Как да се предпазим от молци?

14880
Как да се предпазим от молци?
Снимка: iStock/ Guliver

Вълнените и топли дрехи са наистина предпочитани от молците. Това включва различни шалове, шапки, пуловери, жилетки, блузи, които буквално мога да бъдат съсипани от тези неприятни насекоми. Молците като цяло са два вида – дрешни и хранителни. Едната група  нападат тъкани, а другата са често срещани в кухнята. Дрешните молци обикновено не нападат дрехите, които носим постоянно, а тези които са оставени в гардероба за по-дълго време. Обикновено молците са по-активни нощем, а през деня снасят яйцата си на тъмни и закрити места в гардероба или дрешника, под килима и т.н.

Вашият дом често случаи се явява доста подходяща среда за размножаването на молци, които снасят яйцата си на топли и закрити места. Така неусетно ще се родят стотици молци, които ще нападнат жилището ви и най-вече вашите вълнени и памучни дрехи в гардероба. Нека в тази статия ви дадем основни съвети за това как бихте могли да се предпазите от молците.

Не дръжте мръсни дрехи в гардероба

Мръсните дрехи са често предпочитани от молците. Ако сте оставили зимните си дрехи  в гардероба без да сте ги изпрали преди това, то може да очаквате да бъдат изядени от молци. Важно е да изперете дрехите си, преди да ги приберете и да ги опаковате добре в найлонови торби, да не влязат в тях молците.

Вакуумирайте

Торбите с вакуум са много удобни за ползване и могат да спестят доста място във вашия гардероб, предпазват от навлизането на молци, лоша миризма от застояване и запрашване на дрехите. Добре е стриктно и редовно да почиствате с прахосмукачка дрехите си, защото молците обикновено се хранят с влакната от тях, мъртви клетки от кожата или разни трохи, които са попаднали в дома ви на различни повърхности.

Регулирайте отоплението

Добре е да имате предвид това, че молците се развъждат в топли помещения най-често. Важно е да не прекалявате с прегряването на жилището и да пускате отоплението на твърде висока температура.

Изнасяйте дрехите на дневна светлина

За предотвратяването на размножаване на лаврите на молците в самите дрехи е добре да се изнасят редовно на слънчева светлина поне веднъж в седмицата. По този начин яйцата на молците ще се унищожат. Това включва и килимите и меката мебел у дома.

Продукти против молци

Лавандуловите продукти, които често се продават по магазините са много ефикасни срещу молци, прогонват ги и предотвратяват повторното им размножаване. Те не предизвикват алергии или дразнения по кожата и оставят приятен аромат върху дрехите ви, който се задържа дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com