Ето кои са невероятните ползи на корена мака

3889
Ето кои са невероятните ползи на корена мака
Снимка: iStock

Мака е растение, произхождащо от перуанските Анди. Това е естествено лекарство, което може да се използва за лечение на определени здравословни проблеми, включително безплодие и ниско сексуално влечение.

През последните няколко десетилетия популярността на мака нараства. Тази статия обяснява какво представлява коренът от мака, подчертава някои потенциални ползи и отговаря дали е безопасно да добавите към вашата диета.

Какво е мака

Растението мака, наричано още Lepidium meyenii или „перуански женшен“, е кръстоцветен зеленчук, свързан с броколи, карфиол, зеле и къдраво зеле.

Традиционно хората от Андите са използвали мака като храна или като лекарство за лечение на респираторни заболявания и ревматични заболявания.

Продуктите от мака отбелязаха скок на популярност през последните години поради твърденията, че могат да помогнат за повишаване на либидото и плодовитостта. Сега мака се отглежда по целия свят, включително в китайската провинция Юнан.

Съдържа фибри, витамини, минерали, макамиди, макаридин, алкалоиди и глюкозинолати. Въпреки това изследванията за ползите от него са смесени, като са необходими повече проучвания в подкрепа на твърденията.

Ето някои потенциални ползи от мака.

1. Може да помогне за либидото, сексуалната функция, плодовитостта

Все още не е ясно дали мака има реална полза за лечение на ниско либидо, сексуална дисфункция или безплодие при мъже или жени. Наличните проучвания показват смесени резултати.

Въпреки че не всички проучвания са проведени върху хора, някои проучвания са установили, че може да е от полза за мъже с ниско либидо или ниско сексуално желание.

Проучване от 2020 г. също установи, че приемането на 2 грама мака на ден в продължение на 12 седмици значително подобрява концентрацията на сперма в сравнение с плацебо лечение. Въпреки това, няма значителна разлика в подвижността на сперматозоидите между лекуваните и плацебо групите.

Какво прави коренът от мака за сексуалната функция на жената

Едно по-старо проучване от 2015 г. на 45 жени, които са имали сексуална дисфункция, предизвикана от антидепресант, също установи, че приемането на 3000 милиграма  корен от мака на ден в продължение на 12 седмици значително подобрява сексуалната функция и либидото в сравнение с плацебо.

8 съставки, за които може би не сте чували, но трябва да добавите към следващото си хранене

Въпреки това са необходими повече добре проектирани проучвания за изследване на ефектите на мака върху женското либидо и сексуалната функция.

2. Може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата

Менопаузата се случва естествено при хора, които имат менструация. Това е времето от живота, когато менструалните периоди спират за постоянно.

Мака може да е от полза за хора, които преминават през менопауза, като помага за облекчаване на някои симптоми, включително горещи вълни и прекъсване на съня.

3. Може да подобри настроението и енергията

Ограничени данни сочат, че мака може да помогне за подобряване на енергийните нива и подобряване на настроението при някои популации.

Проучване от 2022 г. също показа, че екстрактът от мака може да намали умората при млади възрастни жени. Междувременно проучване от 2016 г. на 175 души, живеещи на ниска или голяма надморска височина, демонстрира, че приемането на 3 г червена или черна мака на ден в продължение на 12 седмици подобрява настроението и енергийните резултати в сравнение с плацебо.

Въпреки това в момента няма достатъчно доказателства, за да се направят твърди заключения за въздействието на мака върху енергията или настроението.

Други потенциални ползи за здравето

Изследванията при хора, изследващи потенциалните ползи за здравето от мака, са ограничени.

Въпреки това, първоначалните открития от проучвания върху животни показват, че маката може да повлияе на здравето по следните начини:

  • Може да помогне за запазване на когнитивната функция
  • Може да е от полза доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ)
  • Може да помогне за заздравяването на рани
  • Може да има доверен източник противовъзпалителни свойства
  • Може да помогне за смилането на хранителни вещества

Имайте предвид, че понастоящем няма доказателства, че тези потенциални ползи се отнасят за хората, така че ще са необходими изследвания върху хора, за да ги изследваме.

Какви са страничните ефекти от приема на корен от мака

Мака обикновено е безопасна за консумация като част от обичайната ви диета. Ако го приемате като добавка, изследванията показват, че е безопасно в количества до 3 г на ден, когато се използва не повече от четири месеца.

Въпреки това, проучване от 2018 г. изследва случай на жена, чиято концентрация на олово в кръвта се повишава след консумация на добавка мака.

Важно е да проучите продукта, който използвате, особено ако сте бременна или кърмите. Също така не е известно дали самата мака е безопасна за консумация по време на бременност или кърмене.

Как да използвате мака

Мака се предлага в много форми, включително капсули и прахове.

Можете да добавите мака на прах към смутита, овесени ядки, печива, енергийни блокчета и др. Има орехов вкус, подобен на масло, така че се съчетава добре с много по-сладки вкусове.

Оптималната доза за медицинска употреба не е установена. Въпреки това, дозировката на корен на мака на прах, използвана в проучванията, обикновено варира от 1,5-3 г на ден.

Ако искате да сте сигурни, че избирате мака с по-високо качество или да получите персонализирана препоръка за дозиране, говорете с квалифициран медицински специалист, като регистриран диетолог или лекар.

Всичко, което трябва да знаете за перуанската магия или казано с други думи мака на прах

Въпреки че изследванията върху потенциалните ефекти на мака върху здравето са ограничени, някои доказателства сочат, че приемането на добавки от мака може да помогне за подобряване на определени аспекти на сексуалното здраве и плодовитостта и може да помогне за намаляване на симптомите на менопаузата и подобряване на настроението при определени хора.

Учените обаче трябва да проучат мака по-задълбочено, преди да може да бъде препоръчана за лечение на каквото и да е здравословно състояние или симптом.

Ако се интересувате от приема на мака, първо се консултирайте със здравен специалист. Те могат да ви помогнат да определите дали мака е правилният избор за вашите здравословни нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com