Как да изберем подходящата въдица за фидер риболов

14963
Как да изберем подходящата въдица за фидер риболов
Снимка: https://nasluka-shop.com

Фидер риболовът представлява лов с хранилка и произхожда от Англия. Стръвта се слага в нея и хранилката се потапя на удобно място. Хранилката освобождава примамката постепенно, заблуждавайки рибата, че наоколо има постоянен източник на храна. Рибата започва да се навърта, привличайки и други след себе си. Тази техника значително ще увеличи размера и количеството на уловената от вас риба. Разликата между фидер и спининг въдиците е в броя на пръстените, нивото на чувствителност и способността за смяна на върха.

Подходящата дължина

Въдиците се предлагат с различна дължина, в зависимост от това на колко далеч искате да хвърлите фидъра. За по-къси разстояния е достатъчна въдица между 2,5 и 2,7 м. По-късата въдица позволява по-голям контрол и улеснява хвърлянето, затова е и предпочитан избор на начинаещите. Ако обаче рибата, която искате да ловите, се движи не толкова по повърхността, колкото по дъното, ще ви е нужна въдица с дължина 3-3,6 м.

Размах на въдицата

Според това колко е дълга въдицата, можете да изчислите приблизителното разстояние, на което сте способни да хвърлите фидера. Въдиците до 2,5 метра имат обхват до 30 м навътре; триметровите модели са с обхват 40 м; 3,5 м. са за 50-60 м, а над 3,7 м са за 65-70 м. Съществуват и малко по-дълги въдици, които стигат до 80 м, но тези модели са по-трудни за намиране. Имайте предвид, че за фидър риболова са необходими 30-60 м обхват.

Различни модели можете да намерите в секция : въдици от Nasluka-shop.com

Материали, от които е направена въдицата

Фибростъкло – обикновено са по-евтиният вариант, но са малко по-тежки от графитените. Това ги прави по-добри за големи риби, но съществува риск рибата да се откъсне от кукичката, тъй като пластичността на материала е много ниска, въпреки че е способна да се огъва по цялата си дължина;

Графит – по-леки и подходящи за рибари с повече финес при мятането на фидъра. Реагират по-бързо, когато рибата кълве. Горният им край е по-пластичен и подвижен, докато долният е по-стабилен. Фидър въдиците трябва да се по-чувствителни, за да ви предупреждават веднага, щом рибата клъвне.

Композитни – смес от фибростъкло и графит. Те съчетават стабилността на фибростъклото за улов на повече риби, както и гъвкавостта на графита в сюблимния момент.

Бамбук – класическа въдица, която се справя отлично с мятащи се риби. Днес не се използва много, освен от почитателите на старите техники за риболов.

Въдица според вида на водоема

За риболов край големи реки със силно течение (особено след обилен дъжд) е препоръчително да се използват тежки хранилки и стабилни въдици. Във водоеми и при спокойно време край морето са препоръчителни среднолеките и леките въдици. Колкото повече водачи има въдицата, толкова по-добре ще бъде разпределена тежестта от фидера. Самите водачи биват три вида – обикновени, с два и с три държача (крачета).

Въдица според вида на дръжката

За да можете да мятате фидера надалеч, независимо от големината и тежестта му, е нужен не само подходящ замах, но и удобен захват. Корковите дръжки придават класически и стилен вид на въдицата, както и известна тежест. Голямото им предимство е, че можете да ги ошлайфате по свой вкус, без това да повлияе на външния им вид. Съществуват и текстурирани ръкави, които се слагат върху дръжката и с помощта на директна топлина, прилепват по нея. Тяхното предназначение е да предпазват от хлъзгане.

Дръжките от пяна са леки и удобни, особено в основата на пръчката. При тях триенето е по-малко, но се износват по-бързо, за разлика от гумените – те биват гладки и с грайфери. Не на последно място са дръжките с шнур, навит по протежението на дръжката. Те са подходящи за лов на стръв – змиорки и подобни, които са трудни за улавяне с голи ръце.

Фидер

Тежестта и големината на фидера оказват влияние на риболова. Най-леките модели са пластмасови, подобни на капсула, с няколко широки отвора. Съществуват фидери с отворен край (за начинаещи) и във форма на малка клетка за по-бързо освобождаване на стръвта.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно