Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е преддиабет и как да го предотвратим?

22 април 2024, 13:56 часа

Първата стъпка за управление на преддиабет е разбирането какво означава диагнозата преддиабет. Лечението може да включва промени в начина на живот, като диета, упражнения и лекарства.

Ако получите диагноза предиабет, това означава, че имате по-високо от нормалното ниво на кръвната захар. Но не е достатъчно високо, за да се квалифицира като диагноза диабет.

Преддиабетът може също да доведе до други здравословни състояния, включително сърдечни заболявания и инсулт.

Но можете да обърнете преддиабета. Прочетете, за да научите повече за тази диагноза и какво можете да направите.

Други имена

Лекарят или медицинският специалист може да посочи предиабет като следното:

нарушен глюкозен толеранс (IGT), което означава, че имате по-висока от нормалната кръвна захар след хранене

нарушена глюкоза на гладно (IFG), което означава, че имате по-висока от нормалната кръвна захар сутрин преди хранене

ниво на хемоглобин A1C между 5,7% и 6,4% Доверен източник

Какви са симптомите на предиабет

Предиабетът няма ясни симптоми. Някои хора може да получат състояние, наречено acanthosis nigricans, което е признак на инсулинова резистентност. Това включва развитието на тъмни, дебели и често кадифени петна по кожата. Може да бъде свързано със синдрома на поликистозните яйчници (PCOS).

Това обезцветяване обикновено се случва около:

  • лакти
  • коленете
  • врата
  • подмишници
  • кокалчета на пръстите

Ако сте получили диагноза преддиабет, важно е да говорите с лекар, ако имате:

  • повишена жажда
  • повишено уриниране, особено през нощта
  • умора
  • замъглено виждане
  • рани или порязвания, които не заздравяват

Това са симптоми, типични за диабет тип 2 и може да показват, че вашият преддиабет е прогресирал до диабет тип 2. Лекарят може да назначи серия от тестове, за да потвърди това.

Какви са причините за предиабет

Вашият панкреас освобождава хормон, наречен инсулин, когато ядете, така че захарта от кръвта ви да се придвижи в клетките на тялото ви и да служи като източник на енергия. Ето как инсулинът помага за понижаване на нивото на кръвната захар.

Причините за предиабет са подобни на тези на диабета, въпреки че са на по-ранен етап. Те се състоят основно от:

Инсулинова резистентност: Инсулиновата резистентност възниква, когато вашите клетки не реагират правилно на инсулин.

Повишени метаболитни смущения: Повишените метаболитни смущения са резултат както от влошаваща се хипергликемия (висока кръвна захар), така и от инсулинова резистентност.

Нормалното ниво на кръвната захар на гладно е 99 mg/dL доверен източник или по-малко, докато хипогликемията (ниска кръвна захар) е под 70 mg/dL доверен източник.

Ако имате преддиабет, нивата на кръвната Ви захар на гладно ще се покачат до 100 до 125 mg/dL. След като нивото на кръвната Ви захар на гладно надхвърли 125 mg/dL, ще получите диагноза диабет.

Рискови фактори за предиабет

Преддиабетът може да възникне при всеки, но определени фактори могат да увеличат шансовете ви за развитие на състоянието.

Изследванията сочат, че предиабетът е тясно свързан с факторите, свързани с начина на живот и генетиката. Ето някои от основните рискови фактори за предиабет:

Недостатъчният сън може да увеличи риска от диабет тип 2

Възраст: Хората на възраст над 45 години са изложени на по-висок риск от преддиабет, въпреки че повече деца и юноши са диагностицирани с предиабет и диабет от всякога.

Телесно тегло: Ако имате индекс на телесна маса (ИТМ) над 25, лекарят може да поиска скрининг за преддиабет.

Размер на талията: Повече мазнини около талията, отколкото бедрата, може да увеличи риска от преддиабет. Можете да измерите този рисков фактор, като проверите дали талията ви е 40 инча или повече, ако сте човек, определен като мъж по рождение, и 35 инча или повече, ако сте човек, определен като жена по рождение.

Раса и етническа принадлежност: Изследванията показват, че предиабетът се среща по-често при хора, които са афроамериканци, азиатски американци, испанци, местни жители на Алска, жители на тихоокеанските острови или индианци. Несъответствията в ресурсите, като например достъп до грижи, вероятно могат да доведат до това по-високо разпространение, според доверен източник на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Диета: Редовната консумация на червено месо, преработено месо, алкохол и подсладени напитки може да увеличи риска от развитие на преддиабет.

Стрес: Управлението на стреса е важно не само за намаляване на риска от диабет, но и за защита на сърцето ви.

Липса на физическа активност: редовните упражнения не само могат да ви помогнат да поддържате умерено тегло, но също така може да намали риска от преддиабет.

Фамилна анамнеза: Ако имате близък роднина с диабет тип 2, може да сте изложени на по-висок риск от развитие на предиабет.

