Какви компреси се препоръчват при болки в кръста?

16968
Какви компреси се препоръчват при болки в кръста?
Снимка: iStock/Gulliver

Около 80% от възрастните изпитват болка в кръста поне веднъж в живота си. Засяга еднакво както мъжете, така и жените. Болката се проявява по различни начини: от тъпа и постоянна, до внезапна, но много остра, която временно води до нетрудоспособност. Внезапна болка в долната част на гърба се появява след нараняване или повдигане на тежък предмет. Ако вземем предвид хроничната болка, тя често се проявява поради свързани с възрастта промени в гръбначния стълб.

От какво е направена долната част на гърба?

Лумбалната част на гръбначния стълб включва 5 прешлена (L1-L5), които поддържат по-голямата част от горната част на тялото. Пространството между прешлените е изпълнено с кръгли еластични подложки - междупрешленни дискове. Те действат като амортисьори, абсорбират стреса и омекотяват въздействието му върху гръбначния стълб.

Лигаментите държат прешлените на място, а сухожилията прикрепят мускулите към тях. Вътре в гръбначния стълб има 31 двойки нерви, които контролират нашите движения и предават сигнали от всички части на тялото към мозъка.

10 съвета за справяне с болките в гърба и кръста

Защо ме боли долната част на гърба?

В повечето случаи болката е от механичен произход и най-честите причини са:

1.       Изкълчените или разкъсани връзки, сухожилия и мускули са най-честата причина за остра болка в долната част на гърба. Те се появяват след изкривяване на гръбначния стълб, неправилно повдигане на предмети, вдигане на нещо много тежко или прекомерно натоварване на връзки, сухожилия и мускули. Всичко това също провокира болезнени спазми в мускулите на гърба.

2.       Дегенерацията (износване) на междупрешленните дискове е друга от най-честите причини за болка в долната част на гърба. Това се случва, когато еластичните дискове загубят целостта си с възрастта на тялото. При здрави хора междупрешленните дискове позволяват нормална флексия и усукване на торса. Тъй като се влошават, дисковете губят способността си да поемат товари.

3.       Дискова протрузия или херния. Това се случва, след като междупрешленните дискове се притиснат силно, изпъкнат навън (протрузия) или се разкъсат (херния).

4.       Радикулопатия. Това е състояние, причинено от компресия, възпаление и/или нараняване на корена на гръбначния нерв. Натискът върху нерва причинява болка в долната част на гърба, както и изтръпване или усещане за изтръпване. Тези симптоми се разпространяват в онези части на тялото, които се инервират от нерва, излизащ от корена. Радикулопатия възниква и поради притискане на нервното коренче поради спинална стеноза, протрузия или разкъсване на междупрешленния диск.

5.       Ишиасът е форма на радикулопатия, която се развива поради компресия на седалищния нерв. Това е голям нерв, който минава през седалището и се простира надолу по задната част на крака – чак до петата. Компресията на седалищния нерв причинява стрелкаща или пареща болка в долната част на гърба, която е придружена от болка в седалището и единия крак. В най-тежките случаи, когато нервът е прищипан между диска и съседната кост.

Събуждане с болки в гърба - ето какво да направим

6.       Дегенеративната спондилолистеза е състояние, при което прешлените „изпадат“ от мястото си и притискат нервите, които излизат от гръбначния стълб.

7.       Наранявания, например поради спорт, автомобилна катастрофа или падане. Травмите са източник на навяхвания или разкъсвания на връзки, мускули и сухожилия. Те водят до прекомерно притискане на гръбначния стълб, което от своя страна причинява изпъкналост или дискова херния.

8.       Спиналната стеноза е стесняване на лумена, което създава повишен натиск върху гръбначния мозък и нервите. В резултат на това има болка или изтръпване при ходене. С течение на времето стенозата води до слабост и загуба на чувствителност в краката.

9.       Сколиоза и други скелетни дисбаланси. Сколиозата е странично изкривяване на гръбначния стълб, което обикновено не причинява болка до средна възраст. Друго често срещано заболяване е хиперлордозата, при която има прекомерно изкривяване на гръбначния стълб в долната част на гърба.

Какви компреси се препоръчват при болки в кръста?

Стратегията за лечение ще зависи от това каква болка ви притеснява - краткотрайна остра или хронична. Най-често използваните методи за справяне с болката включват:

Прилагане на топли или студени компреси

Компресите се използват за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Могат да се използват при всякакви болки в кръста – както остри, така и хронични. Компресите не лекуват първопричината, а само помагат за облекчаване на болката и подобряване на подвижността на ставите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com