Влияе ли върху нивата на естроген соевото мляко

3811
Влияе ли върху нивата на естроген соевото мляко
Снимка: bigfatcat / Pixabay

Слуховете за соево мляко и естроген може да ви накарат да се съмнявате в безопасността на тази напитка. Но не се притеснявайте не е нужно да пропускате любимото си соево лате. Въпреки че соевото мляко съдържа съединения, които са структурно подобни на естрогена, те не функционират точно по същия начин като този хормон. За много хора соевото мляко може да бъде част от питателна, балансирана диета и всъщност може да има някои полезни ефекти.

Естроген от соево мляко

Соевото мляко не съдържа естроген, но съдържа фитоестрогени. Те присъстват основно под формата на три различни изофлавона, дайдзеин, генистеин и глицитеин. Броят на изофлавоните в соевото мляко (и други соеви продукти) може да бъде повлиян от земеделските условия, сорта соя и обработката. Независимо от специфичните концентрации на изофлавони във вашата чаша соево мляко, бъдете сигурни, че фитоестрогените не са същите като естрогена.

Естрогени срещу фитоестрогени

Естрогените са група стероидни хормони, обикновено класифицирани като женски полови хормони. Трите основни естрогена, които се произвеждат в женското тяло са:

  • Естрон (E1)
  • Естрадиол (E2)
  • Естриол (E3)

Най-известният е естрадиол, известен също научно като 17β-естрадиол.

Фитоестрогените - изофлавоновите съединения, открити в соята са нестероидни растителни хормони, които са структурно подобни на естрогена. Те могат да се свързват с двата типа естрогенни рецептори в тялото, известни като ERα и ERβ, и обикновено предпочитат последния от тези два рецептора.

Кои видове мляко могат да помогнат за свалянето на нивата на холестерола

Когато фитоестрогените се свържат с тези рецептори, тялото ви може да реагира по подобен или различен начин, отколкото когато естрогенът се свърже с тях. Например, когато естрадиолът се свързва с ERβ рецептора, се смята, че насърчава растежа на определени ракови клетки. Въпреки това, когато някои изофлавони се свързват с рецептора, се предполага, че те могат да предотвратят растежа на тези ракови клетки.

Соеви фитоестрогени и нива на естроген в тялото

Повечето изследвания показват, че умерената консумация на соеви продукти, включително соево мляко, не влияе върху нивата на естроген. Това е доказано вярно сред жените в пременопауза в голям мета-анализ.

В същия този анализ също няма статистически значими промени сред жените в постменопауза. Имаше леко незначително увеличение на естрадиола сред жени в постменопауза, което може да наложи допълнителни изследвания. Въпреки това, авторите отбелязват, че липсата на други хормонални промени вероятно "противоречи на физиологично важен естрогенен ефект."

Какво ще кажете за соевото мляко и мъжете

Ако има един страх, който е всеобхватен, това е необоснованото твърдение, че соевото мляко ще причини високи нива на естроген и феминизиращи странични ефекти при мъжете.

Ето няколко ключови факта, за да изясните тези погрешни схващания:

  • Въпреки схващането, че естрогенните хормони са ограничени до жените, мъжете също естествено произвеждат естроген, но в нива, много по-ниски от тези в женското тяло.
  • Мъжете всъщност се нуждаят от тези малки нива на естроген, за да поддържат правилното здраве на костите. Високите нива на естроген при мъжете обаче могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания,8инсулт и сексуална дисфункция.
  • Умерената консумация на соя не води до високи нива на естроген при мъжете.
  • Има редки проучвания на случаи, които отбелязват хормонални промени при екстремни нива на консумация на соя.

Като цяло, умерената консумация на соево мляко е доказано безопасна сред мъжете без риск от феминизация или други отрицателни ефекти върху здравето.

Ползите от соево мляко (ЧАСТ I)

Фитоестрогени и риск от рак

Голяма част от дебата около соевото мляко и естрогена произтича от ранните опасения, че фитоестрогените биха имитирали естрогена и биха увеличили риска от хормонално зависими ракови заболявания. Някои видове рак на гърдата, например, са свързани с високи нива на естроген

Успокойте се с факта, че фитоестрогените в соевото мляко не са свързани с повишен риск от рак на гърдата. Всъщност тези изофлавони могат да се свържат с естрогенните рецептори, потенциално блокирайки активността на по-мощния естрогенен хормон.

Други притеснения относно соевото мляко

Има две други опасения, свързани със соевото мляко и фитоестрогените, които си струва да бъдат проучени.

  • Соево мляко и здраве на щитовидната жлеза

Съществуват спорове относно въздействието на соята върху здравето на щитовидната жлеза. Правилната препоръка вероятно зависи от текущото ви здраве на щитовидната жлеза:

Ако имате граничен хипотиреоидизъм, някои експерти предлагат минимизиране на приема на соя. Съществуват опасения относно взаимодействието на соята с щитовидната жлеза по начин, който може да тласне човек през прага на пълен хипотиреоидизъм. Това не е доказано, но може да е стратегия, използвана от някои лекари или диетолози.

Ако имате хипотиреоидизъм и се лекувате със синтетичен тиреоиден хормон, трябва да избягвате да пиете соево мляко или да ядете други соеви хранителни продукти в рамките на 4 часа след приема на лекарството.

Ако имате нормална функция на щитовидната жлеза и получавате достатъчно йод всеки ден, вероятно няма вреда от умерената консумация на соя.

  • Соева формула и бебета

Експертите изразиха загриженост относно потенциалните хормонални ефекти на фитоестрогените във формулата със соев протеин. Тези формули често се използват като алтернативи на формулите на базата на краве мляко и оценките са между 20 до 25% от хранените с изкуствено мляко бебета получават бебешка формула на базата на соя.

Фитоестрогените в соевите формули се усвояват от кърмачетата и могат да доведат до пропорционално високи нива в техните относително малки тела. Съществуват въпроси дали това може да повлияе на репродуктивното развитие през този критичен момент, поради способността им да се свързват с естрогенните рецептори.

Някои проучвания показват, че соевата формула по време на ранна детска възраст води до по-тежко или по-продължително менструално кървене по време на млада зряла възраст при жените. От друга страна, ранното излагане на соев протеин може да доведе до някои от полезните защитни ефекти срещу хормонално зависими ракови заболявания.

Ползи от соевото мляко

Въпреки споровете, описани по-горе, за повечето хора умерената консумация на соево мляко може да бъде хранителна добавка или заместител на диетата. Помислете за тези допълнителни предимства:

Съдържа високо съдържание на протеини: В сравнение с други млечни алтернативи, има най-сходен хранителен профил с кравето мляко. Една чаша съдържа сравнимо количество калории, както и 7 до 8 грама протеин (хранително вещество, което липсва в повечето други млечни алтернативи, като оризово или бадемово мляко).

Помага при PCOS: Някои изследвания показват, че соевите храни могат да бъдат полезни за хора със синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

Подобрява холестерола: Соевият протеин понижава LDL холестерола. Въпреки че количеството е скромно, експертите смятат, че е в диапазона от 3 до 5% намаление, когато ядете 25 грама соев протеин на ден. Можете да намерите този протеин в храни като соево мляко, тофу и едамаме.

Намалява симптомите на менопаузата: Соевият протеин може да намали тежестта и честотата на горещите вълни по време на менопаузата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com