Какво е корен от галангал и защо е толкова полезен?

9775
Какво е корен от галангал и защо е толкова полезен?
Снимка: iStock

Коренът от галангал е подправка, произхождаща от Южна Азия. Той е тясно свързан с джинджифила и куркумата и се използва в аюрведа и традиционната китайска медицина от векове

Думата галангал се отнася до корена на няколко растения от семейство Zingiberaceae. Най-често се използва малък галангал или Alpinia officinarum.

Лекар разкри ползите от корена от глухарче

Подобно на джинджифила и куркумата, галангалът може да се консумира пресен или варен и е популярна добавка към много китайски, индонезийски, малайзийски и тайландски ястия.

Тази подправка се използва и за подобряване на определени заболявания, тъй като се смята, че помага при лечението на инфекции, намалява възпалението, повишава мъжката плодовитост и дори се бори с различни видове рак.

Потенциални ползи

Коренът от калган се използва в традиционната медицина като лекарство за различни заболявания и все повече научни изследвания подкрепят тези употреби.

Богат на антиоксиданти

Коренът от калган е богат източник на антиоксиданти, които са полезни растителни съединения, които помагат в борбата с болестите и защитават клетките ви от увреждащите свободни радикали.

Той е особено богат на полифеноли, група антиоксиданти, свързани с ползи за здравето, като подобрена памет и по-ниски нива на кръвната захар и LDL (лошия) холестерол.

Смята се също, че полифенолите предпазват от умствени упадъци, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. И джинджифилът, и куркумата – два близки роднини на корена на галангала – също са богати на полифеноли и са свързани с тези ползи.

Въпреки това, нито едно проучване не е свързало пряко корена на галанга с тези ефекти, така че са необходими повече изследвания, преди да могат да се направят сериозни заключения.

Може да предпазва от някои видове рак

Коренът от калган може да помогне за защитата на тялото ви срещу някои видове рак.

Проучвания в епруветка показват, че активното съединение в корена на галангала, известно като галангин, може да убива раковите клетки или да предотвратява разпространението им.

По-конкретно, едно проучване подчертава способността на подправката да убива два щама човешки ракови клетки на дебелото черво. Други проучвания показват, че може да се бори с раковите клетки на гърдата, жлъчните пътища, кожата и черния дроб.

Въпреки това резултатите от епруветка не се отнасят непременно за хора. Въпреки че резултатите от проучването са обещаващи, са необходими повече изследвания при хора.

Може да повиши мъжката плодовитост

Появяващите се доказателства сочат, че коренът от калган може да повиши мъжката плодовитост.

В едно проучване върху животни, броят на сперматозоидите и подвижността се увеличават при плъхове, на които е даван екстракт от корен на галангал.

Освен това, в 3-месечно проучване при 66 мъже с ниско качество на спермата, приемането на ежедневна добавка, съдържаща корен от калган и екстракт от плодове от нар, е довело до 62% увеличение на подвижността на сперматозоидите, в сравнение с 20% увеличение при тези в плацебо групата.

Въпреки че това откритие е интересно, не е ясно дали ефектът се дължи на корен от калган или екстракт от плодове от нар.

Може да се бори с възпаление и болка

Коренът от калган може да намали възпалението, причиняващо заболяване, тъй като съдържа HMP, естествено срещащ се фитохимикал, за който проучванията в епруветка и животни предполагат, че притежава мощни противовъзпалителни свойства.

Всъщност растенията от семейство Zingiberaceae, включително галангал, изглежда леко намаляват болката, често срещан симптом на възпаление.

Например, в едно 6-седмично проучване при 261 души с остеоартрит на коляното, 63% от тези, които са приемали екстракт от джинджифил и галангал ежедневно, съобщават за намаляване на болката в коленете при изправяне, в сравнение с 50% от тези, приемащи плацебо.

Необходими са обаче повече проучвания върху болкоуспокояващите ефекти на галангаловия корен, преди да могат да се направят сериозни заключения.

Може да предпазва от инфекции

Етеричните масла, извлечени от корен на калган, могат да се борят с редица микроорганизми.

Като такъв коренът на калган може да удължи срока на годност на определени храни. Освен това добавянето на пресен корен от галангал към вашите рецепти може да намали риска от вибриоза, инфекция, причинена от консумация на недостатъчно топлинно обработени миди.

Освен това проучванията в епруветка предполагат, че коренът на калган може да убива вредни бактерии, включително E. coli, Staphyloccocus aureus и Salmonella Typhi, въпреки че ефективността му изглежда варира между проучванията.

Ето кои са невероятните ползи на корена мака

Предпазни мерки и странични ефекти

Коренът от калган се използва в аюрведическата и традиционната китайска медицина от векове и вероятно е безопасен, когато се консумира в количествата, които обикновено се съдържат в храните.

Въпреки това има ограничена информация относно безопасната дозировка или потенциалните странични ефекти от консумацията му в по-големи количества, като тези, открити в добавките.

Коренът от галангал е подправка, тясно свързана с джинджифила и куркумата и популярно лекарство в аюрведическата и традиционната китайска медицина.

Той може да добави вкус, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения към вашите ястия и може да осигури множество ползи за здравето. Те включват повишаване на мъжката плодовитост и предпазване от инфекции и потенциално дори от определени форми на рак.

Въпреки че вероятно ще трябва да посетите азиатски или специализиран пазар, за да се сдобиете с пресен корен от галангал, сушени резени и смлян прах са широко достъпни, включително онлайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com