Ето храните, които понижават билирубина!

16290
Ето храните, които понижават билирубина!
Снимка: UweTuchen / Pixabay

Билирубинът представлява жълт пигмент, който формира в организма. При нормални условия той обикновено не е проблем, но някои заболявания може да провокират натрупването му в кръвта.

Д-р Анна Вилараза разяснява проблема. 

Пожълтяването на кожата, очите или венците не е обичайно. Този симптом е известен като жълтеница и е ясен сигнал, че във функционирането на черния дроб е възникнал проблем. За да се оптимизират неговите функции, е препоръчително да се възприеме хранителен режим, базиран на свежи продукти, леко готвене и лесно храносмилане.

Какво е хипербилирубинемията?

Билирубинът е жълто вещество, резултат от разграждане на червени кръвни клетки, но също и последица от ензимния и миоглобиновия метаболизъм. Той се придвижва чрез кръвта до черния дроб, който го отделя от организма - чрез жлъчните пътища го насочва към червата и така се изхвърля с изпражненията. Нормалните му стойности трябва да бъдат между 0.3 и 1.2 мг на 1 децилитър кръв. Когато надхвърлят този диапазон, се появява хипербилирубинемия.

Жълтеницата предизвиква жълт цвят на кожата и лигавиците. Сама по себе си тя не е болест, а един от признаците за увеличен билирубин в кръвта. Не е често срещана, но може да се появи при зрели хора с чернодробни заболявания като цироза, синдром на Жилбер или хепатит.

Ако окото ви има такъв цвят, може да страдате от чернодробно заболяване

Значението на диетата за регулирането на билирубина

Черният дроб играе важна роля в системата на храносмилането. Всичко, което човек поглъща, бива филтрирано от този орган - той превръща хранителните вещества в енергия. Също произвежда жлъчка - тя е необходима за смилане на мазнините и чрез нея се филтрират токсини, органични отпадъци, алкохол и лекарства.

С две думи: всяка храна и напитка се обработва от черния дроб. Различните хранителни вещества затрудняват или улесняват тази негова задача.

Излишните мазнини, захар и сол, както и много големите порции са трудни за храносмилане. Затова такова хранене е необходимо да се замени с полезни продукти, които поддържат функцията на черния дроб. Това подобрява състоянието, когато е налице жълтеница, и предотвратява повторната й поява.

Храни за намаляване нивата на билирубина

Червени плодове и зеленчуци

Антиокислителите са важен компонент на окислителния баланс в черния дроб. Червените растителни продукти заслужава да бъдат подчертани, тъй като осигуряват ликопен – много важен в този случай. Може да си го набавяме от следните храни, които го съдържат в по-големи количества: домати, диня, черно грозде.

Диетични фибри

Наличието на фибри в диетата позволява на черния дроб да функционира на идеално ниво. Най-препоръчваните източници са плодове, пълнозърнести храни и зеленчуци.

Протеини

Нетлъстото месо, бялата риба и зеленчуците са най-подходящите източници на протеини, понеже са с най-ниското съдържание на мазнини: пилешко, пуешко, заешко и други сухи видове месо, белите риби.

Лекар: На кои храни да се наблегне и кои да се избягват при високи нива на билирубин в кръвта

Вода

Важно е да пиете достатъчно течности с цел поддържане на добра хидратация и подсилване функцията на черния дроб. Оптималното е консумиране на от 1.5 до 2 литра вода на ден, което означава приблизително 8 чаши. Така се се увеличава образуването на жлъчка, което подпомага елиминирането на билирубина.

Кафе

Друга положителна напитка е кафето. Научните доказателства сочат, че то може да предотвратява развитието на чернодробни проблеми. Считано доскоро за лош навик, в момента данните за консумацията на кафе изглежда са в обратната посока. Трябва обаче да се внимава с количествата,най-вече при хора, които проявяват чувствителност към ефектите му.

Храни, които се налага да избягвате при чернодробна диета

Не яжте преработени и мазни продукти: сметана, кашкавал, пълномаслено мляко, колбаси и тлъсти меса; бързо хранене и пържени храни. Не пийте алкохол: той уврежда черния дроб.

Пазете се от сладкиши, бисквити, безалкохолни напитки и други хранителни изделия с много добавени захари.

Внимание! Статията е предназначена само за информация. Не се самолекувайте и се обръщайте винаги към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com