Ядат ли се семките на нара – ето какво пропускате, ако не го правите

47726
Ядат ли се семките на нара – ето какво пропускате, ако не го правите
Снимка: iStock

Нарът не е сред най-популярните и търсени плодове на родния пазар, като причините за това вероятно са комплексни –  твърдата кора, в която са скрити семената и която създава трудности при консумация, съчетана с непознаването на чудните свойства и ползите, които носи за организма и здравето плодът. Нарът се отглеждат от векове в Индия, Азия, Средиземноморието и тропическите части на Африка и е популярен по тези места. Ако се чудите ядат ли се семките на нара и защо си заслужава „борбата“ с твърдата кора, сте на правилното място.

Ядат ли се семките на нара?

Всъщност за разлика от редица други плодове при нара се ядат именно семките на плода. Те са ядливата част, до която се стига с търпение и усилие през твърдата кора. Приличащи на червени зрънца ориз, семките са малки, ароматни и вкусни, но вкусът далеч не е единственото им предимство. Нарът е ценен за здравето, тъй като подпомага нормалното функциониране на редица тъкани и органи в тялото. Зрънцата са и ключова съставка на кулинарни шедьоври – от салати до сладкиши – нарът може да бъде на правилното място в редица ястия.

Ползите от консумацията на нар

Разбрали ядат ли се семките на нара, логично е да потърсите информация за ползите, които носят на тялото, за да прецените струва ли си времето, отделено за достигането до тях. Оказва се, че нарът е считан за суперхрана, а сокът от него е изключително популярен и у нас за разлика от плода. Ако обаче държите да извлечете максимум полза от съдържанието на нара, препоръчваме ви да изберете плода, а не сока, тъй като в последния има обикновено малък процент плодово съдържание за сметка на вода, консерванти, оцветители и прочие, от които тялото ви не се нуждае.

Сред ключовите ползи за здравето, с които може да се похвали нарът, са:

1. Борба със свободните радикали и преждевременното стареене

Нарът е цяр за тялото, душата и пазител на младостта. Оказва се, че съдържа повече антиоксиданти, отколкото има в зеления чай. Това прави плода отлично средство за борба със свободните радикали, които увреждат клетките и причиняват както заболявания, така и преждевременно стареене. Вероятно заради необикновено високото съдържание на антиоксиданти нарът е считан за суперхрана.

Лекар разкри кой НЕ трябва да яде нар

2. Грижа за здравето на сърцето

Известно е, че нарът регулира нивата на холестерол в кръвта и минимизира тези на лошия холестерол. Така нарът се явява естествена защита за съдовете и сърцето, оптимизираща работата им.

3. Бори се с възпаленията в тялото

Известни са естествените противовъзпалителни свойства на нара, което го прави отличен избор за пациентите, страдащи от хронични възпалителни заболявания, сред които диабет и някои видове рак. Определени проучвания сочат, че пиенето на сок от нар може да помогне за забавяне на разпространението на раковите клетки на простатата, но предстоят още изследвания, преди да се направят окончателните заключения по темата. 

Нещо повече – нарът е полезен и при системни и автоимунни заболявания, протичащи с възпаление, каквото е ревматоидният артрит. Проучване, осъществено през 2021 година, установи, че нарът може да помогне за справяне с усложненията на ревматоидния артрит чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес. Внимавайте обаче – учените подчертават, че говорим за леки форми, които не се нуждаят от ежедневен прием на медикаменти. Ако такъв се осъществява – то следва да не консумирате нар, защото намалява ефективността на медикаментозната терапия.

10 причини да започнете да ядете нар всеки ден

4. Цяр за хипертониците

Счита се, че нарът успешно регулира показанията на апарата за кръвно налягане, като понижава налягането и го поддържа в нормални граници. Това се дължи на състава на нара и богатото съдържание на антиоксиданти.

5. Съюзник в борбата с излишните килограми

Нарът не въздейства пряко върху метаболизма и борбата с излишните килограми, но съдържа фибри, които създават усещане за ситост и по този начин помага за редуциране на количеството на консумираната храна и за по-тънката талия.

Потенциални опасности, които крие нарът

Подобно на всяка храна, нарът има и противопоказания. Те са свързани преди всичко с алергична реакция, която малко хора проявяват към нара. Друг проблем, който може да се появи в индивидуални случаи, е свързан с факта, че нарът е несъвместим с някои лекарства за разреждане на кръвта и високото кръвно налягане. Това налага да се извърши консултация с лекар за хронично болните пациенти, които приемат ежедневно лекарства, преди да се прибави нарът в диетата за здравословно хранене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com