Хората над 40 трябва да ядат ТЕЗИ храни

1851
Хората над 40 трябва да ядат ТЕЗИ храни
Снимка: piviso / Pixabay

Доброто хранене става все по-важно с напредването на възрастта, особено след като преминете границата от 40 години. Организмът ви преминава през различни промени, включително намаляване на метаболизма, промени в усвояването на хранителните вещества и повишен риск от определени здравословни състояния. За да поддържате цялостното си здраве и благополучие, е изключително важно да обърнете внимание на начина си на хранене.

Ето някои храни, на които да дадете приоритет в диетата си над 40 години:

Плодове и зеленчуци: Заредете се с разнообразни цветни плодове и зеленчуци. Те са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които могат да помогнат в борбата с последиците от стареенето и да намалят риска от хронични заболявания.

Постни протеини: Избирайте постни източници на протеини, като например птици, риба, боб, тофу и постни парчета червено месо. Протеините са от съществено значение за поддържането и възстановяването на мускулите, което става все по-важно с напредването на възрастта.

Пълнозърнести храни: Избирайте пълнозърнести храни като кафяв ориз, киноа и пълнозърнест хляб вместо рафинирани зърна. Пълнозърнестите храни осигуряват основни хранителни вещества и фибри, които могат да помогнат за регулиране на кръвната захар и за здравето на сърцето.

10-те най-здравословни храни в света

Здравословни мазнини: Включете в диетата си източници на здравословни мазнини, като авокадо, ядки, семена и зехтин. Тези мазнини поддържат здравето на мозъка, намаляват възпаленията и подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини.

Богати на калций храни: Млечните продукти, обогатените млека на растителна основа и зеленолистните зеленчуци са отлични източници на калций, който е от решаващо значение за здравето на костите. С напредването на възрастта поддържането на здрави кости става все по-важно.

Мазна риба: Включете в диетата си мазна риба като сьомга, скумрия и сардини. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания и да подпомогнат мозъчната функция.

Пробиотични храни: Киселото мляко, кефирът и ферментиралите храни като кисело зеле и кимчи могат да помогнат за поддържането на здравословен чревен микробиом, който е от съществено значение за храносмилането и цялостното здраве.

Ядки и семена: Бадемите, орехите, семената от чиа и лененото семе са пълни с хранителни вещества, включително здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Те могат да подпомогнат здравето на сърцето и мозъчната функция.

Билки и подправки: Включете в готвенето си билки и подправки като куркума, джинджифил и чесън. Те имат противовъзпалителни свойства и могат да подобрят вкуса на ястията ви.

Вода: Добрата хидратация е жизненоважна за всяка възраст, но с напредването на възрастта става още по-важно. Водата подпомага храносмилането, здравето на кожата и цялостните телесни функции.

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

Ограничете преработените храни: Намалете до минимум приема на преработени храни, сладки закуски и напитки с високо съдържание на захар. Тези продукти могат да допринесат за увеличаване на теглото, възпаления и повишен риск от хронични заболявания.

Контрол на порциите: Обърнете внимание на размера на порциите, за да избегнете преяждане и да поддържате здравословно тегло. С възрастта метаболизмът има тенденция да се забавя, поради което контролът на порциите е важен аспект на балансираното хранене.

Не забравяйте, че индивидуалните хранителни нужди могат да варират, затова е важно да се консултирате с доставчик на здравни услуги или регистриран диетолог, за да създадете персонализиран хранителен план, който да отговаря на специфичните ви здравословни проблеми и цели. С напредването на възрастта фокусирането върху богата на хранителни вещества, балансирана диета може да ви помогне да запазите жизнеността си и да намалите риска от свързани с възрастта здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Какво да правим, ако хемоглобинът е повишен: прости съвети

Спестете време: Ето как най-лесно се почиства загоряла фурна

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 юни /валутен калкулатор/

Направо не е за вярване колко е полезен пъпешът

Какво означава, че сърцето е извън ритъм?

Синини, забравяне и още 3 ранни признака на чернодробно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com