Как да различим паническа атака от сърдечен удар?

6622
Как да различим паническа атака от сърдечен удар?
Снимка: iStock

Разграничаването на паническата атака от инфаркта може да бъде предизвикателство, тъй като и двете имат сходни симптоми. Разбирането на основните разлики обаче може да бъде от решаващо значение за бързата и подходяща медицинска реакция. Ето едно ръководство, което ще ви помогне да разграничите двата вида пристъпи:

1. Симптоми

Паническа атака: Обикновено пристъпите на паника включват интензивно и внезапно чувство на страх или тревожност. Често срещаните симптоми включват задух, стягане в гърдите, учестено сърцебиене, изпотяване, треперене и чувство за предстояща гибел.

Сърдечен пристъп: Симптомите на инфаркта могат да наподобяват тези на паническата атака, като най-забележими са болката или дискомфортът в гърдите. Други признаци могат да включват болка, която се излъчва към ръката, челюстта, врата или гърба, задух, гадене и студена пот.

Как да разпознаеш паник атаката и да я преодолееш?

2. Начало и продължителност

Паническа атака: Обикновено паническите атаки настъпват внезапно и достигат своя пик в рамките на няколко минути. Обикновено са кратки, с продължителност около 10-20 минути, и често преминават от само себе си.

Сърдечен пристъп: Пристъпът на сърдечен удар също може да бъде внезапен, но симптомите могат да продължат по-дълго време. Болката в гърдите или дискомфортът, продължаващи повече от няколко минути, особено ако идват и си отиват, трябва да предизвикат безпокойство.

3. Тригери

Паническа атака: Паническите атаки често се появяват в отговор на стресови фактори или тригери, като например конкретни ситуации, мисли или спомени. Те могат да се случат и без видима причина.
Сърдечен пристъп: Сърдечните пристъпи обикновено се предизвикват от запушване на коронарните артерии, което намалява притока на кръв към сърдечния мускул. Това може да се дължи на натрупване на плака или на кръвен съсирек.

4. Физически преглед

Паническа атака: Макар че паническите атаки могат да предизвикат физически симптоми, при физическия преглед може да не се установят никакви отклонения. Кръвното налягане и сърдечната честота могат да бъдат повишени по време на епизода.

Сърдечен пристъп: Медицинските специалисти често могат да открият признаци на сърдечен удар чрез електрокардиограма (ЕКГ или ЕКГ) и кръвни изследвания, които оценяват сърдечните ензими. Тези тестове помагат да се диагностицира увреждането на сърдечния мускул.

Терапевтите казват, че този лесен хак може да помогне при паническа атака

5. Реакция на движението

Паническа атака: Пристъпът на паника се дължи на това, че човекът се движи, но не може да се движи: Физическата активност или движението могат да помогнат за облекчаване на симптомите по време на паническа атака. Лицата могат да намерят облекчение чрез дълбоко дишане или успокояващи упражнения.

Сърдечен пристъп: Физическото натоварване може да влоши симптомите на сърдечен удар. Лицата, които изпитват болка в гърдите или дискомфорт по време на активност, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ.

6. Рискови фактори

Панически пристъп: Лицата с анамнеза за тревожни разстройства са по-предразположени към панически атаки.

Сърдечен удар: Рисковите фактори за инфаркт включват възраст, фамилна анамнеза, тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване и диабет.

Във всеки случай, ако не сте сигурни в причината за симптомите си, потърсете спешна медицинска помощ. Винаги е по-добре да сте предпазливи, тъй като бързата намеса може да бъде животоспасяваща в случай на сърдечен удар. Ако вие или някой друг изпитате болка в гърдите или други симптоми, подсказващи за сърдечен удар, незабавно се обадете на службите за спешна помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com