Как да перем правилно памучно спално бельо

6002
Как да перем правилно памучно спално бельо
Снимка: Thinkstock

Ако Вашето спално бельо е от 100% памук и с голям брой нишки, значи сте си осигурили мекота, топлина и доза приятен лукс за през нощта. Фините памучни чаршафи обаче имат нужда от допълнителна, специфична грижа, за да продължават да са все така меки и уютни още дълги години. Ето няколко специални съвета за това как да ги перете и поддържате правилно.

Спазвайте инструкциите на етикета

Памучните материи за спално бельо са наистина разнообразни. Затова е изключително важно да проверите указанията, които производителят е посочил със знаци на етикета. Там ще видите каква е максималната температура, при която можете да ги перете, без да ги увредите, както и допълнителни указания, например за избелване, използване на сушилня, гладене и други. Знаците са универсални, но ако все пак не сте сигурни какво точно означават, потърсете информация за тях в интернет.

Използвайте нежни перилни препарати

Използването на силни химикали при пране на фино памучно спално бельо може да доведе до неприятни последици – материята може да стане по-твърда, да промени цвета си, да се износи по-бързо. Затова е добре да използвате нежни, щадящи перилни препарати. Ако някъде се е появило петно, най-добре третирайте само него, вместо да слагате почистващ препарат в пералнята.

Перете чаршафите отделно

Много домакини обичат да перат и сушат чаршафите и хавлиените кърпи заедно. Това обаче не е добра идея по няколко причини. На първо място, вероятно по чаршафите Ви ще полепне мъх от кърпите. Второ, макар също да е направена от памук, хавлиената материя поема много повече вода, отколкото чаршафите. Ако сушите всичко заедно, ще имат нужда от повече време в сушилнята. За толкова много време на топло чаршафите ще се свият и смачкат.

Погрижете се за гънките

Памукът образува гънки доста лесно и ако не се погрижите внимателно за тях, леглото Ви ще изглежда винаги неприятно намачкано. Затова е добре да вадите чаршафите от пералнята и сушилнята веднага след като програмата приключи. Разбира се, може да решите и да ги изгладите. Ако материята е качествена и има много нишки, това не би трябвало да Ви отнеме много време.

Не препълвайте пералнята

Колкото повече пране има в барабана на пералнята, толкова по-малко място му остава да се движи, да поема добре перилните препарати и да се изплаква обилно от чистата вода. В резултат на това не само чаршафите, но и всички останали тъкани в пералнята ще останат не само недостатъчно добре изпрани и изплакнати, но и значително по-твърди. Така че, когато перете спалното си бельо, погрижете се барабанът да е запълнен само до 2/3 от капацитета му. Същото важи и за сушилнята – когато е претоварена, тя не суши добре и мачка тъканите повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com