Как да намалим отока при ухапване от комар или насекомо

11953
Как да намалим отока при ухапване от комар или насекомо
Снимка: iStock

Със затоплянето на времето все повече комари излизат на повърхността. Летните вечери са приятни за разходка, но са добра възможност да попаднете в обсега им. Знаем колко е неприятно ухапването от комар и как се раздразнява кожата и сърби. Разбира се, можете да се справите с различни кремове и мазила, но те имат краткотраен ефект върху ухапването. Някои от тези мазила също не са подходящи за деца, което ги прави на практика неизползваеми. В следващите редове ще научите за естествени средства, с които ще облекчите сърбежа, но и ще намалите отока и ще ускорите заздравяването.

Мед

Медът има хидратиращ ефект, но е и антисептик. Това означава, че ще намали болката, подуването и сърбежа. Поставете малко мед върху кожата и го оставете да подейства за няколко минути. След това изплакнете и ще усетите мястото по-облекчено. 

Кора от банани

Тя се използва много често за разкрасяване или избелване на зъбите. В момента, когато видите обаче ухапване от комар и приложите обелка от банана, ще видите, че той е полезен и за това. Натъркайте пъпката с вътрешната част на обелката, оставете да подейства за няколко минути и след това изплакнете. Ще видите веднага облекчението. 

Алое вера

Растението е известно с успокояващото си действие в различни аспекти. Много често се използва за лекуване на изгаряния от слънце. Може да подейства и за ухапването от комар, като предварително изстудите и тогава нанесете за няколко минути. Сърбежът и зачервяването мигновено ще се успокоят. 

Лимон или лайм

Втриването на малко лимонов сок или такъв от лайм също е добра алтернатива. Натъркайте мястото на ухапване, а след това оставете да подейства за няколко минути. Накрая изплакнете. 

Босилек

Той е познат като подправка и може да ви изненада, но ще е полезен при ухапвания от насекоми. Стрийте на паста няколко свежи листа и след това я нанесете върху засегнатото място. Босилекът има противовъзпалително действие и намали ухапването от комара. След като го нанесете, изчакайте около 10 минути и изплакнете. Ако нямате листа от босилек, то можете да приложите и такива от мента, които също ще ви свършат чудесна работа. 

Картофи

Те помагат при изгаряния, но също така са полезни и за ухапванията. Поставете парченце върху мястото и изчакайте няколко минути. 

Ледени кубчета

Вземете кубче лед и разтрийте с него пъпчицата. Ледът ще замрази разпространението на ухапването и ще усетите мигновено облекчение. Така процесът стопира и не ви дразни самото ухапване. С времето ще видите колко по-бързо минава и как не ви сърби.

Торбички от чай

Чаените торбички ще ви помогнат успешно при ухапването от комар. Те действат стягащо, ще ви помогнат да изхвърлите токсините и след това ще усетите успокояващото действие. Можете и да ги замразите, така че винаги да имате готов компрес.

Етерично масло от чаено дърво

То отблъсква комарите и можете дори да го използвате за превенция. След ухапване обаче има успокояващо действие и ще видите колко бързо мястото ще заздрави. Маслата от лавандула и мента също имат подобен ефект.

Сода и оцет

Содата има отрицателно ph и винаги е помагала при пъпки. Оцетът също действа по този начин, като има успокояващо действие. Нанесете го с памучен тампон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com