува симптомите на поленова кашлица

Поленовата кашлица е алергия, която включва възпаление на лигавицата на носа. Копривата се смята за обещаващо естествено средство за лечение на поленовата кашлица. Изследвания с опитни тръби показват, че екстрактите от коприва могат да инхибират възпалението, което може да предизвика сезонни алергии. Това включва блокиране на рецепторите на хистамината и спиране на освобождаването на химикали, които предизвикват симптоми на алергия. Въпреки това хуманните изследвания показват, че копривата е равно или само малко по-добра от плацебото за лечение на поленовата кашлица. Въпреки че тази растителност може да се окаже обещаващо естествено средство за симптомите на поленовата кашлица, са необходими повече дългосрочни изследвания.

5. Може да понижи кръвното налягане

Високото кръвно налягане е сериозен здравословен проблем, защото ви излага на риск от сърдечни заболявания и инсулти, които са сред водещите причини за смърт по целия свят. Копривата традиционно се използва за лечение на високото кръв но налягане.
Изследвания с животни и опитни тръби показват, че тя може да помогне за намаляване на кръвното налягане по няколко начина. Първо, тя може да стимулира производството на азотен оксид, който действа като вазодилататор. Вазодилататорите релаксират мускулите на кръвоносните вили, помагайки им да се разширят. Освен това, копривата съдържа съединения, които могат да действат като блокери на калциевите канали, които отпускат сърцето, като намаляват силата на съкращенията му. Въпреки това, ефектите на копривата върху кръвното налягане при хора все още са неясни. Необходими са допълнителни изследвания, преди да се направят препоръки.

6. Може да помогне за контрола на нивата на захар в кръвта

Както хуманните, така и животинските изследвания свързват копривата с по-ниски нива на захар в кръвта. Фактически това растение съдържа съединения, които могат да имитират ефектите на инсулина.
В тримесечно изследване с 46 души приемането на 500 мг екстракт от коприва три пъти дневно значително намали нивата на захар в кръвта в сравнение с плацебо. Въпреки обещаващите резултати, все още има твърде малко хуманни изследвания за влиянието на копривата върху контрола на нивата на захар в кръвта. Необходимо е допълнително изследване.

Други потенциални ползи

Копривата може да предложи и други потенциални здравословни ползи, включително:

  • Намаляване на кръвотечението: Лекарства, съдържащи екстракт от коприва, доказано намаляват силното кръвотечение, особено след операции.
  • Здраве на черния дроб: Антиоксидантните свойства на копривата могат да защитят черния дроб от увреждане от токсини, тежки метали и възпаление.
  • Лечение на рани и изгаряния: Прилагането на кремове от коприва може да подпомогне заздравяването на рани, включително от изгаряния.
  • Възможни странични ефекти

    Приемането на сушена или готвена коприва е безопасно. Няма или са много малко възможните странични ефекти.

    Въпреки това, внимавайте при обработването на свежи листа от коприва, тъй като техните влакънца могат да раздразнят кожата.

    Тези влакънца могат да инжектират редица химикали, като например:

  • Ацетилхолин
  • Хистамин
  • Серотонин
  • Левкотриени
  • Формиева киселина
  • Тези съединения могат да предизвикат обриви, бучки, зачервяване и свръхчувствителност.

    В редки случаи хората могат да получат сериозна алергична реакция, която може да бъде опасна за живота. Въпреки това тези химикали се намаляват, докато листата се обработват, което означава, че не трябва да изпитвате раздразнение на устата или стомаха, когато ядете сушена или готвена коприва.

    Бременните жени трябва да избягват да консумират коприва, тъй като тя може да предизвика съкращения на матката, което повишава риска от преждевременно раждане.

    Преди да приемете коприва, се консултирайте с лекар, ако приемате някои от следните лекарства:

  • Антикоагуланти (лекарства срещу сгъстяване на кръвта)
  • Лекарства за кръвното налягане
  • Диуретици (водни пилюли)
  • Лекарства за диабет
  • Литий
  • Още: Кога не трябва да се яде коприва

    Копривата може да взаимодейства с тези лекарства. Например, потенциалният диуретичен ефект на растението може да усили въздействието на диуретиците, което повишава риска от обезводняване.

    Копривата е леснодостъпно и полезно растение, което има редица положителни ефекти върху нашето тяло. Широкото и приложение в медицината не е единственият начин, по който копривата спомага за нашето здраве. Тя се използва успешно и в кулинарията и козметичната индустрия.

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ПОЛЕЗНО:

    4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

    Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

    Какви са причините за засилването на сезонните алергии

    Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

    Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

    Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

    Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

    Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

    Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

    Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com