Чуплива коса: 10 причини и лечения

2827
Чуплива коса: 10 причини и лечения
Снимка: iStock

Забелязали сте, че косата ви е станала по-суха, безжизнена и чуплива и сте решени да търсите виновника... Нека да разберем какво стои зад понятието "крехкост", както и какви начини за решаване на проблема съществуват.

Чупливостта обикновено е характерна за сух тип коса. Появата на трихоклазия (медицинското наименование на проблема) възниква поради недостатъчна секреция на себум на главата. Външно това се проявява като липса на мекота, еластичност, блясък. Често крехкостта е придружена от пърхот или дори загуба на коса. Космите стават тънки, безжизнени, разделени в краищата.

1. Дефицит на микроелементи

Балансираната диета играе важна роля за поддържане на здравето. При липса на витамини от групи А, В, фолиева киселина, калций, силиций, луковиците не могат да се развият напълно. Не получавайки достатъчно храна, косата започва да расте по-бавно, става чуплива.

Решение: Опитайте се да разнообразите диетата си, като я наситете с такива компоненти като биотин (съдържа се в яйцата и рибата) и селен (богат на слънчогледовите семки). Омега-3, протеини, витамин D също ще помогнат.

Основни съставки за красива и блестяща коса

2. Стрес

Здравето на съдовете, които зареждат фоликулите с необходимите хранителни вещества, пряко зависи от състоянието на нервната система. Ако човек е в състояние на нервно напрежение, космите вече не се подхранват от луковиците и преждевременно навлизат в телогенната фаза преди косопада.

Решение: Ругайте по-малко, ходете повече сред природата и минимизирайте контакта с досадни фактори.

3. Хормонални промени

Нивата на хормоните могат постоянно да се променят и също имат ефект. Важно е да не натоварвате главата с процедури в такива периоди.

Решение: Засилете контрола върху състоянието си, преминете необходимите тестове, опитайте витаминни комплекси.

4. Вредни грижи

Понякога в опит да намерим лечение за косопад и чупливост предприемаме процедури като кератин или ботокс ... Най-силен травматичен ефект имат средствата за боядисване, изсветляване, перманентно къдрене или изправяне на косата.

Решение: Върнете се към естествения цвят, влюбете се в натуралната структура на косъма. Не използвайте сешоар, изправяне, стегнати опашки.

Най-добрите съвети за здрава и красива коса

5. Не достатъчно често подстригване

Ако повредената част не бъде отрязана навреме, тогава разслояването на косъма с голяма вероятност ще отиде по-далеч.

Решение: Редовно проверявайте състоянието на върховете, не пренебрегвайте съветите на вашия майстор стилист.

6. Недостиг на течности

Кожата и косата получават вода буквално "по остатъчен принцип". Следователно всеки дефицит на влага ще засегне предимно тях.

Решение: Пийте много по-често. Избягвайте продължителни периоди на жажда.

7. Лоши навици

Пиенето, както знаете, е вредно, а пушенето още повече. За косата включително.

Топ 5 стъпки към здрава и блестяща коса

8. Влошаване на микроциркулацията в скалпа

Навикът постоянно да връзвате опашка, стегнат кок или стегнати плитки може да повлияе негативно

Решение: Дайте предпочитание на меки еластични ленти (например, покрити с копринена тъкан), дайте свобода на косата си.

9. Неправилно разресване

Една от често срещаните причини за чупене е прекаленото или невнимателно четкане. Лекарите са съгласни, че разресването трябва да се извършва при необходимост, но не повече от 2-3 пъти на ден.

Решение: Разресвайте няколко пъти на ден и масажирайте скалпа си, за да подобрите метаболизма.

10. Липса на хидратиращи маски

Този елемент на грижа трябва да бъде задължителен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Доказано: Животът НА СЕЛО е по-опасен за здравето от този в В ГРАДА

Прекомерното омазняване на лицето е симптом за следния проблем

Ако потта Ви мирише на кисело - тялото има следния проблем

Кайсиевите ядки – за кого са полезни и за кого вредни

Знаете ли защо хората говорят, докато спят? Отговорът шокира всички

В България съхраняваме сиренето и кашкавала грешно, ето как го правят в Италия

Този навик при лягане може да повиши риска от косопад. Как да го избегнете?

3 бързи и ефективни лека за вашата мъчителна зимна кашлица

Ендокринолог съветва: Защо се изпотяваме много и как да се справим?

Какво да направим при изгаряне с олио - стъпка по стъпка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com