Алое вера – 17 неподозирани ползи за здравето и красотата

6612
Алое вера – 17 неподозирани ползи за здравето и красотата
Снимка: iStock

Ползите за кожата от това чудодейно тропическо растение с месести листа, съдържащи гел, богат на витамини, минерали, ценни аминокиселини, гликозиди, биогенни стимулатори и други, са познати на всички, тъй като намират широко приложение в медицината и козметологията. Те обаче далеч не изчерпват ползите от растението, наречено „растение чудо“ и „растение на безсмъртието“. Сокът от алое вера може да разреши редица други здравословни проблеми, за които дори не подозирате, че подлежат на контрол и лечение с помощта на гел, добит от тази култура. Приемът може да е вътрешен или външен, макар че с вътрешния прием на латекс от алое, който се използва при затруднено изхождане, трябва да бъдете много внимателни и предпазливи, тъй като в доза над грам на ден при продължителен прием може да причини бъбречна недостатъчност според изследване. С изключение на тази мярка за безопасност алое вера предлага само изключителна полза за здравето и красотата.

Ползата от алое вера за кожата и употреба при кожни заболявания

Навярно сте чували за ползата от алое за здравето на кожата. При какви точно кожни проблеми чудодейният гел от това растение е най-ефективен?

  • Изгаряния – позволява по-бързата регенерация на кожата и възстановява функцията ѝ, подпомага за заздравяването. Използва се успешно и ефективно и ако сте прекалили с времето, прекарано на плажа и страдате от слънчево изгаряне.
  • Лечение на рани – действа върху регенерацията и подпомага по-бързото оздравяване.
  • Херпеси – ускорява оздравителните процеси.
  • Раздразнения в устната кухина.
  • Псориазис – това трудно за повлияване заболяване се облекчава чудесно с външното приложение на алое вера. Редуцира възпалителните процеси и ограничава неприятното и болезнено лющене на кожата, видимо подобрявайки състоянието ѝ.
  • Акне – в комбинация с Retin-A ускорява действието му е помага за по-бързо излекуване на акнеичната кожа и възстановяване на здравия ѝ вид.
  • Измръзване.
  • Суха и дехидратирана кожа, повехнала и безжизнена кожа.
  • Дерматит.
  • Старееща кожа – алое вера стимулира производството на колаген и еластин, с което има изразен противостареещ и подмладяващ ефект върху кожата.

Ползата от алое вера за красотата

Алое вера се използва в козметичните продукти успешно от дълго време. Дори в естествено състояние гелът от алое вера може да ви помогне за разрешаване на редица козметични проблеми и да замени луксозна козметика, която струва много скъпо. Алое вера, приложено върху косата ви като маска или добавено към козметиката ви за коса, ще я направи здрава, блестяща и жива, каквато не сте я виждали никога до момента. Нещо повече – алое вера се справя идеално с пърхот и раздразнения на скалпа, както и с проблеми, свързани с накъсването на косъма особено при дами със суха или редовно третирана коса. Подсилва и растежа на косата. Скоро след системната употреба на алое вера ще се радвате на по-здрава и по-дълга коса с кристален блясък, отразяваща светлината, жива, мека и еластична. По подобен начин гелът от растението влияе и на ноктите ви, предпазвайки ги от счупване, правейки ги по-здрави и блестящи.

Невероятните свойства на Алое Вера

Кои са неподозираните полезни свойства на алое вера и какво лекува растението чудо?

Освен ползите за красотата на кожата, косата и ноктите алое вера има и ползи за здравето, част от които са неподозирани или с малко известни. Кои са те?

1.       Изненадващо, но факт – алое вера е отличен източник на протеини и може да помогне по време на диета за контрол на теглото или отслабване, както и на спортуващите, за да се сдобият по-бързо и лесно с чиста мускулна маса, а съдържащите се в него ензими и стероли увеличават горенето на калории и мазнини по време на спорт или физическа активност. Алое вера ви помага да изгорите калориите по лесен и здравословен начин. Не пренебрегвайте този ценен източник на протеини от растителен произход.

2.       Доказана е ползата от алое вера при хора, страдащи от повишени триглицериди. Алое вера намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, свързани именно с високите нива на триглицеридите в кръвта.

3.       Алое вера понижава нивата на кръвната захар и е идеално средство за профилактика и контрол на диабета. Имайте предвид обаче, че при доказан диабет е нужна консултация с лекар преди прием, за да се избегне опасността от достигане на твърде ниски нива на кръвната захар – хипогликемия, която е изключително опасна за диабетиците.

4.       Противовъзпалителното и детоксикиращо въздействие на алое вера върху организма при вътрешен прием го правят чудесен помощник за черния дроб. Подпомагат чернодробните функции и нормалното действие на този орган.

5.       Мощни антиоксиданти, които принадлежат към така наречените полифеноли, съдържащи се в алое вера, подпомагат на тялото да се справи със свободните радикали и да остане здраво и силно.

