Как да управляваме стреса на работното място: 6 съвета за облекчаване на напрежението

3726
Как да управляваме стреса на работното място: 6 съвета за облекчаване на напрежението
Снимка: Jan Vašek / Pixabay

Научете какво представлява стресът на работното място и най-честите стресови фактори, свързани с работата, които го причиняват. Освен това, 6 съвета, които да ви помогнат да управлявате стреса и да облекчите напрежението на работното място.

Какво представлява работният стрес

В малки дози стресът може да ви мотивира да спазвате крайните срокове и да постигате целите на работа. Въпреки това, когато стресът, свързан с работата, стане хроничен, той може да доведе до проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия и проблеми с физическото здраве като сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Разпознаване на признаците на работен стрес

Емоционални симптоми: Те могат да включват раздразнителност, чувство на неудовлетвореност, безпокойство, депресия или нисък морал.

Физически симптоми: Признаците на стрес включват главоболие, мускулно напрежение, умора и нарушения на съня.

Поведенчески симптоми: Повишено отсъствие от работа, намалена производителност и оттегляне от дейности, свързани с работата, са няколко примера.

Какво причинява стрес на работното място? 10 стресови фактори, свързани с работата

Стресът, свързан с работата, може да произтича от няколко източника, а стресорите могат да засегнат отделните служители, динамиката на екипа, фирмената култура и цялостната производителност. Хроничният стрес и токсичният стрес могат да доведат до негативна работна среда, високи нива на текучество, липса на присъствие по време на работа и намалена ефективност за компанията.

1. Липса на предизвикателство или ангажираност: Ако смятате, че уменията и талантите ви не се използват достатъчно, може да се борите със скука, неангажираност и липса на реализация.

2. Неясни очаквания за ефективност: Когато се чувствате неясно какво се очаква от вас, това може да доведе до объркване, безпокойство и стрес. Може също да има несъответствие между това, което се очаква от вас и това, което се чувствате способни да направите.

3. Липса на контрол: Малкият или никакъв контрол върху работните процеси или резултатите може да увеличи нивата на стрес.

4. Ниска заплата: Заплата, която не отразява работното натоварване, необходимото ниво на умения или индустриалните стандарти, може да доведе до финансов стрес, който усложнява стреса, свързан с работата.

5. Прекомерно натоварване: Дългите часове, нереалистичните крайни срокове и чувството, че постоянно изоставате, могат да ви завладеят, което да доведе до прегаряне, намалена производителност и здравословни проблеми.

6. Ограничени възможности за растеж: Малко възможности за растеж могат да ви накарат да се почувствате блокирани и подценени, което води до разочарование и неангажираност.

7. Несигурност: Да не знаете какво да очаквате от работата си, като например сигурност на работата или бъдещи перспективи, може да бъде стресиращо.

8. Конфликт: Междуличностните конфликти с колеги или ръководители в работната среда могат да заемат много емоционално пространство.

9. Липса на подкрепа: Липсата на подкрепа може да ви накара да се почувствате изолирани и претоварени, което затруднява справянето със стреса.

10. Дисбаланс между работа и личен живот: Борбата за балансиране на професионалните отговорности с личния живот може да бъде трудна.

Справяне със стресорите, свързани с работата (за работодатели)

За работодателите разбирането и справянето с обичайните стресови фактори може да създаде по-положителна, продуктивна работна среда, която подкрепя благосъстоянието на служителите и удовлетворението от работата.

Осигурете ясна комуникация: Редовната обратна връзка и ясните очаквания могат да намалят несигурността и да изградят увереност.

Предложете конкурентно възнаграждение: Справедливите заплати могат да облекчат финансовия стрес и да подобрят морала.

Как правилно да се храним при стрес: 10 храни с минимум калории

Балансирайте работните натоварвания: Адекватното разпределение на работата и осигуряването на ресурси за управление на високите изисквания може да предотврати прегарянето.

Създайте възможности за растеж: Разработването на ясни пътища за напредък и предлагането на възможности за обучение и развитие може да мотивира и ангажира служителите, допринасяйки за удовлетворението от работата.

Изградете подкрепяща среда: Насърчаването на работата в екип, осигуряването на системи за поддръжка и насърчаването на положителна култура може да помогне на служителите да се чувстват ценени и подкрепяни.

Кои са 4-те начина за управление на стреса

Прилагането на четирите А за управление на стреса на работното място може да помогне на служителите да се ориентират в ролите си с повече устойчивост и позитивност.

1. Избягвайте

Избягвайте ненужния стрес, като разпознавате и елиминирате стресорите, когато е възможно.

Приоритетизиране на задачите: Идентифицирайте задачите, които трябва да бъдат извършени спрямо тези, които могат да изчакат. Използвайте инструменти като списъци със задачи или цифрови планери, за да следите приоритетите.

Задайте граници: Ясно определете границите между работа и личен живот, като конкретни часове, когато не сте на разположение за комуникация, свързана с работата.

