Езикът може да алармира за инсулт или други болести – как да ги разпознаете

27972
Езикът може да алармира за инсулт или други болести – как да ги разпознаете
Снимка: Pexels

Твърде често пренебрегваме здравето си, пропускайте профилактични прегледи и посещение при лекар, ако усетим минимален дискомфорт. Това обаче могат да бъдат симптоми на някое заболяване, което не трябва да пропускаме. Лесен начин, по който може да разпознаете, ако имате някакъв проблем, е като видите езика с и. Той може да ви подскаже за редица болести, които да хванете навреме, докато не е станало твърде късно.

Промяната на цвета на езика е индикатор, че нещо в организма не е наред. Ако забележите, че е бял, това е знак за кандидоза. Това е гъбичка, която обикновено не показва остри признаци и е трудно да я разпознаете, ако не погледнете езика си. Ако състоянието се развие, то може да предизвика проблеми с хормоните, слаб имунитет, дефицит на витамини. Това възпаление отключва и болки в гърлото, загуба на апетит и гадене.

Ако забележите пожълтяване на езика, в устата ви има твърде голямо количество бактерии. Ако налепите са събрани по средата и се разпространяват и настрани, това е нормално. Ако обаче целият език е жълт, може да имате проблем със стомаха. Обикновено това е индикация за гастрит, който би могъл да се хване навреме и да се лекува, тъй като е още в началото.

Добре да огледате езика си рано сутрин, още преди да измиете зъбите си, тъй като неговият цвят се променя според редица фактори – хранене, пушене, сън, лекарства.

Ако езикът е станал ярко или по-тъмночервен, може да е индикация за скарлатина. Болестта се характеризира и с вдигане на температура 39 градуса, главоболие, гадене, налепи по сливиците. Трябва да се консултирате с лекар, за да ви назначи лечение.

В случай че забележите промяна във формата на езика, веднага потърсете лекарска помощ, защото това е признак за инсулт, освен ако по рождение формата ви не е различна. Езикът може да се изкриви заради нарушеното кръвообращение в мозъка.

Ако езикът ви е прекалено голям, може да страдате от амилоидоза. Това е болест, появяваща се заради трудната обмяна на белтъчини. Езикът става много голям, а болестта може да повреди сърцето, бъбреците, черния дроб и червата.

Ако забележите някой от тези симптоми или друго нетипично състояние и промяна на езика, незабавно потърсете консултация и помощ от лекар, за да хванете заболяването навреме и да започнете адекватно лечение. Така можете да стопирате, облекчите или излекувате болестта. Следете редовно състоянието на езика, за да бъдете уверени, че сте в добро здраве. Той може да ви подскаже много, стига да забележите признаците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com