Билките, които борят високия холестерол

32953
Билките, които борят високия холестерол
Снимка: iStock

Съществуват редица растения, чиито благотворни ефекти върху кръвоносните съдове отдавна са признати от официалната медицина и се използват успешно за сваляне на кръвното и холестерола

„Вазодилатиращите билки облекчават спазмите на съдовите мускули, предотвратяват образуването на склеротични плаки, укрепват стените на кръвоносните съдове, правят ги по-еластични, нормализират нивата на холестерола, подобряват кръвообращението и успокояват нервите“, казва руският фитотерапевт Светлана Ткаченко. 

Този зеленчук ускорява метаболизма, сваля холестерола и захарта

“Тези растения са не само полезни като ефективни лекарства, но и се препоръчват като превантивни мерки”, казва експерът и пояснява, че това са лайка и валериана.

Корен от валериана

За да засили и най-важното да ускори процеса на сваляне на холестерола, експертът препоръчва варене на корен от валериана с билка дяволска уста, която облекчава нервното напрежение.

За да приготвите отвара, трябва да смесите корен от валериана и дяволска устна в равни количества (обикновено по 15 грама) и да ги варите половин час на водна баня. След това оставете течността да се настоява два часа.

Приемайте от отварата 10 дни по една супена лъжица четири пъти на ден.

Лайка

Известни са противовъзпалителните свойства на това растение. Но отвара от цветята му помага да се отпуснете, а също така разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. При патологии, причинени от сърдечен тонус, облекчава тревожността.

За да приготвите лечебно средство, просто сварете чай от лайка: четири супени лъжици от суровината на 200 ml преварена вода.

Светлана Ткаченко споделя още, че лечебните растения, които разширяват кръвоносните съдове, включват гинко билоба, исоп, маточина, мента, липов цвят и байкалски шлемник.

По отношение на лечебните свойства на лайката те включват още:

  • Успокояващо - Холинът в лайката подобрява синтеза на ацетилхолин. Когато невротрансмитерите на мозъка работят адекватно, циркадните ритми се коригират и проблемите със съня и тревожността изчезват.
  • Антиалергично - Лайката в по-голямата си част се счита за хипоалергенно растение, въпреки че, разбира се, има изключения. Но в допълнение към факта, че самата лайка не предизвиква реакции, тя може да повлияе на алергичните прояви по отношение на други компоненти.
  • Стимулиращо имунитета - Аскорбиновата киселина се счита за една от основните в поддържането на имунитета. Витамин С не се синтезира в организма, така че е необходимо да се следи консумацията на дневната норма.

Каква е нормата на холестерола при хората над 60 години

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com