Упражнявайте се да казвате „не“: Ако поемането на нов проект би претоварило графика ви, добре е да откажете или да обсъдите алтернативни решения с вашия мениджър.

2. Промяна

Направете промени, които могат да бъдат модифицирани, за да намалите стреса.

Подобрете комуникацията: Изразявайте мислите и чувствата си по уважителен начин. Ако определени аспекти от вашата работа ви причиняват огромен стрес, обсъдете ги с вашия ръководител или екип, за да намерите решение.

Управлявайте времето ефективно: Разработете организиран подход за управление на времето спрямо вашето работно натоварване. Разбийте големи проекти на управляеми задачи и задайте реалистични крайни срокове.

Компромис: Когато възникнат конфликти, намерете средно положение, за да поддържате добри отношения с колегите.

3. Приеми

Някои източници на стрес не могат да бъдат променени, така че разпознайте и се помирете с това, което е извън вашия контрол.

Съсредоточете се върху положителните неща: Гледайте на предизвикателствата като на възможности, за да помогнете да промените гледната си точка и да намалите стреса.

Споделете чувствата си: Говорете с някого за това, през което преминавате, за да облекчите товара и да ви помогне да се почувствате подкрепени.

Научете се да прощавате: Задържането на негодувание или гняв допринася за стреса, така че се опитайте да се освободите от негативните емоции, доколкото можете.

4. Адаптирайте се

Адаптирането към стресора включва промяна на вашите очаквания и отношение към стресови ситуации.

Коригирайте стандартите си: Перфекционизмът може да бъде значителен източник на стрес. Направете всичко възможно и бъдете добри към себе си, когато нещата не вървят по план.

Практикувайте благодарност: Съсредоточете се върху това, за което сте благодарни, за да подобрите настроението си.

Разработете рутина за облекчаване на стреса: Опитайте упражнения, четене или медитация всеки ден, за да ви помогне да се отпуснете и да се отпуснете.

Как да се справите със стреса на работното място: 6 съвета за управление на стреса на работното място (за служители)

Чрез прилагането на тези стратегии можете да създадете по-здравословна работна среда, в която имате инструменти за справяне със стреса, развиване на устойчивост и приоритизиране на благосъстоянието.

1. Идентифицирайте вашите стресори

Наблюдавайте и размишлявайте върху това кога и защо се чувствате стресирани, за да ви помогне да видите модели и да разработите стратегии за справяне.

Водете дневник на стреса: Записвайте моментите, когато се чувствате стресирани. Отбележете ситуацията, вашите мисли, как сте реагирали и какво е могло да се направи по различен начин.

Анализирайте дневника си: Потърсете повтарящи се теми в дневника си. Има ли конкретни задачи, часове от деня или взаимодействия, които постоянно причиняват стрес?

2. Помолете за помощ

Търсенето на подкрепа е знак за сила, а не слабост.

Говорете с ръководителя си: Ако работното натоварване или конкретна задача е източник на стрес, обсъдете го с вашия мениджър. Те могат да предложат решения или корекции на вашето работно натоварване.

Потърсете подкрепа от колеги: Разговорът за стресиращите фактори с доверен колега може да осигури облекчение. Те могат също да предложат практически съвети или помощ.

Помислете за професионална помощ: Ако работният стрес се отразява сериозно на живота ви, потърсете съвет от специалист по психично здраве.

3. Практикувайте внимание и медитация

Внимателността и медитацията могат да ви помогнат да останете центрирани и спокойни.

Започнете с кратки сесии: Започнете с няколко минути медитация или практика на внимание всеки ден. Използвайте ръководени сесии, ако сте начинаещ.

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Включете внимателността в деня си: Опитайте се да присъствате напълно във всичко, което правите, независимо дали обядвате или присъствате на среща, за да си помогнете да останете присъстващи и да намалите чувството на стрес и претоварване.

4. Установете граници

Установяването на ясни граници между работата и личния живот е важно за управлението на стреса.

Задаване на работно време: Определете ясни начални и крайни часове за вашия работен ден. Избягвайте да проверявате имейли или да приемате служебни обаждания извън тези часове.

Създайте физически или виртуални граници: Определете конкретна зона за работа и избягвайте да я използвате за лични дейности, за да отделите работата от времето за почивка.

5. Правете си почивки

Редовните почивки, дори кратките микропочивки могат да ви помогнат да изчистите ума си, да подобрите фокуса и да намалите стреса.

Отдръпнете се от бюрото си: Правете кратки почивки през деня, за да се разходите, да се разтегнете или да направите бързо упражнение за релаксация.

Използвайте почивките разумно: Подмладете се с няколко минути дълбоко дишане или кратка разходка навън.

6. Посветете се на баланса между работата и личния живот

Осигуряването на здравословен баланс между работа и личен живот е от съществено значение за намаляване на стреса.

Дайте приоритет на неработните дейности: Отделете време за хобита, упражнения и прекарване на време с любимите хора.

Научете се да прекъсвате връзката: Физически и психически се изключвайте от работа след работно време. Изключване на известията или задаване на ограничения за свързаните с работата дейности вечер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com