Ето кой е най-уникалният растителен протеин

35358
Ето кой е най-уникалният растителен протеин
Снимка: iStock/Guliver

Продуктите от соя отдавна са признати за популярен заместител на месото. Но трябва ли да замените цялото си месо със соеви продукти? 

Ползи от соевите зърна

Соевите продукти (напр. темпе и соево мляко) принадлежат към групата на месото и алтернативните храни и тази група храни осигурява протеин, който е основно хранително вещество, което изпълнява многобройни функции.

Протеинът обикновено идва от два източника - растителен и животински. Растителните източници на протеин (напр. боб и леща) обикновено се считат за непълни, тъй като им липсва една незаменима аминокиселина.

Влияе ли върху нивата на естроген соевото мляко

Но животинският протеин и протеинът от соята съдържат всички незаменими аминокиселини, необходими за производството на телесни протеини. Ето защо соевите зърна и соевите продукти се наричат пълноценен растителен протеин.

Настоящите научни доказателства показват, че консумацията на соя има положителна полза върху нивото на липидите в кръвта. Приемът на соя изглежда има малка полза върху нивата на холестерола на липопротеините с ниска плътност и триглицеридите, като и двете могат да увеличат риска от сърдечни заболявания при високи нива.

В случай на рак, повечето проучвания отбелязват, че приемът на соя е свързан с по-нисък риск от някои видове рак, но са необходими повече проучвания, за да се стигне до заключение. Други твърдения като намаляване на симптомите на менопаузата и предотвратяване на остеопороза (или крехки кости) в момента са неубедителни.

Предвид горните констатации, не забравяйте да ядете соеви продукти, тъй като те все още са полезни за цялостното здраве и трябва да бъдат част от здравословна балансирана диета. Като цяло соевите продукти са:

 

Добър източник на протеин

По-ниско съдържание на наситени мазнини в сравнение с месото.

Не съдържа лактоза и следователно хората с непоносимост към лактоза могат да го консумират без никакви нежелани симптоми (напр. диария).

Добър източник на калций

Източник на изофлавони, който е антиоксидант, който може да бъде полезен за тялото.

Какво представлява 1 порция соеви продукти

Трябва да консумирате 2-3 порции месо и алтернативи на ден, за да задоволите нуждите си от протеини. Можете да изберете да включите соеви продукти като част от него. Една порция соеви зърна и соеви продукти е чаша варени соеви зърна или половин пакет мека бобова извара (170 г). Соевите продукти могат да бъдат включени във вашата диета по много начини. Можете да опитате:

Замяна на млякото със соево мляко с високо съдържание на калций и намалена захар.

Използвайте твърда бобена извара вместо месо в пържени картофи или я намачкайте грубо и я добавете към мляно постно месо, за да направите по-здравословна версия на кюфте или баничка.

Имате тау хуай с по-малко захарен сироп като десерт.

Избор на соева храна

Когато пазарувате, избирайте соеви продукти, които имат символа „По-здравословен избор“. Те обикновено са с по-ниско съдържание на натрий, мазнини и захар и по-високо съдържание на калций. Не забравяйте да използвате по-здравословни методи за готвене като задушаване, варене и пържене с разбъркване или пържене в тиган с по-малко масло, за да направите наистина здравословно ястие!

По-безопасни ли са месните алтернативи на растителна основа от обикновеното месо?

Трябва ли да замените цялото си месо със соеви продукти

Като се има предвид, че хранителни вещества като желязо и цинк се усвояват по-лесно от месо, птици и риба, те не трябва да се заместват изцяло от соеви продукти. Трябва да се стремите към балансирана диета, която се състои от разнообразни храни от различни групи храни, за да осигурите адекватен прием на хранителни вещества. Следователно, като общо ръководство, можете да изберете да замените месо, птици или риба със соеви продукти няколко пъти седмично като част от здравословна балансирана диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com