Ендокринолог обясни защо напълняваме през студения сезон и как да го избегнем

8701
Ендокринолог обясни защо напълняваме през студения сезон и как да го избегнем
Снимка: Vidmir Raic / Pixabay

С настъпването на студения сезон много хора се сблъскват с един нежелан спътник - наддаването на тегло през зимата. Това явление се дължи на сложното взаимодействие на биологични, психологически и екологични фактори и отдавна интригува учените и здравните експерти. За да хвърлим светлина върху тази сезонна промяна в телесното тегло, се обръщаме към мнението на ендокринолога д-р Сара Томпсън, която изследва причините за зимното наддаване на тегло и предлага стратегии за борба с излишните килограми.

Д-р Томпсън започва с разясняване на биологичните основи на зимното наддаване на тегло. Тя обяснява, че телата ни са еволюирали, за да се адаптират към сезонните промени - механизъм за оцеляване, който се корени в нуждата на предците ни да съхраняват енергия за суровите зимни месеци. С понижаването на температурите метаболизмът ни неусетно се забавя, което подтиква тялото да пести енергия, като складира повече мазнини. Тази физиологична реакция, която някога е била от съществено значение за оцеляването, може да представлява предизвикателство в съвременната ера на целогодишно изобилие.

Тези витамини водят до напълняване - внимавайте с тях

Освен това студеното време води до психологическа промяна, която оказва влияние върху хранителните ни навици. Д-р Томпсън отбелязва, че през студените месеци хората често изпитват повишено желание за комфортни храни. Богатите, калорични храни осигуряват усещане за топлина и удовлетворение, което кара мнозина да се отдават на обилни ястия и сладки изкушения. Тази емоционална връзка между храната и комфорта става особено изразена през зимата, което допринася за повишен прием на калории.

В допълнение към тези фактори намаляването на излагането на слънчева светлина през зимните месеци може да наруши циркадните ни ритми, което се отразява на съня и хормоналния баланс. Д-р Томпсън изтъква ролята на хормона мелатонин, който се увеличава в отговор на намалената дневна светлина. Нарушенията в съня и промените в нивата на мелатонина могат на свой ред да повлияят на хормоните на глада, като създадат благоприятна среда за увеличаване на теглото.

Д-р Томпсън препоръчва многостранен подход, за да се противодейства на феномена на наддаване на тегло през зимата. На първо място тя подчертава значението на поддържането на балансирана и питателна диета. Вместо да се поддаваме на съблазънта на калорични храни за утеха, тя препоръчва в зимните ястия да се включат разнообразни плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни. Това не само осигурява основни хранителни вещества, но и помага за ограничаване на прекомерната консумация на калории.

5 причини за напълняване, за които дори не сте подозирали

Редовната физическа активност, според д-р Томпсън, е друг ключов компонент на управлението на теглото през студения сезон. Упражненията на закрито, като силови тренировки или йога, могат да бъдат ефективна алтернатива за тези, които не желаят да се изправят срещу зимния студ. Освен това тя подчертава значението на поддържането на хидратация, тъй като хората често пренебрегват важността на приема на вода в студеното време.

Д-р Сара Томпсън хвърля светлина върху сложната мрежа от фактори, които допринасят за увеличаване на теглото през зимата. Като разбират биологичните и психологическите аспекти, хората могат да направят информиран избор, за да смекчат последиците от сезонните промени върху телесното си тегло. Балансираното хранене, активността и хидратацията се очертават като ключови стратегии за справяне с предизвикателствата на студените месеци и поддържане на здравословен начин на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com