Ето защо продължаваме да се събуждаме със зачервени очи

1175
Ето защо продължаваме да се събуждаме със зачервени очи
Снимка: iStock

Събуждането със зачервени очи може да бъде объркващо и дразнещо преживяване. Кървавият вид на очите е не само грозен, но може да бъде придружен от дискомфорт и дори болка. Разбирането на потенциалните причини за това явление може да ви помогне да предприемете необходимите стъпки за облекчаване на проблема и да започнете деня си с по-ясни и здрави очи.

Една от често срещаните причини за събуждане със зачервени очи е сухотата. По време на сън очите ви може да не произвеждат достатъчно сълзи или да не се затварят напълно, което води до загуба на влага и дразнене. Фактори като излагане на сух въздух, алергени в спалнята ви или спане с вентилатор могат да влошат това състояние. Използването на овлажнител в спалнята, избягването на излагането на алергени и използването на смазващи капки за очи преди лягане може да помогне в борбата със сухотата и да намали зачервяването.

Зачервяване под очите: защо се появява и как да се отървете от него?

Друг виновник за зачервените очи сутрин е напрежението в очите. Ако прекарвате дълги часове, взирайки се в цифрови екрани, или се занимавате с дейности, които изискват интензивно съсредоточаване, като четене или шофиране, очите ви могат да се уморят и раздразнят. Това натоварване може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове в очите, което води до зачервяване на очите. За да предотвратите това, не забравяйте да правите редовни почивки по време на работа с екрана, практикувайте правилото 20-20-20 (гледайте нещо на разстояние 20 фута за 20 секунди на всеки 20 минути) и регулирайте настройките за яркост и контраст на екраните си.

Алергиите също могат да допринесат за събуждане със зачервени очи. Алергичните реакции към цветен прашец, животински пърхот, прахови акари или други дразнители могат да причинят зачервяване, сърбеж и сълзене на очите. Свеждането до минимум на излагането на алергени, поддържането на спалнята чиста и използването на антихистаминови капки за очи, които се продават без рецепта, може да помогне за облекчаване на тези симптоми.

Зачервени очи след сън? На какво са симптом?

В някои случаи събуждането със зачервени очи може да е признак на скрито очно заболяване. Конюнктивитът, известен като розово око, е възпаление на конюнктивата - прозрачната тъкан, която покрива бялата част на окото. То може да бъде причинено от вируси, бактерии или алергии и често се проявява със зачервяване, сърбеж и секрет. Ако подозирате, че имате конюнктивит, е важно да се консултирате с очен лекар за правилна диагноза и лечение.

Събуждането със зачервени очи може да се дължи на различни фактори, като сухота, натоварване на очите, алергии или основни очни заболявания. Предприемането на стъпки за подобряване на нивото на влажност, намаляване на напрежението в очите, справяне с алергиите и търсене на професионална помощ, когато е необходимо, може да помогне за облекчаване на зачервяването и дискомфорта, като ви позволи да започнете деня си с освежени и по-здрави очи. Не забравяйте, че ако проблемът продължава или се задълбочава, винаги е най-добре да се консултирате със здравен специалист, за да осигурите подходящи грижи и лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com