Ето как се приготвя зеленото кафе - лесно, но и рисковано решение за проблема с килограмите!

2323
Ето как се приготвя зеленото кафе - лесно, но и рисковано решение за проблема с килограмите!
Снимка: iStock/Guliver

Зеленото кафе е обикновено кафе на зърна, което не е предварително изпечено. Напоследък то придобива огромна популярност поради едно важно свойство: улеснява загубата на наднормени килограми.

През 2012 г. учени от САЩ установили, че зеленото кафе интензивно изгаря мазнините в организма. Главното активно вещество в него е хлорогеновата киселина, която влияе на въглехидратния метаболизъм. Зелените кафеени зърна притежават кисел вкус, леко стипчив и дори тревист.

Зеленото кафе на зърна се смила самостоятелно. Тъй като се мели много по-трудно от печеното, една ръчна мелничка ще ви улесни. Няма нужда зърната да се раздробяват на прах – достатъчно е грубо смилане. 2-3 ч. л. мляно зелено кафе се залива със 100 мл вряща вода; напитката престоява 30 минути и се прецежда.

Ето какво обяснява д-р Жезюз Карденас, алерголог в болницата „Сен Антоан“, Париж. 

2014 г. беше годината на бума на зеленото кафе. Тогава потребителите започнаха да го грабят от рафтовете на магазините. Но наистина ли е достатъчно да пиете тази „вълшебна отвара“, за да свалите излишните килограми?

Как се приготвя зелено кафе за пиене

Какво представлява зеленото кафе?

То просто е сурово, неизпечено кафе на зърна. В него, разбира се, има и кофеин, и антиоксиданти, и хлорогенова (хлорогенна) киселина - благодарение на която стана толкова популярно. В състава на познатото ни готово, печено кафе, например тип „арабика“, тя е близо 3 пъти по-малко.

Зеленото кафе е много горчиво именно поради наличието на хлорогенова киселина в състава му. В случай, че прекалите с него, това може да доведе до неразположение и ускорен пулс. Но в малки количества регулира кръвното налягане и степента на захарта, подобрява състоянието на кожата. След публикуването на различни изследвания, за хлорогеновата киселина в зърната на зеленото кафе започна да се говори като за чудодейно лекарство за отслабване.

Да, тя наистина помага за подобряване на метаболизма. Сама по себе си обаче не е толкова ефективна, така че принципът: „Пия зелено кафе и отслабвам!“ няма да проработи. Пък и не само тази напитка е богат източник на въпросната съставка. Можете да си набавите хлорогенова киселина с боровинки, ябълки, слънчогледови семки, патладжан и цикория. Такава балансирана диета ще бъде много по-полезна. Хлорогенова киселина се съдържа и в най-обикновените картофи.

9 ползи за здравето от зеленото кафе

Какви са рисковете от зеленото кафе?

Термичната обработка или, по простичко казано, изпичането на зърната, не е прищявка на производителя - а съвкупност от най-обикновени норми за безопасност. Ако не се спазват, напитката може да навреди на здравето ни.

Кафето се пече, за да се избавите от бактериите и мръсотията, натрупвани върху зърната по време на сушенето им. В страните, където се бере, кафето се суши на открито. Използват се или вътрешни дворове „патио“ (в Южна Америка), или африкански легла (специални конструкции, изработени от мрежи и рамки върху опори). В първия случай кафето се пръсва върху бетона, по който фермерите ходят, прибират изсъхналите зърна и разхвърлят нови. Върху африканските легла те се размесват направо с голи ръце.

Защо да започнем да пием зелено кафе?

Ясно е, че в тези страни не може да се говори за никакви санитарни норми. Суровото кафе пренася бактерии и микроби от африканската или южноамериканската страна на произход, към които нашият организъм не е придобил имунитет – за разлика от организма на тамошните жители. Затова, когато се внася кафе, бива обработено с пестицидни газове, които предотвратяват размножаването на вредители. По време на изпичането газовите частици, които очевидно не са подходящи за поглъщане, се отстраняват от зърното чрез високите температури.

Влажността на зеленото кафе е по-висока от тази на печеното кафе - затова в термично необработените зърна се създава благоприятна среда за растеж на бактерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com