Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

47156
Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?
Снимка: freepik.com

Наричаме витамин Д слънчевия витамин, тъй като обикновено го доставяме на тялото си именно благодарение на слънчевите лъчи. Страдащите от недостиг на витамина обаче се нуждаят от много повече от няколко слънчеви бани, за да доставят на тялото си нужните дози и да забравят за неприятните симптоми, породени от дефицит на витамин Д.

Да си набавят липсващия витамин е трудно постижимо само чрез промяна на храненето и консумация на храни, богати на витамина. При доказан дефицит на витамин Д пациентът се нуждае от медикамент или добавка, с които да достави ценния витамин на тялото си. Именно тук възниква въпросът как да се избере максимално ефективен продукт, каква е основната разлика между витамин Д и Д3, кой да предпочетем и в кои случаи можем да подозираме дефицит на витамин Д.

Витамин Д - преди или след хранене се взема

Симптоми, сочещи дефицит на витамин Д

Много от страдащите от недостиг на витамин Д са асимптоматични. Това обаче не е добра, а лоша новина. Липсата на симптоми дълго време не позволява идентифициране на проблема и своевременни мерки за коригирането на нивата на витамина. Тези, които имат симптоми, обикновено ги свързват с някаква друга причина – преумора, стрес и прочие и също трудно биват диагностицирани. Ако прекарвате малко време на открито под слънчевите лъчи и изпитване някои от тези симптоми, проверете дали не се нуждаете от слънце в бутилка.

  • болки и слабост в мускулите,
  • проблеми със съня,
  • повишена чувствителност към болка,
  • усещане за изтръпване в ръцете или краката,
  • мускулни потрепвания и/или крампи и др.

Неприятен факт е, че лекарите не следят рутинно дали пациентите им страдат от дефицит на витамин Д и обикновено се открива след дълъг период на липса на витамина и при тежки симптоми. Недиагностициран толкова дълго обаче дефицитът води до чупливи кости, неадекватна абсорбция на калция и фосфора и свързаните с това симптоми и здравословни проблеми, мускулна слабост, понижена активност на имунната система, риск от активиране на автоимунните заболявания в ремисия, проблеми с оралното здраве и други.

Веднъж открит, дефицитът се нуждае от адекватна корекция и доставяне на нужните дози от витамина, което е възможно с прием на добавка или медикамент. Кой витамин Д обаче да изберем – Д2, Д3 или? Решението на това колебание, ако лекар не е предписал нужния витамин, се намира с научаването и разбирането на ключовата разлика между витамин Д и Д3, както и Д2.

Разлика между витамин Д и Д3

Ключовата разлика между витамин D и витамин D3 е, че докато витамин D е мастноразтворим и може да се съхранява в тялото, докато стане нужен, витамин D3 е естествената форма, произвеждана от телата ни, когато са изложени на слънчева светлина. Реално витамин Д е общото наименования на витамин Д2 и витамин Д3, докато витамин Д3 е една от формите на витамин Д, което е и ключовата разлика между витамин  Д и Д3.

По отношение на колебанието дали да дадете предимство на витамин Д2 и да изберете него, или да предпочетете витамин Д3, е добре да знаете, че макар да е обикновено по-скъп, витамин Д3 е по-добрият избор, тъй като се сочи като по-стабилен и почти два пъти по-ефективен от Д2. 

Недостиг на витамин Д - по какво лесно се познава

Друга основна разлика между витамин Д2 и Д3 е, че първият е с растителен произход – доставя се чрез гъби и дрожди и в тялото в бъбреците се преобразува в активната форма на витамин D, докато витамин Д3 е с животински произход, съдържа се в жълтъка, мазните риби, телешкия черен дроб и се синтезира под въздействието на слънчевите лъчи. Подобно на витамин Д2 и той се превръща в бъбреците в активната форма на витамин D, която е необходима на организма за поддържане на доброто здравословно състояние.

Така въпреки разликите витамин Д2 и Д3 в крайна сметка се превръщат в активната форма на витамин Д, която е от значение за вас, но витамин Д3 се усвоява по-бързо, по-лесно и по-пълноценно, което съвсем не е без значение и прави именно витамин Д3 по-добрият избор на витамин Д особено за пациенти с доказан дефицит и всички симптоми, произтичащи от това.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация. Ако имате предписан медикамент не го заменяйте въз основа на която и да е статия без лекарски съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнем дървоядите от любимите ни мебели

Когато пием антибиотик – ето кои храни не трябва да ядем!

Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли

3 причини да включвате по-често чудодейният амарант в диетата си

Хората с тези симптоми може да са изложени на по-висок риск от инсулт

Опасно ли е да гледате в телефона си непосредствено преди заспиване?

Как да премахнем нитратите от зеленчуците

Педиатър от Харвард споделя 5 неща, които никога не прави, когато децата ѝ са болни

Правила за хранене при висока кръвна захар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com