Акне, сухота и раздразнение: Как кожата ни реагира на стрес и какво застрашава слабия имунитет?

1201
Акне, сухота и раздразнение: Как кожата ни реагира на стрес и какво застрашава слабия имунитет?
Снимка: iStock

Стресът разрушава здравето и красотата – и това не са просто думи. При жените веднага се забелязват признаци на стрес: косата страда, енергията изчезва, настроението се влошава.

Как тялото ни реагира на стреса и наистина ли качеството на кожата зависи от вашето психо-емоционално състояние и състоянието на имунната система?

Едно от най-често срещаните последици от стреса е акнето. Това е така, защото появата на акне е хормонално зависим процес. А стресът е основната заплаха за хормоналния баланс. Например, активността на мастните жлези се регулира от активната форма на тестостерон (DHT). Когато нивата на дихидротестостерон (DHT) се повишат поради стрес, кожата на лицето и скалпа става мазна, склонна към обриви и възпаления, както се случва по време на юношеството.

В случай на хроничен стрес, освен хиперфункцията на мастните жлези, ние лично допринасяме за развитието на инфекции. И не само навикът да дразните възпалението или да махате черните точки. Заради стреса почти несъзнателно създаваме благоприятни условия за развитие на болестотворни бактерии по кожата. Ние ги храним със захар, по-точно ядем лакомства - интуитивно се опитваме да преодолеем стреса с храна, но в резултат само увеличаваме размера на талията и популацията на опасни микроби по кожата.

Ако имате тъмна кожа - това е най-добрият цвят на косата!

Да, сладкото наистина помага при стреса. Това се случва благодарение на инсулина, хормон, чието освобождаване се провокира от сладкиши и храни, богати на трансмазнини и леки въглехидрати. Той е антидот на кортизола. Но истинският "ефект" ще видите по-късно: нарушаването на хидролипидния защитен слой на кожата, мантията на Маркионини, чийто състав зависи от вашата диета.

Повече леки въглехидрати - повече захар в мантията - повече храна за бактериите - повече акне. В резултат - гликация на кожата (увреждане на кожата отвътре заради консумацията на излишна захар) - ускорено стареене и дълбоки бръчки.

Системните последици от злоупотребата със сладко са инсулинова резистентност, наднормено тегло, опасност от диабет, инфаркт и артрит. Вярно е, че се случва и обратното, когато се нервирате апетитът изчезва напълно. Причината е същата – кортизолът. В този случай обаче това води не до повишаване, а до намаляване на някои хормони - главно дехидроепиандростерон (DHEA) и хормони на щитовидната жлеза, които са отговорни за адекватното производство на себум и хидратацията на кожата. Ето защо, въпреки мазните кремове, не е възможно да се преодолее сухотата по никакъв начин, кожата става чувствителна, появяват се дразнене и дерматит.

Тайната на младата кожа - яжте всеки ден по 2 лъжици от това

Ако към това добавите проблеми с храносмилането и недостиг на микроелементи в менюто, кожата страда още повече. Намален имунитет, възпаление на стомашно-чревния тракт, гастрит, дуоденит, язви са класически спътници на алергичен дерматит, лющене и обриви.

Какво да направите, ако стресът не може да бъде избегнат? Увеличете устойчивостта на стрес и имунитета, така че вашите преживявания да не навредят на вашето здраве! За да направите това, дръжте емоциите под контрол, спазвайте балансирана диета и наблюдавайте хормоните си.

Витамините са първите съюзници в борбата със стреса. Тъй като тялото не произвежда само витамини, необходимото количество се набавя от храната и добавките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com