Как да пестим пари и вода - ето къде грешим

4606
Как да пестим пари и вода - ето къде грешим
Снимка: iStock/Guliver

В момента, в който всички членове на семейството са у дома, разходите за битови сметки неизбежно се увеличават. Водата, особено топлата, е на челна позиция в списъка на най-скъпи битови разходи. Освен това тя е най-важният природен ресурс на планетата и сега, в условията на повишени хигиенни изисквания, нейното потребление се увеличи значително.

Какво можем да направим, за да спасим един от най-ценните ресурси в света и да намалим разходите си? Преди всичко трябва да разберем къде грешим и да променим навиците си.

1. Не спираме водата, когато си мием зъбите

Не забравяйте, че за 1 минута изтичат най-малко 5 литра вода и ако отворите крана докрай, тогава потреблението скача на 15 литра. Ако успеем да променим този навик, ще спестим до 60 литра за всеки член на семейството само от миенето на зъбите.

Определено не е добра идея да пестите от водата за хигиенни нужди, но можете да смените крановете с такива с лостов механизъм и аериращи дюзи, в които течаща вода се смесва с въздух.

2. Измиваме зеленчуци и плодове под течаща вода

В повечето случаи зеленчуците и плодовете се накиснат в купа или друг дълбок съд и след това бързо да се изплакнат под течаща вода. 

3. Мием грешно съдовете
На всеки е известно, че съдовете се мият най-добре в съдомиялната машина. Качеството на измиване е много по-високо и се консумира много по-малко вода - от 9-14 литра на цикъл.

Съдомиялна машина намалява консумацията на студена вода поне наполовина и значително спестява този ценен ресурс. Но дори и да разполагате със съдомиялна машина, трябва да запомните, че не е добре да я пускате полупразна.

За да предотвратите неприятната миризма от мръсните чинии, които стоят цял ден в нея, може да стартирате цикъл на изплакване, който продължава не повече от 15 минути.
Тези, които нямат съдомиялна машина, е добре да се откажат от навика да накисват тенджерите и тиганите веднага след като се охладят леко. По-добре е да накиснете чиниите след хранене, като затворите с тапа канала на мивката и след това да ги изплакнете. В този случай консумацията на вода се намалява три пъти.

Ето защо сметките ви за вода са толкова високи

Консумацията на вода в градските апартаменти и къщи често надвишава желаните стойности. В същото време природният ресурс – водата...

4. Не изчакваме пералнята да се напълни с мръсни дрехи

Внимателно сортирайте прането и стартирайте пералнята на пълен капацитет. 

Понякога е достатъчно просто да проветрите дрехите, като ги закачите на чист въздух. Тази процедура е по-полезна за влакната на тъканта, отколкото честото пране.

5. Предпочитаме ваната пред душа

Еднократното използване на ваната предполага повишена консумация на вода с 5-7 пъти, в сравнение с къпането под душа.

Във "Факултета" карат 33 години без да плащат за вода

Цели 33 години жители на столичния квартал "Факултета" не са плащали сметки за вода. В това число влизат 200 души, предимно роми. ВиК ...

6. Използваме неправилно тоалетното казанче 

Средно едно четиричленно семейство използва тоалетното казанче от 25 до 40 пъти на ден (обемът на резервоара му е 6-8 литра). Това е един от основните елементи на потреблението на вода у дома.

Можете да намалите консумацията на вода, като използвате бутона за частично източване. Всички съвременни модели тоалетни чинии са оборудвани с такъв бутон, но по някаква причина забравяме да го използваме.

7. Използваме тоалетната като кошче за боклук

Първо това може да доведе до запушване на канала и второ до загуба на голямо количество вода, защото се налага да многократно източване на тоалетното казанче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com