Ако нямате апетит, тези билки ще ви направят гладен като вълк!

13267
Ако нямате апетит, тези билки ще ви направят гладен като вълк!
Снимка: iStock

Липсата на апетит е предизвикателство което засяга много хора, независимо дали се дължи на генетични фактори, биотипове или просто нежелание за ядене. Д-р Татяна Занин ни предлага няколко рецепти за възбуждане на апетит. 

Глухарче

Чаят от глухарче е универсален вариант за възбуждане на апетита. Това растение е богато на витамини А, В и С, фолиева киселина, калий, силиций, желязо и танини. То е пречистващо (елиминира токсините), хепато-защитно (предпазва черния дроб), подобрява бъбречните функции, регулира храносмилането и възбужда апетита.

Лайка

Лайката е богата на витамини като фолат, рибофлавин (витамин В2), тиамин (витамин В1), витамин А и минерали като калций, калий, натрий, магнезий, желязо и цинк. Тя възбужда апетита, ако липсата му е причинена главно от безпокойство и стрес. Лайката също помага за детоксикация на черния дроб, облекчава чревните газове, гаденето и коликите.

Кресон

Богат на магнезий, калций, желязо, витамин С, витамин А и витамини от групата В като фолиева киселина, кресонът е чудесен избор за салата. Но може също да се ползва като чай, помага на имунната система, стимулира апетита - това е резултат от неговите тонизиращи свойства.

Градински чай (салвия)

Градинският чай е лечебна билка, съдържаща фолиева киселина, витамини A, B, C, E, фибри, рибофлавин, пиридоксин, тиамин и много минерали като магнезий, желязо, калций, манган, мед, и т. н. Тези вещества осигуряват добрата работа на чревния тракт и възбуждат апетита.

Босилек

Друг естествен вариант за събуждане на апетита ви е босилекът – растение, богато на вещества като витамини А, К, С, В9; мед, желязо, манган, калций, калий; аминокиселините лизин, изолевцин, левцин, цистин и метионин. Освен стимулирането на апетита, той действа диуретично, потогонно и стимулиращо.

Нямате апетит сутрин - лекар разкри какви са причините

Маточина

Маточината е растение, известно със своите успокояващи ефекти, защото генерира баланс в хормона серотонин. Този невротрансмитер действа върху мозъка, осигурявайки усещане за благополучие, регулира емоциите и успокоява стомаха, което помага за подобряване на апетита.

Розмарин

Известен с това, че е съюзник на растежа на косата, розмаринът се смята за „билката на радостта“. Силно се препоръчва при заболявания като гастрит и стомашни язви, а също така помага много за подобряване на храносмилането. Затова в случай, че липсата на апетит е поради стомашен проблем, чаят от розмарин е незаменим помощник в тази ситуация.

Сминдух

Семената от сминдух съдържат витамин С, протеини, калий, ниацин, диосгенин, алкалоидите L-триптофан и лизин, също и стероидни сапонини. Известен с намаляването на холестерола, изравняването на кръвната захар, предотвратяването на запек и ускоряването на растежа на косата, той още помага за увеличаване на либидото, силата, физическата издръжливост и намалява тревожността.

Що се касае до апетита, сминдухът прави нещо повече от засилване на глада: той стимулира тестостерона - хормон, който е изключително важен за натрупване на мускулна маса. Така че, ако намерението не е просто да наддадете на тегло, а да увеличите мускулната маса, чаят от сминдух е отличен вариант.

При липса на апетит - как да си върнете глада?

Майорана

Майораната е сродна на ригана. Има в състава си масла като: р-цимен, бета-пинен, терпинен, терпинеол, линалол, танини и клей. Тя допринася много ползи за здравето със своите отхрачващи, спазмолитични и храносмилателни свойства. Чаят от майорана помага за възбуждане на апетита, намаляване на коликите, борба със стомашната слабост. Също така е съюзник в борбата срещу неразхоложения като тревожност, безсъние и хиперактивност. Въобще, много богато растение, което си струва да опитате.

Тинтява

Тинтявата притежава няколко лечебни свойства, сред които подобряване на храносмилането. Оказва противовъзпалително и антимикробно действие. Чаят от тинтява тонизира червата, стомаха и черния дроб. Горчивината, която е характерна за растението, възбужда апетита.

Внимание! Статията дава само информация, а не медицински упътвания. По въпросите в нея търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com