Ето 6 от най-добрите билки за понижаване на холестерола

27422
Ето 6 от най-добрите билки за понижаване на холестерола
Снимка: iStock

За да намалите нивата на холестерола в кръвта, можете да използвате не само традиционни лекарства, но и билки като алтернатива. Изброените билки могат да се използват за профилактика при хора с висок холестерол, както в началния стадий на заболяването, така и при по-тежки случаи, като допълнение към медикаментозното лечение.

Ето 6-те най-добри билки за понижаване на холестерола и две страхотни билкови рецепти за понижаване на холестерола!

Ако сте били диагностицирани с висок холестерол, важно е да приемате антиоксиданти и противовъзпалителни лекарства в допълнение към здравословното хранене и избягването на храни, които повишават нивата на лошия холестерол в кръвта ви. Тези продукти защитават тялото и го предпазват от агресивни влияния на околната среда. Тези вещества се намират, наред с други неща, в артишок, чесън, листа от грозде и къпини.

Най-добрите билки за понижаване на холестерола

1. Семена от сминдух

Семената на сминдуха се използват от незапомнени времена в билколечението. Дългосрочната употреба на брашно от сминдух (25 g на ден) може да намали нивата на холестерола с до 25%. Подобни впечатляващи резултати могат да бъдат получени с помощта на фармацевтични лекарства.

Сминдухът може да се отглежда в градината като едногодишно растение. Семената на тази билка се засяват през май на добре осветено място за намаляване нивото на холестерола. В началото на есента растението узрява, всяка шушулка съдържа 12-20 семена от сминдух.

Билките, които борят високия холестерол

2. Люцерна

Люцерната на прах намалява нивата на холестерола (до 20%) поради съдържанието на сапонини. Те имат способността да намаляват холестерола и самото активно вещество не се натрупва в тялото. Люцерната, подобно на сминдуха, се отглежда от семена през май. Вирее най-добре във влажна почва.

3. Куркума

Тази билка може да понижи нивата на холестерола, от нея се прави подправка, наречена куркума. Характеризира се с интензивен жълт цвят и е една от съставките на популярното къри на прах. Последните научни изследвания показват, че куркумата не само понижава нивата на холестерола, но също така намалява количеството на атеросклеротичните плаки, което води до подобряване на кръвния поток през коронарните артерии. Интересното е, че можем да отгледаме това растение сами, като засадим коренища от куркума в саксии у дома. Можете да ги засадите у дома и през лятото да ги пренесете в градината.

4. Чесън

Чесънът е популярно растение, отглеждано в градински парцели и вили. Етеричното масло от чесън, което има характерна остра миризма, съдържа алицин, съединение, което инхибира развитието на много бактерии и гъбички. Това съединение понижава холестерола и кръвното налягане, което е изключително важно при антиатеросклеротичната терапия. Счуканите скилидки чесън, добавени към салати или други ястия, ефективно укрепват имунната система и предпазват от инфекции.

5. Джинджифил

Коренът или коренището на джинджифила намалява холестерола и подобрява кръвообращението. Препоръчително е да се използва тинктура от джинджифил три пъти на ден по 1 ml (20 капки) за подобряване на кръвообращението.

6. Артишок

Листата на артишока съдържат производни на диакоиновата киселина, които могат значително да намалят нивата на холестерола (до 15%!) и триглицеридите. Готвенето на артишок е много просто, вземете няколко листа от артишок и оставете да къкри на слаб огън за пет минути и пийте отварата редовно. Поради горчивия му вкус се препоръчва да се пие студен.

Тези 3 билки за висок холестерол са вашето спасение

1. Лечебен чай - глог, липа, обикновена коприва и майчинка

За понижаване на холестерола в кръвта пийте смес от билки под формата на инфузия, съдържаща глог, липа, коприва и майчинка. Препоръчително е да пиете 600 мл чай на ден. Цветовете на липата, глога и майчинката действат релаксиращо, а самата липа допълнително намалява нивата на холестерола. Копривата укрепва целия организъм и е особено полезна за кръвотворенето. Смес от сушени билки около 20 г се заливат с около 600 мл вряща вода, престоява един час и се прецежда. Този чай може да се подслади с мед.

2. Антихолестеринов чай ​​с артишок и репей

За приготвянето на този чай са ви необходими около 25 г листа от артишок и репей, 2 супени лъжици от билковата смес добавете в чаша, залейте с вряща вода, оставете да вари няколко минути, прецедете и изпийте запарката.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com