Храни за намаляване на риска от рак

4382
Храни за намаляване на риска от рак
Снимка: iStock/Guliver

Ракът е опустошително заболяване, което засяга милиони хора по света. Въпреки че няма гаранции за предотвратяване на рака, здравословният начин на живот, включващ балансирано хранене, може да помогне за намаляване на риска. Доказано е, че някои храни притежават противоракови свойства и могат да изиграят значителна роля за намаляване на шансовете ви да развиете това заболяване. Ето някои храни, които могат да ви помогнат да намалите риска от рак.

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле и кейл съдържат мощни антиоксиданти и съединения, които се свързват с намален риск от няколко вида рак, включително рак на белия дроб, гърдата и дебелото черво.

Плодове

Ягодите са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти. Високото им съдържание на фитохимикали, като антоцианини, се свързва с намален риск от рак, особено на храносмилателния тракт.

Домати

Доматите са отличен източник на ликопен, мощен антиоксидант, който е свързан с по-нисък риск от рак на простатата. Готвенето на доматите може да повиши бионаличността на ликопена, което улеснява усвояването му от организма.

Зелен чай

Зеленият чай е богат на полифеноли, за които е установено, че притежават противоракови свойства. Редовната консумация на зелен чай се свързва с намален риск от няколко вида рак, включително рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво.

5 здравословни храни, които не трябва да се ядат всеки ден

Чесън

Чесънът съдържа серни съединения, за които е доказано, че потискат растежа на раковите клетки и намаляват риска от различни видове рак, включително рак на стомаха и рак на дебелото черво.

Куркума

Куркумата съдържа активно съединение, наречено куркумин, което има мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за предотвратяване на растежа и разпространението на раковите клетки, особено при рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак, кейл и швейцарски манголд са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Те съдържат и хлорофил, за който е доказано, че спомага за блокиране на канцерогенното действие на някои химикали и замърсители.

Бобови растения

Бобът, лещата и нахутът са отлични източници на фибри, протеини и различни съединения, които се борят с рака, включително антиоксиданти и фитохимикали. Редовната консумация на бобови растения се свързва с намален риск от колоректален рак и рак на гърдата.

10-те най-здравословни храни в света

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни като кафяв ориз, киноа и пълнозърнеста пшеница са богати на фибри и хранителни вещества. Те са свързани с по-нисък риск от колоректален рак и могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло, което е от решаващо значение за превенцията на рака.

Ядки и семена

Ядките и семената са богати на здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Те се свързват с намален риск от някои видове рак, включително рак на гърдата и колоректален рак.

Въпреки че тези храни могат да допринесат за намаляване на риска от рак, важно е да помните, че те трябва да бъдат част от цялостния здравословен начин на живот. Включването на различни от тези храни в добре балансирана диета, заедно с редовни физически упражнения и избягване на тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол, може значително да намали риска от рак и да подобри цялостното ви благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com