7 ползи за здравето от прекрасната райска ябълка

10063
7 ползи за здравето от прекрасната райска ябълка
Снимка: iStock/Guliver

Райските ябълки са богати на антиоксиданти и важни хранителни вещества, като фибри и витамин А. Те също така са свързани с няколко потенциални ползи за здравето и могат да се консумират в различни ястия.

Хората са отглеждали дървета райска ябълка, които произхождат от Китай, в продължение на хиляди години заради техните вкусни плодове и красива дървесина.

Техните оранжеви плодове, наречени Райска ябълка, са известни със своя сладък, подобен на мед вкус. Въпреки че съществуват стотици видове райска ябълка, сортовете Hachiya и Fuyu са сред най-популярните.

Сърцевидните райски ябълки Hachiya са стипчиви, което означава, че имат много високо съдържание на растителни химикали, наречени танини, които придават на неузрелите плодове сух, горчив вкус. Този вид райска ябълка трябва да е напълно узряла, преди да ядете.

Райските ябълки не само са вкусни, те са пълни с хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за вашето здраве по няколко начина.

Ето 6 ползи от райските ябълки, включително как да ги добавите към вашата диета.

1. Отличен източник на мощни антиоксиданти

Райската ябълка съдържа полезни растителни съединения, които имат антиоксидантни качества.

Антиоксидантите помагат за предотвратяване или забавяне на увреждането на клетките, като противодействат на оксидативния стрес, процес, предизвикан от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

Оксидативният стрес е свързан с определени хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, рак и неврологични състояния като Алцхаймер.

Консумирането на богати на антиоксиданти храни като райска ябълка може да помогне в борбата с оксидативния стрес и може да намали риска от някои хронични заболявания.

Диетите с високо съдържание на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти, намиращи се във високи концентрации в кората и месестата част на райската ябълка, са свързани с по-ниски нива на сърдечни заболявания, умствен упадък, свързан с възрастта, и рак на белия дроб.

Райските ябълки също са богати на каротеноидни антиоксиданти като бета-каротин, пигмент, открит в много ярко оцветени плодове и зеленчуци.

2. Може да е от полза за здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб и се отразяват негативно на живота на милиони хора.

Можете да помогнете за предотвратяването на повечето видове сърдечни заболявания, като намалите рисковите фактори, като например нездравословна диета.

Мощната комбинация от хранителни вещества в Райската ябълка ги прави отличен избор за укрепване на здравето на сърцето.

Райските ябълки съдържат флавоноидни антиоксиданти, включително кверцетин и кемпферол. Консумацията на диета с високо съдържание на флавоноиди е свързана с намален риск от сърдечни заболявания в няколко проучвания.

Диетите с високо съдържание на храни, богати на флавоноиди, могат да поддържат здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане, намаляване на „лошия“ липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол и намаляване на възпалението.

Нещо повече, танините, които придават на неузрелите райски ябълки горчивината, която набръчква устата, могат да понижат кръвното налягане.

3. Може да помогне за намаляване на възпалението

Състояния като сърдечни заболявания, артрит, диабет, рак и затлъстяване са свързани с хронично възпаление.

Изборът на храни с високо съдържание на противовъзпалителни съединения може да помогне за намаляване на възпалението и риска от заболяване.

Райските ябълки са отличен източник на мощния антиоксидант витамин С. Всъщност една райска ябълка съдържа 14% от препоръчителния дневен прием.

Витамин С помага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, и се бори с възпалението в тялото. Той намалява щетите от свободните радикали, като дарява електрон на тези нестабилни молекули, което ги неутрализира и ги предпазва от причиняване на по-нататъшно увреждане.

С-реактивният протеин и интерлевкин-6 са вещества, произвеждани от тялото в отговор на възпаление.

Райските ябълки също съдържат каротеноиди, флавоноиди и витамин Е, всички от които са мощни антиоксиданти, които се борят с възпалението в тялото.

4. Богати на фибри

Твърде много холестерол, особено „лош“ LDL холестерол, може да увеличи риска от сърдечни заболявания, инсулт и инфаркт.

Храни с високо съдържание на разтворими фибри, като плодове и зеленчуци, могат да помогнат за понижаване на високите нива на холестерол, като помагат на тялото да се отърве от излишните количества от него.

Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат райска ябълка

Райската ябълка е плод с високо съдържание на фибри, за който е доказано, че понижава нивата на LDL холестерола.

Фибрите също са важни за редовните движения на червата и могат да помогнат за намаляване на високите нива на кръвната захар.

Храни, богати на разтворими фибри, като райска ябълка, забавят храносмилането на въглехидратите и усвояването на захарта. Това помага за предотвратяване на пикове на кръвната захар.

Освен това, фибрите помагат за подхранването на „добрите“ бактерии в червата, което може да повлияе положително на вашето храносмилателно и цялостно здраве.

5. Поддържайте здравословно зрение

Райските ябълки осигуряват много витамин А и антиоксиданти, които са критични за здравето на очите.

Всъщност една райска ябълка доставя 15% от препоръчителния прием на витамин А.

Витамин А подпомага функционирането на конюнктивалните мембрани и роговицата. Освен това е основен компонент на родопсин, протеин, необходим за здравословно зрение.

Райската ябълка също съдържа лутеин и зеаксантин, които са каротеноидни антиоксиданти, които също така насърчават здравословното зрение.

Тези вещества се намират във високи нива в ретината, светлочувствителен слой тъкан в задната част на окото.

Диети, богати на лутеин и зеаксантин, могат да намалят риска от някои очни заболявания, включително свързана с възрастта макулна дегенерация. Това е заболяване, което засяга ретината и може да причини загуба на зрението.

Не е за вярване колко полезна е райската ябълка

6. Вкусни и лесни за добавяне към вашата диета

Райските ябълки могат да се добавят към различни ястия, за да осигурят допълнителен тласък на храненето.

Тези плодове могат да се консумират пресни като лека закуска или да се използват във вкусни рецепти. Всъщност те се съчетават отлично както със сладки, така и със солени храни.

Райските ябълки са сладки, универсални плодове, пълни с витамини, минерали, фибри и полезни растителни съединения.

Нещо повече, те могат да насърчат здравето на сърцето, да намалят възпалението, да поддържат здраво зрение и да поддържат храносмилателната ви система здрава.

Освен това те са вкусни и се съчетават добре с много храни.

С всички предимства, които райските ябълки могат да предложат, добавянето на тези вкусни плодове към вашата диета трябва да е безпроблемно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com