Дюшеме - история и характеристики

7505
Дюшеме - история и характеристики
Снимка: https://timberstore.bg/

Увод

Всеки човек мечтае за своята крепост, наречена дом, независимо дали е апартамент с една, две или повече спални или бяла спретната къщурка. Купувате я, щастливи и доволни сте, но това е само лесната част. Тепърва предстои много работа. И така  възниква въпросът: Каква настилка да се постави? Днес живеем в модерно време на изобилие от материали и възможности за избор: от корков паркет, ламиниран паркет, естествен паркет, гранитогрес или пък дюшеме. Всяка една от тези настилки има своите предимства пред останалите като например себестойност, топлотехнически характеристики,начин на поставяне и други. Днес ще се спрем на дюшемето като позабравена подова настилка, но която далеч не е за подценяване.

История

Първи сведения за дюшемето

За откриватели на дюшемето, може би няма да се изненадате, се смятат древните египтяни. Преди близо 5000 години се появяват в дворците на фараоните подове, които наподобяват естествен паркет или по-точно дюшеме. Те са били от дървен материал, но са били изрисувани. Редом с тях е бил използван и от персийци, но въпреки това сведенията за твърде ограничени. Със сигурност обаче може да се заключи, че това е една от най-старите, познати и използвани от хората настилки.

Навлизането на дюшемето в Европа

Дюшеме е имало през Средновековието, като ханове, царе или видни боляри, правили подовете в домовете си от дърво. Това освен красота, уют и топлина, показвало класа и заможност.

През 17-ти век във Франция дървеният материал за подова настилка се поставя, но далеч не прилича на този днес. Нареждали се грубо дървени греди в система покрити с  дъбови или брястови дъски. Така подовете в началото са били като нешлифован диамант, който тепърва ще бъде открит. Дъските много трудно се обработвали от дърводелците, те били широки, неудобни, а замазката между тях от вар. Нямали шарки, но създавали топлина. Това обаче рязко се променя. Когато 1684 година мраморната настилка във Версайския дворец се подменя с дървена.

Така от подът на обикновените семейства паркетът стига до Версай, дворът на френското кралско семейство и аристокрацията. Поставя се началото на бляскавия му живот, което се смята и за годината на дюшемето. От Франция и границите на Европа, набралата популярност стига с бързи темпове и до Русия.

Дюшемето през XVIII и XIX век

През този период масовото производство и поставяне на дюшеме като подова настилка. Все още можело да се види в семействата с по-нисък статус в обществото, но и редом с тях в богатите фермерски къщи. Дървеният материал на дюшемето обаче не изглеждал бляскав затова се използвали през  XVIII век стъргала, за да го съживят, а по-късно започват настилките да се покриват с маслени бои. Това води до намаляване на техническите им качества, намаляване на цената и разбира се, дюшемето като вид дървена дъска от бор или ела се намалява като дебелина с до 3-4 см. Цветът и текстурата също спират да имат важна роля и значение.

Дюшемето днес

Американците също произвеждат дюшеме, но то като настилка от дървен материал е по-леко, а дъските по-тънки. За сметка на това в Европа то остава популярно. Символ е на качество и гаранция за издържливост. Така дюшемето от груба настилка от дъски достига до дворци, замъци и къщите на аристокрацията. За съжаление, с развитието на технологиите и появата на различни видове паркет, хората забравят за него по ред причини и залагат на паркет било то ламиниран, естествен или корков. Но дюшемето все още се произвежда и е добър вариант, ако искате качествен под, който да пази топлина и да създава уют.

Характеристики

Дюшемето в превод от турски език означава под или по-точно настилка. Ето какви са неговите характеристики, отличаващи го от другите видове настилки:

● То представлява дълги прави дъски, които се поставят една до друга

● Изработват се от иглолистна дървесина като бор или дъб

● Дължината на дъската, която се поставя е от 2 до 4 метра, ширината от 8 до 12 см, а дебелината е от 3 до 5 см.

● На дъските има нут и перо и така при реденето се захващат със съседните дъски

● За да са бляскави и по-издръжливи е за предпочитане да се лакират

● За да се нареди правилно трябва да се започне от дъното към изхода. В противен случай могат да се допуснат грешки и да станат дупки, а това води до допълнителни разходи.

Предимства на дюшемето

Дюшемето има редица предимства, поради което да го изберете като настилка за новия Ви дом, а именно:

● То представлява дървесен материал с по-голяма от стандартната дебелина, поради което задържа топлината в помещението.

● Дюшемето е от естествен материал, който има дълъг живот. Така че веднъж поставено, ще Ви служи много години. Но все пак имайте предвид, че трябва и правилно да се грижите за него.

● Изработва се от първокачествена дървесина и поставен на пода стои различно, иновативно и красиво.

● Създава уют в дома

● Лесно се поставя

Разбира се, то има и недостатъци, сред които са:

● Поставя се по-трудно

● При монтирането се поставят скари и чак тогава се редят дървените дъски, така че леко може да повдигне пода.

● Заради големината на дъските, не може да се реди разнообразно като например на рибена кост, хоризонтално, диагонално или по друг начин.

● По-висока поддържана цена на пазара

Заключение

Дюшемето, леко позабравено като подова настилка, винаги е качествен избор. Неговите предимства са далеч повече, а в устоите на Вашата крепост, искате най-доброто, красивото и различното. Уникалният Ви подпис и иновативност  в интериора могат да се постигат с избор на дюшеме, символизиращ кралското величие в миналото, а днес носещо ретро усещане и завръщане към миналото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com