Как се почиства матрак?

4312
Как се почиства матрак?
Снимка: iStock/Guliver

В статията ще ви запознаем с няколко съвсем прости и лесни за изпълнение правила при почистване на матрак, които, ако спазвате, ще можете да се радвате по-дълго на комфорта на вашите матраци и лесно ще ги поддържате в оптимално състояние.

Ние прекарваме 1/3 от живота си в сън, затова правилното почистване на матрак е важен за всички нас въпрос, а хигиената и разумната поддръжка са от решаващ фактор за здравето ни. Ето най-важните правила, които ще ни помагат да се насладим на удобен и чист матрак по-дълго време.

1. Проветрявайте

Това е от изключително значение! Правете го поне два пъти годишно. Това става най-добре при ниски температури, а след това матракът се оставя в изправено положение поне 30 минути на стайна температура.

Едни от най-често срещаните замърсители са акърите. Не бива да ги подценявате! Да, тези малки паякообразни не са опасни като цяло, но изпражненията им могат да причинят алергии или кожни раздразнения. Именно заради това е необходимо проветряването при ниски температури. Така ще прогоните топлолюбивите акъри.

2. Почиствайте с прахосмукачка

Хубаво е да почиствате с прахосмукачка матрака поне един път в месеца. Може да използвате приставка за килими. 

3. Дезинфекцирайте с хлебна сода

6 грешки, които съсипват матрака ви

Всяка вечер спим средно осем часа на своя матрак. Той е отговорен за над 80% от нашия комфорт при спане. Ето защо е от съществено значе...

Много подходяща за дезинфекция е содата бикарбонат. Първо се посипва върху целия матрак и така остава за няколко часа, след което се премахва с прахосмукачка. Бактериите и микробите могат по различни причини да попаднат във вашия матрак, затова е необходимо периодично да вземате дезинфекциращи мерки.

4. Обръщайте периодично матрака

За да можете да го предпазите по-лесно от плесен и мухъл, е необходимо редовно да го обръщате. А за да има и достатъчно циркулация на въздух, всеки ден проветрявайте спалнята поне половин час.

5. Ползвайте протектор

Желателно е да го закупите заедно с матрака. Препоръчва се използването на перящи се протектори, за да пазите матрака от замърсявания и петна. С протектора ще удължите значително живота на матрака ви.

Как да почистите фугите и цялата баня до блясък

Заради водата, парата и мръсотията, банята е чудесен дом за бактерии, гъбички и нежелани миризми. Затова е особено важно да се поддържа...

6. Редовно сменяйте чаршафите

Поне веднъж седмично сменяйте спалното бельо. Изпирайте го на висока температура и използвайте дезинфекциращи препарати.  През лятото може да подменяте чаршафите дори и два пъти седмично. Все пак това е строго индивидуално за всеки спрямо неговите предпочитания.

7. Не подценявайте машинното пране

В някои случаи почистването в домашни условия не помага. Добре би било да потърсите услугите на професионалисти. Цената за подобна услуга варира в зависимост от степента на замърсяване на матрака и неговата големина. Инвестицията напълно си заслужава, защото една добра хигиена е в основата за по-дългия живот на матрака.

Като съвет за дамите: При наличие на петна от кръв в никакъв случай не се опитвайте да почиствате с топла вода! Кръвта е протеин и се почиства с такъв. И не забравяйте, че можете да я почистите само ако още не е засъхнала. За целта ще ви трябва хладка вода и сода в съотношение две към едно. Смесете и разбъркайте до образуване на хомогенна смес и нанесете с влажна кърпа върху петното. След 30 минути почистете с чиста влажна кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com