6.       Чудодейното растение може да ви помогне да оставете здрави, предпазвайки ви от бактериални инфекции – нещо, което доказано прави, благодарение на състава си, който спира растежа на много от бактериите и така не позволява разгръщането на бактериална инфекция с всички произтичащи от това негативни последствия. Това му действие го прави подходящ и за хора, страдащи от инфекции в устната кухина.

7.       Алое вера държи зъболекарския стол далеч от вас, тъй като предотвратява натрупването на плака, което е основна причина за развитие на кариеси и нужда от стоматологична помощ.

8.       Алое вера съдържа алоин, който подпомага изпразването на червата. Това прави растението подходящо при запек и чревни проблеми. Само внимавайте да не приемате латекс от алое за тази цел, тъй като може да бъде силно токсичен и пагубен за бъбреците ви.

9.       Алое вера е ваш верен спътник в борбата с алергиите. Съдържащите се в него стероли облекчават редица алергични симптоми и реакции.

10.   С алое вера може да се погрижите стомашно-чревния тракт, да го приемате при язва и синдром на раздразнените черва, за са възстановите нормалното им функциониране.

11.   Алое вера може значително да ви помогне, ако страдате от хипертония. Разширява капилярите, подпомага за поддържането на кръвното налягане нормално и благоприятства състоянието на артериалните стени. Колагенът, чиито синтез растението увеличава, пък се грижи за здравето на стените на съдовете, което е важно както за кръвното налягане, така и за сърдечно-съдовата система като цяло.

12.   Алое вера може да ви предпази не само от бактериални инфекции, но и от вирусни и гъбични. Притежава изразен противомикотичен, антисептичен и противовирусен ефект.

13.   Алое вера редуцира възпалението в ставите и е чудесен и лесен начин да се повлияе благоприятно на пациенти с артрит и ревматоиден артрит, както и с други ставни заболявания. Това му великолепно свойство се дължи на съдържащите се в него салицилова киселина, C-глюкозил, B-систерол.

14.   Алое вера помага на тялото да се снабди с така необходимите му мастни киселини, ценни за поддържане на добро общо здравословно състояние.

15.   Приемът на алое вера помага на организма за по-лесното адаптиране към стресовите фактори. Ако се чувствате физически или психически преуморени, може да разчитате на алое вера да се справи с проблема и да върне енергията ви.

16.   Приемът на алое вера е лесен и бърз, достъпен и приятен начин за детоксикация. Алое верата съдържа уронова киселина, която унищожава токсините в клетките.

17.   Чували ли сте колко важно е нормалното РН в организма. Приемът на алое вера ще го държи в норма.

Магическите свойства на лесната отвара от алое вера

Важни взаимодействия и съвети за безопасност

Подобно на всички билки, растения и лекарствени продукти приемът на алое вера вътрешно следва да е внимателен и след консултация. Това особено се отнася за приема на латекс от алое, който може да доведе до животозастрашаващи проблеми с бъбреците, ако се надвиши дозата от грам дневно за няколко дни. Не е добра идея да се приема вътрешно и от деца. По отношение на клиничните взаимодействия имайте предвид следното:

-          Не приемайте алое вера заедно с лекарства, които забавят съсирването на кръвта, тъй като самото то има сходно въздействие и едновременният прием може да е опасен за здравето ви, да доведе до вътрешно кървене или голяма кръвозагуба дори при малки наранявания.

-          Не приемайте при ниски нива на калий, тъй като самият продукт намалява нивата му в кръвта. Ниските нива на калий могат опасно да повишат страничните въздействия на лекарства, които приемате. Консултирайте се по темата с лекуващия лекар и внимателно обсъдете ситуацията.

-          Диабетиците не трябва да приемат алое вера вътрешно без консултация с лекар, тъй като съществува опасност от хипогликемия.

-          Вътрешният прием може да попречи на лекарства, приемани за хронични заболявания, да се усвоят изцяло и това може да е опасно за здравето ви. Ако приемате каквито и да е лекарства, обсъдете приема на алое с вашия лекар.

-          Прекомерният прием може да има силно изразен разхлабващ ефект и това да доведе до дехидратация и загуба на соли и минерали. Това важи с особена сила, ако се приема заедно с диуретик. При подобни случаи допълнителният прием на калий ще е повече от необходим.

Знаете ли, че:

  • Бистрият гел от алое вера съдържа до 99% вода?
  • В алое вера може да откриете почти всички нужни ви витамини, минерали, микроелементи, сапонини, мастни киселини? Съвсем не е случайно, че го наричат „растение чудо“.
  • Повечето хора погрешно считат, че алое вера е от семейството на кактусите?
  • Разновидностите на алое, които съществуват, са над 400, но най-ценно и използвано е алое вера
  • 75 хранителни съставки – съдържанието на алое вера е истински рекорд.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com