Употреба на тютюн: Освен че увеличава риска от инсулинова резистентност, тютюнопушенето може също да бъде свързано с увеличаване на размера на талията, което е друг рисков фактор за преддиабет.

Медицинска история: Някои състояния, включително неалкохолно мастно чернодробно заболяване, сънна апнея, гестационен диабет, PCOS, високо кръвно налягане и повишени нива на холестерол или триглицериди, могат да бъдат свързани с по-висок риск от инсулинова резистентност и предиабет.

Предотвратяване на диабет тип 2

Според CDC, загубата дори само на 5% до 7% от вашето телесно тегло, ако имате наднормено тегло, може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2.

Други фактори, включително високи нива на стрес и тютюнопушене, също могат да допринесат за развитието на диабет тип 2.

Промяната в начина на живот е един от най-ефективните начини за поддържане на умерено тегло и предотвратяване на диабет тип 2.

Ето няколко съвета, за да започнете:

Яжте повече храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци без скорбяла, ядки, семена, пълнозърнести храни и бобови растения.

Ограничете приема на сладкиши и подсладени напитки, включително газирани напитки, сладък чай и спортни напитки.

Стремете се към поне 150 минути физическа активност на седмица или около 30 минути дневно в продължение на 5 дни в седмицата.

Ако пушите, помислете за отказване.

Управлявайте нивата си на стрес с медитация, йога, дълбоко дишане и други техники за намаляване на стреса.

Как се диагностицира предиабетът

Лекарят ще трябва да назначи кръвен тест за точна диагноза. Това означава вземане на кръвна проба за изпращане в лаборатория.

Резултатите могат да варират в зависимост от вида на теста. Трябва да направите един и същ тест два пъти, за да потвърдите диагнозата, според доверен източник на Националния институт по здравеопазване (NIH).

Устройства, които измерват нивата на глюкозата, като тест с пръст, не се използват за диагностика. Вместо това лекарят ще използва Trusted Source един или два от тези тестове:

Тест за хемоглобин A1C

Тестът за хемоглобин A1C, който също се нарича тест за A1C или тест за гликозилиран хемоглобин, измерва вашето средно ниво на кръвна захар през последните 3 месеца. Този тест не изисква гладуване и може да се направи по всяко време.

Стойност на A1C от 5,7% до 6,4% е диагностична за преддиабет. Препоръчва се втори A1C тест за потвърждаване на резултатите. Колкото по-висок е A1C, толкова по-висок е рискът вашият преддиабет да прогресира до диабет тип 2.

Тест за плазмена глюкоза на гладно

По време на тест за плазмена глюкоза на гладно (FPG), лекарят ще ви помоли да гладувате 8 часа или цяла нощ. Преди да ядете, здравен специалист ще вземе кръвна проба за изследване.

Ниво на кръвната захар от 100 до 125 mg/dL показва преддиабет.

Орален тест за глюкозен толеранс

Оралният тест за глюкозен толеранс (OGTT) също изисква гладуване. Лекарят ще провери нивата на кръвната ви захар два пъти, веднъж в началото на срещата и след това 2 часа по-късно, след като изпиете подсладена напитка.

Ако нивото на кръвната Ви захар е 140 до 199 mg/dL след 2 часа, тогава тестът показва IGT или предиабет.

Как да се лекува предиабет

Лечението на предиабет може да се счита и за предотвратяване на диабет тип 2. Ако лекар ви постави диагноза преддиабет, той ще препоръча определени промени в начина на живот.

Проучване, наречено Програма за превенция на диабета, показа приблизително 58% намаление на риска при хора, които са в крак с тези промени в дългосрочен план.

Най-честите начини за управление на предиабет са:

поддържане на диета, която е богата на фибри и постни протеини

ограничаване на въглехидратите и размера на порциите по време на хранене

упражнява редовно

поддържане на умерено тегло

приемане на лекарства, ако лекарят ги е предписал

Някои хора с диабет избират да използват лечение с допълнителна и алтернативна медицина (CAM), за да управляват състоянието си. CAM леченията могат да включват приемане на добавки, медитация и акупунктура.

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете лечение с CAM, тъй като те могат да взаимодействат с вашето лекарство.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да помогне за подобряване на управлението на кръвната ви захар, инсулиновата резистентност и теглото.

Въпреки че повечето налични изследвания са фокусирани върху диабет тип 2, а не конкретно върху преддиабет, може да е справедливо да се предположи, че диета с ниско съдържание на въглехидрати може да бъде полезна и за тези с преддиабет.

Ако не се лекува, предиабетът може да причини няколко здравословни проблеми, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт.

Но това е обратимо и може да се лекува чрез промени в начина на живот.

В допълнение към спазването на здравословна, добре закръглена диета, редовната физическа активност и приемането на лекарства, предписани от лекар, могат да помогнат за предотвратяване на прогресирането на предиабет.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес