10 съвета за справяне с болките в гърба и кръста

19602
10 съвета за справяне с болките в гърба и кръста
Снимка: iStock

Справянето с болките в кръста може да бъде предизвикателно и често изтощително преживяване. Независимо дали е причинена от неправилна стойка, мускулно напрежение или основно заболяване, намирането на ефективни начини за справяне и облекчаване на дискомфорта е от решаващо значение за поддържане на цялостното благосъстояние.

Ето 10 съвета, които помагат на хората да се справят с болките в кръста и да ги намалят:

Поддържайте добра стойка: Практикувайте добра стойка, когато седите, стоите и ходите. Седнете изправени с рамене назад и избягвайте да се прегърбвате, тъй като лошата стойка може да допринесе за болки в долната част на гърба с течение на времето.

Бъдете активни: Редовната физическа активност е от съществено значение за здравия гръб. Занимавайте се с упражнения с ниска степен на въздействие, като ходене, плуване или йога, за да укрепите основните мускули, които поддържат гръбначния стълб. Важно е обаче да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете нови упражнения.

За схванат кръст – ето как да облекчим болката

Използвайте правилна ергономия: Независимо дали сте на работа или у дома, уверете се, че работното ви място е ергономично проектирано така, че да поддържа гърба ви. Използвайте столове с добра лумбална опора, регулирайте височината на бюрото и компютъра си и правете почивки, за да се разтягате и движите.

Повдигайте безопасно: Когато вдигате предмети, сгъвайте коленете си и дръжте гърба си изправен. Избягвайте да вдигате тежки предмети, ако е възможно, а ако трябва, помолете за помощ или използвайте оборудване, което да ви помогне да разпределите тежестта по-равномерно.

Прилагане на топлинна и студена терапия: Прилагането на топлина или студ върху засегнатата област може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката. Използвайте горещ компрес или студен компрес в продължение на 15-20 минути, което позволява на мускулите да се отпуснат и подпомага притока на кръв.

Лекар: Понякога болките в кръста могат да са вследствие на сериозно заболяване

Поддържайте здравословно тегло: Наднорменото тегло може да доведе до допълнително натоварване на долната част на гърба. Приемането на здравословна диета и редовни физически упражнения може да допринесе за регулиране на теглото и да намали риска от болки в гърба.

Поддържайте хидратация: Правилната хидратация е от съществено значение за поддържане на здравето на гръбначните дискове. Пиенето на достатъчно количество вода помага да се гарантира, че междупрешленните дискове остават хидратирани и гъвкави, което намалява риска от болка.

Практикувайте съзнателна релаксация: Стресът може да изостри болките в гърба, така че включването на техники за релаксация като дълбоко дишане, медитация или йога може да бъде от полза. Тези практики не само отпускат ума, но и помагат за освобождаване на напрежението в мускулите.

Инвестирайте в матрак и възглавници, които поддържат гърба: Качествен матрак и възглавници, които осигуряват подходяща опора, могат да имат значителен принос за справяне с болките в гърба. Изберете матрак, който е съобразен с вашите предпочитания за сън и поддържа естествените извивки на гръбначния стълб.

Потърсете професионална помощ: Ако болките в гърба продължават или се засилват, е необходимо да се консултирате с медицински специалист. Той може да помогне да се установи основната причина за болката и да препоръча подходящо лечение, като физиотерапия, медикаменти или в някои случаи операция.

Не забравяйте, че всеки човек може да реагира по различен начин на тези съвети и е от решаващо значение да се консултирате със здравен специалист за индивидуален съвет въз основа на конкретното ви състояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com